Hlavní obsah

Odborník, co strká hlavu do oprátky, říkají kolegové na adresu Blatného

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministrem zdravotnictví se má stát brněnský hematolog Jan Blatný

Reklama

Vynikající odborník, kterého čeká nezáviděníhodná pozice. Tak kolegové hodnotí hematologa Jana Blatného. Dosavadní náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno se má ve čtvrtek stát novým ministrem zdravotnictví.

Článek

Prezident Miloš Zeman Blatného v úterý přijal na seznamovací schůzce v Lánech. Později oznámil, že ho ve čtvrtek jmenuje novým ministrem, jak se už dříve domluvil s premiérem Andrejem Babišem.

Blatný ve funkci nahradí Romana Prymulu, který končí kvůli noční návštěvě vyšehradské restaurace. Deník Blesk jej minulý týden na fotografiích zachytil bez roušky a při odchodu z restaurace, která měla být zavřená. Uznávaný epidemiolog podle premiéra Andreje Babiše ztratil důvěru veřejnosti.

Vystřídá jej lékař s jinou specializací. Náměstek v největší moravské nemocnici je mezinárodně uznávaný odborník v oblasti hematologie. Zaměřuje se na léčení dětí s poruchou srážlivosti krve. „Je velmi činný v různých hematologických oblastech, kterým se věnuje. O jeho odborné způsobilosti není nejmenších pochyb,“ uvedl lékař Ondřej Zapletal, jeho dosavadní zástupce na oddělení dětské hematologie a biochemie.

Padesátiletého Blatného na funkci ministra navrhl jeho šéf. Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba už minulý týden Seznam Zprávám potvrdil, že nabídku od premiéra Babiše na řízení resortu dostal. Zatímco uznávaný onkolog chtěl ještě pokračovat v lékařské práci, doporučil do funkce svého náměstka.

A ten na ni velmi pravděpodobně kývne, i když se zatím pro média oficiálně nevyjádřil.

Podle Štěrby je to velmi pracovitý a férový člověk, který může obstát i v politicko-manažerské funkci. „Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv,“ řekl Štěrba pro ČTK. Společně se znají už 25 let. „Jsem přesvědčený, že ministerskou úlohu zvládne. Koronavirus není jen epidemický problém, ale obecně medicínský. Určitě má k tomu co říct,“ dodal Štěrba.

Foto: mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Jan Blatný se s prezidentem Milošem Zemanem setkal v úterý v Lánech.

Skrze otce zná Blatného také lékař a poslanec za ANO Rostislav Vyzula. „Znal jsem velice dobře jeho otce. Pana Blatného osobně neznám, ale v lékařských kruzích jej chválí jako výborného klinika a slušného člověka. Jako lékař i náměstek má velice dobrou pověst,“ řekl brněnský poslanec.

Sám velmi dobře ví, že politika a medicína mají v mnoha ohledech úplně jiné zákonitosti. „Bude mít velmi těžkou úlohu. Musí být transparentní a téměř denně říkat, jak se situace okolo koronaviru vyvíjí. Bude důležité zvládnout masové trasování. Má toho před sebou opravdu hodně. Trochu strká hlavu do oprátky, ale jako člen zdravotnického výboru Sněmovny se mu pokusím pomoci, co to půjde,“ uvedl Vyzula.

S Vyzulou jako zdravotnickým odborníkem Babiš ani nikdo další z hnutí ANO ministerskou rošádu neřešil. „Pokud vím, neradili se ani s dalšími kolegy lékaři ze Sněmovny. V té ministerské funkci jde o zdraví toho člověka. Čeká jej velký stres. Každé jeho rozhodnutí bude neustále komentované,“ dodal Vyzula.

Babiš už minulý týden svého kandidáta označil za experta s mezinárodními zkušenostmi. Blatný několik let pracoval v nemocnicích v irském Dublinu a anglickém Bristolu. Loni jej kolegové pověřili uspořádáním prestižního kongresu, který se zabýval problémy v oboru hemofilie (European Association for Haemophilia and Allied Disorders).

Schopnosti Blatného ocenil také poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). V bohunické fakultní nemocnici také dělá náměstka. „Jeho oddělení má dobrou pověst,“ nechal se slyšet.

Samozřejmě upozorňuje, že politická činnost bude hodnocena úplně jinak. „Pokud by se situaci nepodařilo zvládnout, byl by to jeho problém, pokud by se to podařilo, bude to jeho úspěch,“ doplnil Válek.

Ke jmenování Blatného dojde ve čtvrtek v Lánech pouze za přítomnosti premiéra.

Reklama

Doporučované