Hlavní obsah

Odcházím, ale budu očištěna. Jihokorejská prezidentka opustila palác. Zemi čekají volby

Sesazená prezidentka Pak Kun-hje opustila prezidentský palác.

 

Reklama

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje soud v pátek odvolal z funkce. Politička by měla být zapletena do korupčního skandálu. Po jejím zatčení volali Jihokorejci v bouřlivých protestech.

Článek

Sesazená jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v neděli opustila prezidentský palác. U její soukromé rezidence hlídkovalo na tisíc policistů, sešli se tam i její stoupenci. O odvolání Pak Kun-hje, kterou již dříve dočasně z funkce kvůli korupčnímu skandálu odstranil parlament, rozhodl v pátek ústavní soud.

V neděli prostřednictvím člena své strany v první reakci na své odvolání popřela sesazená prezidentka jakékoli pochybení. „I když to potrvá, věřím, že pravda určitě vyjde najevo," sdělila. Poděkovala svým stoupencům a omluvila se, že se jí „nepodařilo splnit své prezidentské povinnosti".

Mocenský boj, při němž byla Pak Kun-hje obviněna z podílu na korupci, ukončilo soudní rozhodnutí. Předcházelo mu skandální odhalení o prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil, jež je podezřelá z využívání vazby na hlavu státu a vyvíjení tlaku na jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Do skandálu je zapletena také největší jihokorejská firma Samsung Group. Soud s jejím šéfem I Če-jongem začal ve čtvrtek.

Od pátku se v Soulu konaly bouřlivé protesty, jejichž účastníci žádali zatčení bývalé prezidentky. Manifestují ale také její zastánci. Při protestech, kvůli nimž policie posílila své oddíly v ulicích metropole, přišli o život tři lidé.

Na volbu nového prezidenta mají Jihokorejci 60 dní

Podle ústavy se musí nové prezidentské volby konat do 60 dnů. Za jejich favorita se zatím považuje opoziční politik Mun Če-in, jenž vyzval Jihokorejce k jednotě a slíbil, že země vstoupí do nové etapy svých dějin. Mun v minulosti vedl Jednotnou demokratickou stranu a podle průzkumů by ho nyní volilo 36 procent lidí.

„Jestliže nás moc svící dovedla tak daleko, musíme teď spolupracovat a dosáhnout naprostého vítězství," řekl Mun. Jihokorejci proti prezidentce několik měsíců pořádali masové večerní protesty, při nichž zapalovali svíčky. „Jižní Korea změnou režimu vstoupí do nové dějinné etapy," slíbil Mun.

Reklama

Související témata:

Doporučované