Hlavní obsah

Univerzita Palackého představila stěžejní dílo heraldika Loudy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) vydala stěžejní dílo olomouckého heraldika Jiřího Loudy s názvem Erby rytířů podvazkového řádu.

Článek

Čítá více než 600 stran a tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Předmluvu napsal princ Charles. Reprezentativní publikace je poctou k nedožitým stým narozeninám uznávaného heraldika. Kniha byla představena na on-line konferenci, které se zúčastnil i britský velvyslanec v ČR Nick Archer.

Uvedl, že kniha poputuje i do Buckinghamského paláce. „Mám velkou radost, že kniha je psaná česky i anglicky. Jsem poctěn, že úvod knihy napsal jeden ze současných rytířů, princ z Walesu. Zájem prince Charlese o knihu je uznáním odborné erudice a celoživotního úsilí Jiřího Loudy. Toto dílo ukazuje silné historické propojení mezi našimi zeměmi,“ uvedl Archer.

Louda považoval Erby podvazkového řádu, který byl založen v roce 1348 králem Edwardem III., za své zásadní dílo. Univerzita jej vydala z jeho pozůstalosti v reprezentativní podobě, v deseti kapitolách přidala i pozoruhodný život heraldika, který se za druhé světové války dostal přes Polsko a Francii do Velké Británie. Stal se výsadkářem, ale kvůli zranění nakonec obsluhoval radiostanici. Zažil i těžkou dobu totality, v 50. letech ho zatkla Státní bezpečnost a dva roky strávil ve vězení na Mírově. Poté léta pracoval v olomoucké Vědecké knihovně a věnoval se heraldice.

Ředitel univerzitního vydavatelství Aleš Prstek dnes uvedl, že při vzniku knihy ušli všichni obrovský kus cesty. Autorem životopisu je Michal Šimůnek z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, autorem a editorem heraldické části je historik a heraldik Karel Müller, Loudův přítel a kolega. Podle něj Louda toto dílo tvořil dvakrát. „První část se ztratila, posléze od začátku 70. let začal všechny erby znovu malovat. Byl k vydání tohoto díla velmi skeptický, věděl, že jde o velice náročnou záležitost,“ uvedl dnes Müller. „Dnes jsem se zastavil u hrobu Jiřího Loudy na olomouckém hřbitově. Věřím, že pokud se na nás někde svrchu dívá, je přinejmenším spokojený,“ dodal.

Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Vytvořil dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku i prezidentskou standartu. Zemřel 1. září 2015 v 94 letech. Od září ho výstavou připomíná i Vlastivědné muzeum v Olomouci, které získalo jeho heraldickou pozůstalost. Muzeum se také podílelo na vydání publikace.

Reklama

Doporučované