Hlavní obsah

Od propuknutí nákazy koronavirem přistálo v Praze 29 letadel z Číny

Foto: Profimedia.cz

Letečtí pasažéři šíří nebezpečný virus do celého světa.

Reklama

V průběhu ledna přiletěly na pražské Letiště Václava Havla z Číny tisíce lidí. Kdokoli z nich může být šiřitelem nákazy koronavirem.

Článek

Na přelomu roku se z tržiště v čínském městě Wu-chan začala šířit nákaza nebezpečným koronavirem. Původcem nemoci byli s největší pravděpodobností hadi, kteří se na místě prodávali.

Než stihl Peking účinně zareagovat a ve Wu-chanu vyhlásil karanténu, virem se nakazily stovky lidí. Čtrnáctého ledna jich bylo nakaženo 42, v ten samý den zemřel na neznámý virus první člověk. Dvacátého ledna už bylo po světě nakažených 278.

V současnosti trpí nemocí způsobenou koronavirem kolem 900 lidí. Dvacet šest lidí onemocnění podlehlo.

Kolik lidí cestovalo v kritické době do Česka?

Rychlému šíření pochopitelně nejvíce napomáhájí letová spojení. První případy nemoci se objevily například ve Spojených státech, Singapuru, Thajsku nebo Japonsku.

Neexistuje žádná záruka, že nakažení pasažéři nepřistáli také v Praze. Kateřina Pavlíková z tiskového odboru Letiště Václava Havla zprostředkovala pro Seznam data z letového archivu.

Z dat vyplývá, že v hlavním městě přistálo od 3. do 23. ledna 29 letadel z Číny.

Od 4. do 23. ledna přiletělo do Prahy celkem 14 letadel na lince ze Šanghaje, kdy u některých letů je mezipřistání také v čínském Si-anu. Na lince z Pekingu přiletělo z Prahy od 3. do 22. ledna celkem 9 letadel. Od 4. do 22. ledna přiletělo do Prahy celkem 6 letadel na lince z Čcheng-tu.

Praha má nyní čtyři letecká spojení s Čínou. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje, s mezipřistáním v Si-anu.

„V roce 2019 využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou celkem 188 tisíc cestujících v obou směrech. Jedná se ovšem o všechny cestující na přímých linkách bez ohledu na národnost, turisté čínské národnosti do Prahy cestují také na jiných nepřímých linkách s přestupem,“ sdělila pro Seznam Kateřina Pavlíková z tiskového odboru Letiště Václava Havla.

Pohyb na vnitrostátních linkách

Provoz na letišti ve Wu-chanu podléhá větším a větším restrikcím. V pátek byly zrušeny například lety do Moskvy a došlo také k výraznému omezení vnitrostátních spojů. Veškeré lety do města zrušila například populární aerolinka AirAsia.

Od propuknutí nákazy nicméně z Wu-chanu vycestovaly statisíce lidí.

Od 30. prosince 2019 do 20. ledna letošního roku odletělo z Wu-chanu do Pekingu téměř šedesát tisíc lidí. Desítky tisíc lidí se přepravily také do Kantonu, Čcheng-tuonu nebo do Šen-čenu.

Reklama

Doporučované