Hlavní obsah

Blatný odkryl plány: Od 18. prosince testy zdarma, v lednu start očkování

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Koncerty a hromadné akce do konce roku? To opravdu nebude možné,“ uvádí ministr Blatný jednu z věcí, kterou nezmění ani stupeň rizika 3.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v rozhovoru pro Seznam Zprávy oznámil několik novinek. Například: „Od 18. prosince do konce roku budou mít všichni občané možnost podstoupit antigenní test zdarma nebo na pojišťovnu.“

Článek

Šíření nákazy koronavirem se po více než měsíci přísných opatření začalo zpomalovat a z nejvyšších rizikových pásem se Česko pomalu blíží ke střednímu stupni 3. Vláda jej s největší pravděpodobností vyhlásí tuto neděli, což by od pondělí znamenalo mimo jiné otevření všech obchodů, služeb a restaurací.

Stejně tak se po měsících zákazů návštěv budou smět příbuzní podívat za svými rodiči či prarodiči do domovů seniorů.

„Samozřejmě že se zvýší počty kontaktů osob, to je naprosto bez diskuse. Určitě se tím zpomalí zpomalování epidemie, to znamená, že pravděpodobně dojde ke stagnaci. A nelze vyloučit, že i k nějakému drobnému růstu (počtu případů, pozn. red.). S tím je třeba počítat. A jestliže by to vedlo k nějakému rizikovému scénáři, tak budeme muset vzít zpátečku,“ říká v rozhovoru Jan Blatný.

Co oznamuje ministr Blatný v rozhovoru?

Plošné testování učitelů od 4. prosince. „Budeme chtít, aby v průběhu první poloviny prosince byli plošně otestováni učitelé. Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba vědí, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom předtím, než se vrátí děti po prázdninách, je mohli zase zabezpečit tímto způsobem a snížit riziko, že vznikne příliš brzy nějaká třetí vlna.

Testování zdarma pro všechny zájemce od 18. prosince do konce roku. „Ta filozofie je velice jednoduchá: během prvních tří týdnů v prosinci, kdy se všichni půjdeme podívat do obchodů a pravděpodobně může dojít i k tomu, že někdo z nás se nakazí, tak potom právě v době kolem Vánoc by se to mělo projevit.“

Se stupněm rizika 3 se vrátí návštěvy do domovů seniorů. „Jedním z hygienických předpokladů bude požadavek na testování. Věřím, že to všichni rádi udělají, těch 150 korun – nebo kolik to stojí – každý dá. I kvůli těm prarodičům a sníží tím pravděpodobnost, že jim s dárkem přinese i tu nemoc.“

První očkování proti covidu-19 v lednu či únoru. „Na přelomu roku by se měly do České republiky dostat první vakcíny. Jakmile Evropská léková agentura schválí jejich registraci, tak začnou být používány. Zdravotníci nebo senioři jsou tou skupinou, která bude primárně očkovaná.“

Pane ministře, sotva začal v pondělí platit nižší rizikový stupeň 4 – podle vašeho protiepidemického systému PES – oznámili jste, že hned v neděli ho nejspíš snížíte na stupeň 3. Tedy že už otevřete všechny obchody, služby, restaurace. Jste si opravdu jistý, že situace je na to už zralá, anebo jste se prostě jen ocitnul pod tlakem okolí, abyste zrychlil rozvolňování zákazů a omezení?

Myslím si, že to není vůbec tlak nebo žádné zrychlení. Přesně to kopíruje to, co jsme říkali od začátku. Už v pondělí bylo vidět, že skóre toho systému je pod hladinou 60. A teď musíme počkat sedm dní čili do neděle a pak nejdřív může dojít k tomu, že se posuneme níž. Dřív k tomu dojít nemůže. A když bychom využili standardní pondělní jednání vlády, tak by bylo možné udělat tu změnu k úterý. No a protože si uvědomujeme, že se řada lidí cítí být těmi opatřeními diskriminována, tak jsme se rozhodli, že to uděláme v době, která nám to nejdříve umožňuje: proto je mimořádné jednání vlády v neděli.

Jan Kulveit, odborník na modelování pandemií, který s vámi spolupracoval i na systému PES, tak uvedl, že je zjevné, že v mnoha krajích je stupeň rizika stále jasná čtyřka, někde dokonce spíš pětka, a není vhodné to změnit všude na trojku. Jste si opravdu jisti, že v tu neděli to bude všude na tu trojku, a tudíž na rozvolnění téměř všeho?

To určitě ne. Jistý si v žádném případě nejsem. Kolega má pravdu v tom, že jsou v současné době minimálně tři kraje, které mají hodnotu někde i vyšší než 70, což by opravdu byl stupeň 5. Nicméně my jsme řekli, že mezi stupněm 3 a 5 se budeme řídit vždycky tím skóre pro celou republiku. Tak se i řídíme. Je ale pravda, že v těchto třech krajích – Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině – je ta nálož (infekce, pozn. red.) větší než ve zbytku země. Ale dneska je začátek týdne, takže definitivně budeme rozhodovat v neděli. Ono se to taky může nějak vyvinout, ať už směrem nahoru, nebo dolů. Pořád se může stát, že dojde k nějaké změně, že se to skóre neudrží na hodnotách, které chceme, a tím pádem nebudeme moci stupeň snížit. Věřím, že se to nestane, ale vyloučit to nechci a nemůžu.

Takže když ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dopředu opakovaně oznamuje, že se další obchody, restaurace a služby otevřou v pondělí 30. listopadu, tak předbíhá? Nebo vás do jisté míry tlačí k ráznějším krokům?

Myslím, že pan ministr Havlíček se chová správně, korektně. On využívá možnosti informovat svůj resort co nejdříve, aby v případě, že se to stane, na to byli ti lidé připraveni. Proto i ke středě vyjde ve spolupráci ministerstva průmyslu a obchodu a našeho resortu takzvaná tabulka nižší úrovně, z níž se všichni naprosto přesně dozvědí, za jakých okolností to bude možné, jestliže k tomu dojde.

Takže tu aktivitu ministra Havlíčka vítáte, protože vlastně připravuje obchodníky a provozovatele služeb: Buďte připraveni, v pondělí 30. listopadu otvíráte?

Ano, protože kdybychom to těm živnostníkům a podnikatelům neřekli a řekli jim až v neděli, že mohou v pondělí otevřít, tak to bude překvapení a bez přípravy nebudou schopni to ani udělat. Je to tedy úplně v pořádku. A oni ví, že jakkoliv je to málo pravděpodobné, tak se může stát, že k tomu třeba nedojde. Já stále věřím, že k tomu dojde.

Dobře. Když tedy věříte, že k tomu dojde, tak s čím vším tedy máme od pondělní počítat?

Otevřou se všechny provozovny a obchody za přísných hygienických opatření, za dodržení počtu osob na metry čtvereční a tak dále… Všechny detaily budou rozepsány v tabulkách nižší úrovně – i pro školství, sport, kulturu, průmysl a obchod.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Dopředu říkám, že je potřeba, aby se nemocnice začaly zásobovat antigenními testy, které si ony na rozdíl od domovů seniorů mohou objednat samy.“

K čemu to všechno povede?

Samozřejmě že se zvýší počty kontaktů osob, to je naprosto bez diskuse. Určitě se tím zpomalí zpomalování epidemie, to znamená, že pravděpodobně dojde ke stagnaci. A nelze vyloučit, že i k nějakému drobnému růstu (počtu případů, pozn. red.), s tím je třeba počítat. A jestliže by to vedlo k nějakému rizikovému scénáři, tak budeme muset vzít zpátečku. Nicméně víme, že se toto bude určitě dít, a my se na to snažíme reagovat.

Čím přesně?

I tím, že budeme chtít, aby v průběhu první poloviny prosince byli plošně otestováni učitelé, protože to je skupina, která se dostala do toho v uvozovkách rizika jako první, protože se vrátili do školy a spolu s nimi děti. Jestliže to schválí vláda, tak budeme jako resort navrhovat – a předběžně jsem o tom jednal i s panem premiérem – aby se na začátku prosince otestovali všichni učitelé. Aby dostali tuto možnost, nebude to povinné. Hrazeno to bude ze zdravotního pojištění, tedy bez nákladů pro učitele. Využita by k tomu měla být odběrová místa nemocnic páteřní sítě, které by na to měly mít kapacity, jak mě informovali kolegové z centrálního řídícího týmu, kteří dostali za úkol připravit to logisticky.

Budou mít ty nemocnice dostatek testů?

Dopředu říkám, že je potřeba, aby se začaly zásobovat těmi antigenními testy, které si ony na rozdíl od domovů seniorů mohou objednat samy. Tam není potřeba nějaký centrální systém, nemocnice si může nakoupit zdravotnický prostředek a umí to.

Od této operace si slibujete to, že před Vánocemi ze škol „odvelíte“ zatím bezpříznakové, ale přitom už nakažené učitele?

Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba vědí, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom předtím, než se vrátí děti po prázdninách, je mohli zase zabezpečit tímto způsobem a snížit riziko, že vznikne příliš brzy nějaká třetí vlna. Protože všichni víme, co se stane teď ty první tři týdny, když dojde k otevření obchodů: všichni půjdou do obchodu, tam se potkají… My samozřejmě těmi opatřeními redukujeme pravděpodobnost přenosu kontaktu, ale rozhodně nebude nulová, rozhodně to nebude tak, jako když jsou všichni doma. To je samo sebou.

Ke strategii plošného testování se ještě dostaneme. Mě by teď zajímalo, jestli si myslíte, že na tom středním stupni rizika 3 zůstaneme do konce roku, anebo by to mohlo klesnout ještě víc?

Myslím, že je velmi málo pravděpodobné, že to bude klesat dál.

Takže dvojka je záležitostí až začátku roku 2021? Nebo ještě vzdálenějšího období?

Tady si netroufnu vůbec spekulovat, ale tam, kam nyní dohlédneme, vidím tak na úroveň číslo 3.

Ptám se i kvůli tomu, jaké provozy zůstanou i v té trojce zavřené. Vy jste v pátek poněkud legračním způsobem na Twitteru oznámili, že divadla a kina mohou už otevřít, ale mohou zatím hrát bez diváků. Kdy myslíte, že tedy budou hrát i pro diváky?

Když jsme asi před čtrnácti dny spolu s panem ministrem Zaorálkem hovořili se zástupci kulturní obce, tak na cílený dotaz, jestli budou moci být do konce roku nějaké koncerty nebo hromadné akce, jsem dopředu řekl, že si to nemyslím, a na tom trvám. To opravdu nebude možné. Kulturní akce jsou jednou z věcí, které si zatím úplně neumím představit. Nebo rád bych si je představil, ale nebylo by to zodpovědné.

Chápu, rizikový stupeň 3 se jich netýká. Takže budou čekat na stupeň 2. Znovu se zeptám, jak dlouho to může být?

Myslím si, že když se nám stupeň 3 podaří udržet do konce roku, bude to úspěch.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Budeme moci naočkovat až šestnáct milionů lidí,“ říká ministr v rozhovoru.

A dokdy budete jeho udržení považovat za úspěch?

Když ho udržíme i v průběhu ledna, tak to znamená, že jsme zvládli Vánoce se vším tím nakupováním. A potom se dá předpokládat další snižování. Jestliže v lednu dojde k nějakému zásadnímu negativnímu zvratu, potom to může být všechno jinak.

Jelikož protiepidemický systém PES má 5 stupňů a všechny počítají s nouzovým stavem, tak by mě zajímalo, jestli se nakonec nenaplní ty černé vize, že nouzový stav tady bude do jara.

Ne, to si nemyslím. Na druhou stranu, kdo z nás má křišťálovou kouli? Některá země, tuším Španělsko, už teď má nouzový stav domluvený až do května, ostatní země většinově na tom tak nejsou. My v současné době připravujeme alternativní tabulku, jak si přála i Sněmovna, ve které to bude nastaveno tak, aby v úrovni 1 nouzový stav nebyl potřeba. Nejpozději před ukončením nouzového stavu (zatím 12. prosince, pozn. red.), kdy máme záměr i povinnost prezentovat Sněmovně stávající stav, tam tyto dvě tabulky představím a srovnám, aby si všichni mohli uvědomit, jaké tam jsou rozdíly a co to bude znamenat. Budeme samozřejmě respektovat rozhodnutí Sněmovny. Nicméně si myslím, že v současné situaci je pravděpodobné, že o prodloužení nouzového stavu (po 12. prosinci, pozn. red.) žádat ještě budeme.

Premiér Babiš v úterý oznámil, že chce, aby se lidé mohli nechat před Vánocemi otestovat antigenními testy. Zadarmo. Jak to provedete?

Už jsem mluvil o testování učitelů jako prioritně rizikové skupiny, protože se do kontaktu s ostatními dostali nejdřív. Uvažuji o tom, že toto testování by mělo proběhnout mezi 4. a 18. prosincem. A následně zhruba od toho předvánočního týdne až do konce měsíce by byla možnost, aby všichni občané, kteří o to mají zájem, kteří se cítí ohroženi, měli možnost podstoupit zdarma nebo na zdravotní pojišťovny jeden antigenní test. Ta filozofie je velice jednoduchá: během prvních tří týdnů v prosinci, kdy se všichni půjdeme podívat do obchodů a pravděpodobně může dojít i k tomu, že někdo z nás se tedy nakazí, tak potom právě v době kolem Vánoc by se to mělo projevit. U někoho se to projeví, tak půjde ke svému lékaři a bude diagnostikován. Bude hodně lidí, u kterých se to neprojeví, kteří by nicméně mohli infekci dál roznášet. A těmto v principu bude nabídnuto se nechat otestovat za těch podmínek, které jsem říkal.

Takže až od 18. prosince?

Tak to navrhuji, třeba to bude trošku jinak. Navrhuji to i s důvodem, že je potřeba udržet celý systém v chodu i během Vánoc, protože ho budeme ještě potřebovat v příštím roce. A chceme to udělat pomocí odběrových míst páteřní sítě nemocnic, protože ta jsou na to nastavená. Díky tomu, že se nemocnicím částečně ulevilo, že není už takový počet nově diagnostikovaných symptomatických jedinců, tak by toto měly zvládnout. Bude to pro ně samozřejmě práce a je potřeba požádat o spolupráci kraje a ostatní, což budeme řešit ve středu na ústředním krizovém štábu. Mluvil jsem o tom i s panem ministrem Hamáčkem.

Každý tedy bude mít možnost nechat se jednou otestovat, tedy nejdříve se zaregistrovat na odběrovém místě?

Ano, přes rezervační systém toho odběrového místa, protože nechceme, aby se někde dělaly obrovské fronty, proto je tam ten čtrnáctidenní interval. My si samozřejmě nemyslíme, že tam přijde deset milionů lidí. To se nestane. Ale to číslo může být velké. Uvidíme, jakým způsobem se to zvládne a jak to bude fungovat. Proto byla požádána o spolupráci i armáda a integrovaný záchranný systém a tak dále. Toto teď řeší kolegové z centrálního řídícího týmu. Říkám vám něco, co je opravdu téměř nové.

Opravdu ten systém zvládne to, aby se během dvou týdnů do konce roku, tedy včetně Vánoc, přišly otestovat miliony lidí?

Oni toho asi všichni úplně nevyužijí, proto mluvím zejména o těch, kteří se cítí ohroženi. Řeknu to na příkladu: jestliže jste někdo, kdo miluje obchody, a každý den v té době, kdy budete moci, půjdete do deseti z nich a máte miliony přátel, tak byste se asi měl nechat otestovat. Jestliže budete teenager, který sedí u počítače, celý den nevystrčí nos z domu, tak tam asi jít nemusíte.

A vy tam půjdete?

Já zatím sedím pořád tady (na ministerstvu zdravotnictví, pozn. red.)

To znamená, že se pořád setkáváte s lidmi. A mimochodem, tady na ministerstvu se covid-19 svého času také docela rozjel.

My máme nastavený vnitřní systém testování i kvůli styku s ostatními ústavními činiteli, takže já si ten test stejně pravidelně dělám, takže já to mám takhle vyřešené.

Takže za vás to vyřešil systém. V neděli jste oznámil, že chcete prosadit, aby stát přispíval odpovědným firmám, které kvůli prevenci testují své zaměstnance na své náklady. Jak jste s tím na vládě pochodil?

My jsme to zatím ještě do detailu nediskutovali. Je to také jedna z věcí, o které se bavíme dlouhodobě. Není to žádné nařízení, řada velkých společností to už takto a priori dělá.

Ale nikdo jim to nekompenzuje.

Nikdo jim to kompenzuje. U těch menších společností to byla jedna z úvah, o které se předtím hovořilo. Ale toto už by nešlo ze zdravotního pojištění, toto je potřeba vyřešit nějakou dotací nebo něčím, co zatím není rozhodnuto. Ale jistě je to jedna z možností, která by mohla zvýšit pravděpodobnost testování a snížit riziko nákazy. Já bych teď upřednostnil ty dvě skupiny, učitele a potom tu běžnou populaci, a kdybychom se snažili všechno úplně naráz, tak to bychom ty kapacity přetížili stoprocentně. Ale je to něco, co si umím představit a co bych určitě podpořil.

Kdo je Jan Blatný (1970)

Lékař, vysokoškolský pedagog. Od října 2020 ministr zdravotnictví za hnutí ANO 2011.

V letech 1988 až 1994 vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde získal titul MUDr. Věnuje se dětské hematologii a hemostazeologii.

Na Lékařské fakultě brněnské Masarykovy univerzity získal v roce 2005 velký doktorát v oboru pediatrie. V roce 2019 se v oboru pediatrie habilitoval. Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity také vyučuje.

Do toho běží povinné testování v domovech seniorů: klientů i zaměstnanců…

To by mělo být dokončeno do 4. prosince.

A pak už se testy nebudou opakovat?

Ne, teď se to neplánuje, protože ta populace je uzavřena. Vy ji prošetříte těmi dvěma až třemi cykly toho antigenního testování a potom už testujete jenom zaměstnance. Ti budou testováni nadále. Bylo to doporučeno Asociací poskytovatelů sociálních služeb, panem Horeckým. S ním i s dalšími jsme se bavili o tom, že u návštěvy, která půjde za svojí babičkou nebo dědečkem do toho domova, bude požadováno, aby si nechala provést ten antigenní test.

Takže už budou konečně po těch měsících povoleny návštěvy v těchto zařízeních?

V tom stupni rizika 3 budou povoleny návštěvy za určitých hygienických předpokladů. A jedním z nich bude požadavek na testování. Já věřím, že to všichni rádi udělají, těch 150 korun – nebo kolik to stojí – každý dá. I kvůli těm prarodičům a sníží tím pravděpodobnost, že jim s dárkem přinese i tu nemoc.

Prosinec bude ve znamení testování učitelů a vlastně každého z celé populace, kdo bude chtít. A kdy se od testování přesuneme k očkování vakcínou? Už jste oznámil, že Česká republika objednala dávky pro šestnáct milionů lidí…

Ano, až 16 milionů osob můžeme naočkovat.

Někteří půjdou vícekrát?

Všechny státy požadovaly garanci většího počtu dávek, než mají obyvatel, protože se může stát, že někdy bude potřeba vakcínu zopakovat nebo dojde k nějakým nečekaným věcem. Nebo bude potřeba na delší dobu.

Budete navrhovat, aby očkování bylo povinné a hrazené pojišťovnou?

Můj návrh – a myslím, že souzní i s ostatními členy vlády – je, aby to nebylo povinné a aby to bylo na zdravotní pojištění.

Zároveň ale uvádíte, že by bylo žádoucí, aby se šedesát procent lidí očkovalo.

Určitě.

Myslíte, že tolik lidí do toho dobrovolně půjde?

Musíme pro to něco udělat. Třeba i média mohou pomoci s vyvracením těch nesmyslů, které se kolem vakcíny vyrojily. A já se nedivím řadě lidí, kteří třeba v dobré víře uvěří různým smyšleným zprávám a pak mají obavu. Myslím si, že jednou z motivací je také to, že je řada lidí, kteří se třeba nemohou očkovat, protože jsou nemocní. Z různých důvodů. A jestliže se naočkujeme my, kteří můžeme, tak ochráníme ty, kteří nemohou. To je princip vakcinace obecně v populaci. K očkování se bude rozjíždět i kampaň, bude jmenován koordinátor, který se bude zabývat celou strategií vakcíny. O některých jménech jednáme. Rád bych, aby to během tohoto týdne bylo dořešeno. A zdá se, že na přelomu roku by se měly do České republiky dostat první vakcíny. Jakmile Evropská léková agentura schválí jejich registraci, tak začnou být používány. Vrátím se zpátky k vaší předchozí otázce: právě zdravotníci nebo senioři jsou tou skupinou, která bude primárně očkovaná.

Takže první lidé, kteří by tu vakcínu měli dostat, ji dostanou začátkem roku?

Pakliže to schválí Evropská léková agentura, tak v prvním kvartálu, leden až únor, když půjde všechno dobře, by to mohlo začít.

A kdy je pravděpodobné, že docílíme té žádoucí šedesátiprocentní proočkovanosti?

To záleží na množství těch vakcín, jedná se zhruba o pět nebo pět a půl milionu osob, což by tak zhruba odpovídalo těm 60 procentům – protože se bavíme jenom o dospělé populaci, pro děti to zatím není registrováno – takže si myslím, že se k tomu můžeme přiblížit na podzim. Když půjde všechno dobře.

A to můžeme považovat za deadline koronakrize?

Já nemám zatím žádný deadline.

Myslel jsem, jestli to bude termín, kdy budeme moci říct, že jsme nad covidem-19 vyhráli?

Ano, obecně, pakliže ta vakcína je tak účinná, jak deklarují výrobci, a pakliže proočkujeme až 70 procent dospělé populace, potom by to měl být dostatečný důvod k tomu, aby se zabránilo komunitnímu šíření kdekoliv na světě.

Druhou část rozhovoru, v níž ministr Blatný mluví o motivaci vstoupit do vlády, o svých konzervativních představách o světě i o tom, proč na rozdíl od svého předchůdce nemá ochranku, přineseme během dnešního dne.

Reklama

Doporučované