Hlavní obsah

Odborníci z UP vytvořili aplikaci Pokusnice pro učitele chemie

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Učitelé chemie ze základních a středních škol mohou při výuce využít novou aplikaci s názvem Pokusnice. Aplikace zahrnuje databázi ověřených výukových pokusů, seznam dostupných chemikálií a laboratorního vybavení.

Článek

Chemická kuchařka pro všechny je dostupná na webu www.pokusnice.cz. „Databáze pokusů obsahuje v současné době sto návodů, které jsou přehledně řazeny podle různých kategorií. Učitelé tak mohou filtrovat pokusy podle oboru chemie nebo podle stupně vzdělávání, tedy které pokusy jsou určené pro základní a které pro střední školy,“ uvedla mluvčí Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého (UP) Martina Novotná. Pedagogové si také mohou zvolit experimenty demonstrační, žákovské školní nebo žákovské domácí. „Navíc je k většině experimentů připojeno i instruktážní video z YouTube, které lze přímo v Pokusnici přehrát,“ informovala Novotná. Databáze pokusů se bude postupně rozšiřovat.

Pokusnice, která je přístupná z internetového prohlížeče, vznikla ve spolupráci Přírodovědecké fakulty a Vědeckotechnického parku UP. Nápad vznikl ve chvíli, kdy pedagogové z Přírodovědecké fakulty sami složitě hledali pokusy pro zapálené malé vědce z Domu dětí a mládeže v Olomouci. „Uvědomili jsme si, že před podobnou výzvou stojí čas od času každý učitel chemie, který se žákům snaží chemickými demonstracemi látku přiblížit,“ uvedl Karel Berka z Katedry fyzikální chemie.

Jednotlivé chemické pokusy jsou podrobně popsány včetně potřebného času, seznamu potřebných chemikálií i pomůcek. Díky přehledu o časové náročnosti pokusu si může pedagog lépe rozvrhnout celou hodinu. Aplikace tak usnadňuje převedení teoretických poznatků do praxe a ukazuje, jak lze chemii využít v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Žáci se také dozvědí, jak zacházet s chemickými látkami. „Aplikace je vhodná pro učitele chemie, ale s ohledem na současnou epidemickou situaci, kdy se výuka realizuje distančně, bychom ji rádi doplnili tak, aby obsahovala i pokusy, které si mohou žáci provést doma společně s rodiči,“ doplnil Václav Bazgier z Katedry fyzikální chemie.

Aplikace může být vhodným nástrojem i pro zvýšení bezpečnosti. Její součástí je totiž databáze skladového hospodářství chemikálií a zahrnuje i seznam dostupného laboratorního vybavení. Umožňuje tak učitelům jednoduchým způsobem splnit zákonnou povinnost vést seznam chemických látek v laboratořích.

Reklama

Doporučované