Hlavní obsah

Za testem do autobusu. Novinku v Brně první den využily desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Mobilita, vyšší kapacity a úkryt před nepříznivým počasím. Nový covidový autobus je v provozu.

Reklama

S testováním na koronavirus na jižní Moravě od čtvrtka pomáhá speciální autobus. Zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno za první den na výstavišti otestovali přes šedesát lidí.

Článek

Fronty před odběrovými stany, až týdenní čekání pro objednávku na koronavirový test. To jsou komplikace, které provázely brněnské pacienty. Zkrátit lhůty má speciální covidový autobus. V provozu na brněnském výstavišti je od čtvrtka. Za testem tam první den přišlo 63 lidí.

Ve veletržním areálu zůstane autobus dva týdny, pak se podle potřeby přesune do jiných měst na jižní Moravě. Objednat se do něj mohou lidé se žádankou od lékaře, samoplátci musí jinam.

K odběru v covidovém autobusu se diagnostikovaní lidé objednávají přes rezervační systém na internetových stránkách fakultní nemocnice. „Rezervační systém ukáže, kde je nejbližší volné místo a kde autobus stojí,“ uvedl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. V pátek v systému zůstávaly desítky volných míst na pondělí.

Naopak první den byl rezervační systém úplně plný. „Počítali jsme s tím, že stihneme otestovat šest lidí za půl hodiny. To se dostáváme na takových 72 odebraných vzorků za den,“ řekl Ludka. Ve skutečnosti přišlo o devět lidí méně. Někteří zaregistrovaní k výtěru nepřišli. Žádný výrazný zádrhel se ale neobjevil a po sedmé hodině večer už všechny vzorky putovaly do laboratoře. Výsledky se lidé mají dozvědět do 24 hodin.

Plán nemocnice na zkrácení čekacích lhůt zatím funguje. „Pan doktor mě včera poslal na covidové vyšetření a hned den nato tady bylo místo,“ řekl Karel Trhlík, kterého od úterý trápí nachlazení. Také Julie Lukač nečekala na test více než čtyřiadvacet hodin. „Včera jsem se objednala na webových stránkách nemocnice a dnes jsem se už mohla jít otestovat,“ řekla Lukač.

Autobus bude v provozu každý všední den odpoledne až do jara příštího roku. „Obsluhují ho zhruba tři pracovníci. Testovaný člověk vstoupí nejdříve předními dveřmi, kde se zdravotníky zkompletuje elektronickou žádanku se svými osobními údaji, a poté přejde k zadním dveřím, kde dojde ke stěru,“ sdělil zdravotnický náměstek bohunické fakultní nemocnice Ondřej Ludka. Odběr zabere jen pár minut.

Původně měl autobus u výstaviště zůstat pouze týden. To se ale změnilo. „Rozhodli jsme se nechat autobus v Brně až do 16. října, protože zatím ho testujeme a chceme ho mít nablízku, abychom mohli lépe předejít komplikacím,“ doplnil Ludka.

Po čtrnácti dnech autobus přejede na jiné stanoviště. Trasu vytipovalo vedení Jihomoravského kraje. Chce vyhovět lidem v menších městech, kteří musejí k odběrovým stanům komplikovaně cestovat. „Další plánované zastávky jsou Rosice, Židlochovice, Šlapanice a také Blansko. Seznam ale ještě není kompletní a veřejný, protože si místa musíme předem prohlédnout a zjistit, zda je tam zázemí dostačující,“ sdělil Ludka. Potřebují přípojku na elektřinu, toalety pro zdravotníky a dostačující hygienické podmínky.

Odběrový autobus zřídila brněnská Fakultní nemocnice ve spolupráci s Jihomoravským krajem, aby navýšila testovací kapacity. „Chtěli jsme vyjít vstříc občanům, kteří se k nám nemohou dostat a pro které současná místa nejsou vhodná. Proto jsme vytvořili tuto mobilní variantu,“ sdělil zdravotnický náměstek Ludka.

Kromě toho, že autobus rychle zareaguje na potřeby v jakémkoli místě kraje, uchrání zdravotníky před nepřízní počasí. „Dříve byli pořád venku. Na zimní měsíce je proto příjemnější, že nebudou stát ve sněhu, ale budou uvnitř autobusu,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Samoplátci se musí nechat otestovat v soukromých laboratořích. „Jako nemocnice máme v popisu práce se starat hlavně o nemocné lidi, tudíž dáváme přednost lidem, kteří jsou indikovaní krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem. Chceme zkrátit dobu čekání na test, především u těch, kteří mají příznaky,“ sdělil ředitel Štěrba.

Ve Fakultní nemocnici Brno tak zvládnou denně otestovat stovky lidí. „Včera jsme odebrali 369 vzorků, z toho 94 z nich bylo pozitivních. Počet pacientů by se měl dát také vyčíst z našeho rezervačního systému. Může ale dojít k nepřesnostem. Například, když se někdo nedostaví, nebo naopak, pokud je potřeba navíc akutně otestovat záchranářskou posádku,“ uvedla Plachá.

Doposud se pacienti testovali v drive-in odběrovému stanu. Od čtvrtka se k němu přidal právě covidový autobus a v pondělí se vzorky budou odebírat také na stanovišti pro pěší u bohunického kampusu. To by mělo kapacitu navýšit o další stovku pacientů.

Celkem je v Jihomoravském kraji dvanáct odběrových míst, včetně nemocnice v Hodoníně, Znojmě, Tišnově a v Brně. Covidový autobus je však unikátní projekt brněnské fakultní nemocnice. Vyjde na 1,8 milionu korun, šesti tisíci korunami nemocnici přispěl kraj. Náklady mobilního odběrového místa budou 12 tisíc korun denně, z toho kraj přispěje částkou čtyři tisíce korun. Vůz má jezdit do jara.

V kraji denně přibývá až dvě stě nakažených. Od začátku pandemie tam slyšelo covidovou diagnózu přes šest tisíc lidí.

Reklama

Doporučované