Hlavní obsah

Záhada klesajícího počtu testů. Nakažení hlásí jen dva kontakty

Foto: Shutterstock.com

Pod rizikové kontakty nespadají zdaleka všichni, se kterými nakažený člověk přijde do styku. Důležitá je délka a blízkost vzájemného kontaktu. (Ilustrační foto)

Reklama

Nižší počet nahlášených rizikových kontaktů napovídá, že zabralo omezení sociálních kontaktů. Premiér Babiš ale říká, že pouze dva rizikové kontakty jsou problém.

Článek

S klesajícím počtem lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus, se v uplynulém týdnu snížil i počet prováděných testů.

Zatímco ještě na začátku listopadu se v pracovních dnech testovalo běžně přes 40 tisíc lidí, minulý týden už to bylo jen kolem 30 tisíc. Za sobotu 14. listopadu pak nahlásilo Ministerstvo zdravotnictví jen asi 16 100 testů, což je nejnižší sobotní údaj od začátku října.

Podle vládních odborníků je důvod prostý - hygienici dostávají od nakažených méně tipů na další osoby, které by virus mohly také přenášet. Každý pozitivně testovaný nyní v průměru nahlásí jen dva až dva a půl rizikového kontaktu, což je řádově nižší číslo než dříve.

„Z velké části to je dané poklesem sociálních kontaktů v lockdownu. Kontakty hlášené od krajských hygienických stanic i v sebereportování klesly zhruba na dva kontakty na nakaženého. Proto se na testy posílá méně lidí,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Marián Hajdúch, který vede Laboratorní skupinu při Ministerstvu financí.

Hajdúchova slova potvrzuje i vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla, který má jako šéf agentury NAKIT na starosti projekt Chytré karantény. Počet testů podle něj zhruba odpovídá součtu nahlášených kontaktů a samoplátců.

Dzurilla říká, že pozitivně testovaní nyní hlásí průměrně asi 2,5 kontaktu. Podobné údaje podle něj vyplývají i z mobilní aplikace eRouška, která v předchozích týdnech průměrně hlásila i 10 nebo 15 rizikových kontaktů.

Nakažený se může setkat s mnohem větším počtem lidí, za rizikové jsou ale považováni jen někteří. „Důležité je, aby se při určování rizikových kontaktů správně zohledňovaly dané podmínky. Vždycky posuzujeme, zda spolu strávili aspoň 15 minut nebo zda byli ve vzdálenosti menší než dva metry,“ vysvětlil Dzurilla.

Hajdúch zmínil, že za poklesem nahlášených kontaktů mohou být z menší části ještě další důvody, například že se část lidí testům vyhýbá. Kolik takových kontaktů hygienikům unikne, se dá ale stěží odhadnout.

Premiér Andrej Babiš přitom označil malé množství rizikových kontaktů za „problém“.

„Lidé, kteří jsou pozitivní, v průměru hlásí jenom 2,21 kontaktu, a to je strašně málo. Poznatky hygienických stanic jsou, že lidé, kteří prokazatelně byli v rizikovém kontaktu v rámci rodin a jsou ve styku se svými rodiči a seniory, šíří epidemii v rámci rodiny nebo pracovního kolektivu, a to je samozřejmě problém,“ řekl ve svém pravidelném nedělním projevu na sociálních sítích.

Podle Babiše se někteří lidé obávají, že přijdou o práci, a proto se hygienikům nehlásí. „Já myslím, že budeme muset i na úrovni ministerstva nějakým způsobem řešit, abychom tento problém vyřešili,“ řekl premiér. Zároveň zdůraznil, že mezi pozitivními stoupá podíl seniorů a že podíl pozitivních na počtu prováděných testů se stále drží vysoko kolem 25 procent.

Reklama

Doporučované