Hlavní obsah

Odběrové sanitky jezdí hlavně do ohnisek. Na rozdíl od jara vypomáhá armáda

Foto: ZZS JMK

Mobilní odběrové týmy - v některých krajích vyjíždí denně i čtyři sanitky, jinde nemají stabilně žádnou.

Reklama

Mobilní odběrové týmy byly jedním ze symbolů jarní koronavirové vlny. Aktuálně se jejich počet velmi liší podle krajů – někde jezdí i čtyři denně, jinde nemají ani jeden vůz. V záloze je ale řada vojenských odběrových týmů.

Článek

O sanitkách vyjíždějících testovat potenciálně nakažené se během jara psalo hodně. Zejména v té spojitosti, že jich je málo a lidé na ně musejí čekat několik dnů.

Během druhé vlny už ale o takzvaných mobilních odběrových týmech není příliš slyšet. Jedním z důvodů může být fakt, že týmy vyráží převážně do ohnisek, kde naráz odebírají desítky vzorků, aktuálně zejména v domovech pro seniory nebo ve školkách.

Z ankety napříč republikou vyplývá, že situace je kraj od kraje jiná. Někde mobilní týmy vůbec nemají, v dalším je vysílá nemocnice, jinde záchranáři a někde soukromníci. S nadsázkou se dá říct, že v každém kraji operují testovací sanitky ve zcela jiných podmínkách. Rozdíly jsou kromě počtu vysílaných týmů i v pracovní době a v tom, jestli vyráží o víkendu nebo ne.

70 odběrů denně

Nejčastěji mají mobilní týmy na starosti zdravotní záchranné služby. V Praze jsou dva, ve Středočeském kraji operují dokonce čtyři.

„Několik posledních dní máme dva týmy, které fungují každý den kromě víkendu. Dříve byl jen jeden tým. Navyšovali jsme kvůli velikému nárůstu například i v domovech pro seniory,“ popisuje Jana Urbanová, mluvčí záchranky v Olomouckém kraji.

Jeden tým funguje na Vysočině, kde mluvčí záchranky Petr Janáček tvrdí, že v případě potřeby jsou schopní složit a vyslat i druhý tým. „To se občas stane, například když je někde hromadný výtěr a hodně lidí na jednom místě, ale není to standardní,“ popisuje Janáček.

V Pardubickém kraji se střídá záchranná služba s nemocnicí. V praxi to vypadá podle mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové tak, že úterý, čtvrtek, pátek a neděli jezdí mobilní tým sestavený nemocnicemi. V pondělí a středu ho vysílají krajští záchranáři a v sobotu nejezdí nikdo.

Ve Zlínském kraji se o službu dělí čtyři nemocnice. „Třikrát v týdnu vysílá sanitku Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, čtyřikrát v týdnu Kroměřížská nemocnice, dvakrát v týdnu Vsetínská nemocnice a jednou v týdnu Uherskohradišťská nemocnice. Takto naše týmy denně v terénu provedou v průměru okolo sedmi desítek odběrů,“ počítá Egon Havrlant, mluvčí Nemocnice Tomáš Bati ve Zlíně.

Soukromníci i vojáci

Reálně ale v krajích funguje i řada dalších způsobů, jak se skládá výjezdový odběrový tým. V Ústeckém kraji si to zajišťuje přímo hygienická stanice. „O odběry v domovech důchodců a podobných zařízeních žádáme armádu nebo Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. Mobilní tým pro odběry jednotlivců nemáme,“ popisuje ředitelka ústecké hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Přímo pod hygieny spadají mobilní týmy i v Plzeňském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Posledně jmenovaný si na to najal soukromou záchrannou službu. „Máme dvě sanitky, a to od společnosti Sanitkou.cz, která provádí především převozy pacientů. Každá zvládne v průměru 20 odběrů denně,“ vysvětluje mluvčí moravskoslezské hygienické stanice Aleš Kotrla a dodává, že sanitky jsou v případě nutnosti schopné odebírat i více vzorků za den.

Soukromá společnost by měla začít zajišťovat mobilní odběry i v Královéhradeckém kraji. „V době jarní epidemie jsme na to měli soukromou zdravotnickou službu. My pouze poskytujeme sanitku a řidiče, odběrová sestra je organizačně zajišťovaná fakultní nemocnicí,“ popsal Ivo Novák, mluvčí královéhradeckých záchranářů, jak staví tým, a dodal, že hodlají na soukromé dopravce opět přejít.

Paralelně fungují i mobilní odběrové týmy Chytré karantény, které zajišťuje Armáda ČR. Podle mluvčí generálního štábu armády je v rámci integrovaného centrálního řídícího týmu k dispozici třicet týmů po dvou vojácích – v každém kraji mají být k dispozici dva týmy.

„Když je klidová situace v jednom kraji, tak můžeme týmy přesunout ve prospěch kraje, kde je nějaké ohnisko a potřebují testovat,“ popisuje Magdalena Dvořáková, mluvčí Generálního štábu Armády ČR, a dodává, že například ve středu vyrazilo do terénu 10 týmů, z toho čtyři do ostravského domova pro seniory Slunečnice, kde ve dvou dnech odebrali zhruba pět set vzorků.

„Mezirezortní dohoda je, že tyto týmy budou nasazované na hromadné odběry,“ dodává Magdalena Dvořáková.

Reklama

Doporučované