Hlavní obsah

Sesadit Babiše? Hazard, který nikdo nechce

Foto: vláda.cz

Vláda Andreje Babiše se chystá požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Reklama

Na kabinet Andreje Babiše se valí kritika ze všech stran. Přesto se odborníci i opoziční lídři shodují, že demise vlády by teď ničemu nepomohla.

Článek

Pouze 7 procent Čechů by rozhodování o protiepidemických opatřeních svěřilo do rukou premiéra. Andreje Babiše a jeho kabinet kritizuje i opozice, k vyslovení nedůvěry vládě se ale nechystá.

Opoziční politici i experti se shodují – konec vlády by teď nadělal víc škody než užitku. V první řadě proto, že by na čas paralyzoval chod ministerstev. Ale také proto, že by se ke slovu dostal prezident Miloš Zeman.

Podle šéfa ODS Petra Fialy výměna vlády přicházela v úvahu, teď už je na ni ale pozdě. „Tato vláda měla požádat o důvěru už na podzim. Dnes už to neplatí, protože nemáme platný volební zákon a není možné termínově stihnout předčasné volby,“ uvedl předseda ODS.

Do větších politických výměn by se nepouštěl ani šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Už jen představa, že by nastoupil nový ministr zdravotnictví a 100 dnů se zabydloval ve funkci, by ničemu nepomohla. Jsem v tomto konzervativnější, v nouzi se nepřepřahá. Počkejme minimálně na stabilizaci celé situace,“ řekl Michálek Seznam Zprávám.

Paralyzovaný stát

Politolog Tomáš Lebeda je přesvědčený, že Babišově vládě se objektivně nedaří, a přístup k boji s pandemií považuje za tristní. „Přesto si myslím, že změna vlády v tento okamžik by nebyla dobrým řešením. Pandemie si vyžaduje rychlé rozhodování a míru efektivity rozhodování, což už nyní trpí tím, že máme menšinovou vládu, která se musí dopouštět různých kompromisů,“ řekl Lebeda Seznam Zprávám.

Výměnu vlády by za riskantní považoval i sociolog Jan Herzmann. „V okamžiku, kdy by se vláda odhodlala k demisi, zkušenost říká, že ministerské aparáty přestanou pracovat a čekají na to, co se dále bude dít. Stroj státního aparátu by skřípal ještě víc než za současné vlády, nepracoval by prakticky vůbec. Řešením by mělo být, aby vláda maximálně jednala s opozicí a národní shoda se našla na úrovni Poslanecké sněmovny, ne přechodem k úřednické vládě,“ řekl Herzmann Seznam Zprávám.

V souvislosti s kritikou vlády se objevují hlasy volající po sestavení úřednické vlády odborníků. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ale shrnula opoziční obavy z takového scénáře – dirigentem by se stal prezident Miloš Zeman. „Kdybychom na Hradě měli prezidenta, jemuž jde o zvládnutí krize, je to na okamžitou demisi vlády, protože o nějaké důvěře v premiéra už se nemá cenu ani bavit,“ uvedla Pekarová Adamová.

Také politolog Tomáš Lebeda má obavu, že by Zeman při sestavování nového kabinetu primárně sledoval své osobní zájmy. A jeho úřednickou vládu by považoval spíše za nebezpečný experiment.

„Prezident se k pandemii vyjadřuje minimálně, k veřejnosti se neobrací jako hlava státu, která by chtěla lidi stmelovat. Když už je aktivní, věnuje se jiným věcem spojeným s jeho osobními zájmy. Ať už jde o kanál Dunaj–Odra–Labe, 5G sítě, nebo dostavbu Dukovan. Nejsem si jistý, zda by prezident v případě sestavování nové vlády na prvním místě sledoval vyřešení pandemie,“ uvedl Lebeda.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl případné Zemanovy tahy komentovat. „Nemám k nastoleným úvahám žádné sdělení,“ napsal redakci Ovčáček.

Experti jsou přesvědčení, že pokus sesadit Babišovu vládu by v současné situaci opoziční strany oslabil. „Už teď má opozice problémy s tím, že pro neprodloužení nouzového stavu si vybrala pandemicky nejhorší okamžik. Jsme na rozjezdu nejhorší čtvrté vlny se zatím nejnebezpečnější mutací viru. Jakákoliv další taková negativní intervence by opozici opět nijak nepomohla,“ míní politolog Lebeda.

Podle Herzmanna se opozice pro varovný příklad může podívat do minulosti. „Opozice by teď pravděpodobně dopadla ještě hůř, než když Jiří Paroubek shodil vládu Mirka Topolánka v roce 2009. Kdo by se chtěl posadit za volant auta, které nemá v pořádku řízení a jede po velmi kluzké a klikaté silnici? Spíš mám pocit, že opozice ze svých pozic sleví, očekávám, že dojde k větší spolupráci mezi vládou a opozicí,“ dodal Herzmann.

Reklama

Doporučované