Hlavní obsah

Jen 7 procent Čechů si myslí, že má boj s epidemií řídit Babiš

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Drtivá většina Čechů by si nezvolila Andreje Babiše jako šéfa pro boj s epidemií koronaviru. Rekordně nízká je i důvěra lidí ve státní aparát.

Článek

Když se průzkumníci z National Pandemic Alarm v únoru ptali Čechů, kdo by měl rozhodovat o protipandemických opatřeních, víc než třetina nedokázala odpovědět. Jen 7 procent jich ale bylo přesvědčeno, že by hlavní osobou boje s koronavirem měl být premiér Andrej Babiš.

Rozhodování by lidé raději svěřili hejtmanům nebo hlavní hygieničce Jarmile Rážové. Index důvěry ve státní aparát se navíc propadl na nejnižší hodnotu od března 2020, kdy ho průzkumníci začali měřit.

Foto: National Pandemic Alarm

Průzkum National Pandemic Alarm.

Od počátku roku klesla důvěra ve stát o 7 bodů na současných 35. „Vládě nyní nejméně důvěřuje věková skupina 25–34 let, obecně také lidé do 54 let a dotazovaní z velkých měst,“ píše se v průzkumu, kterého se 19. února účastnilo téměř 1800 lidí.

„Krize politiky a řízení státu, o které se v souvislosti s pandemií stále častěji hovoří, se odráží v našem výzkumu. Více než třetina Čechů nedokázala odpovědět, komu by svěřila rozhodující slovo ohledně protipandemických opatření. Jasně vidíme, že žádného potenciálně důvěryhodného lídra v boji proti pandemii nemáme, a navíc i obecná důvěra ve státní aparát trvale klesá,“ dodává Ondřej Veis z agentury NMS Market Research.

Nelichotivé hodnocení pro premiéra přichází v okamžiku, kdy neúspěšně vyjednává o dalším postupu v boji proti epidemii. Chce prodloužit nouzový stav a zavést tvrdší opatření. Vláda se ale zatím nedokázala shodnout na podobě nových omezení.

A nedůvěru kabinetu veřejně vyjadřuje jak opozice, tak další partneři. „Z dnešního jednání s premiérem jsem slušně řečeno rozladěný. Chtěli jsme znát konkrétní plány a řešení velmi vážné situace. Místo toho jsem byl svědkem něčeho, co zatím neumím vyhodnotit. Musel jsem se jít projít ven…,“ napsal na sociální sítě ve středu šéf odborů Josef Středula.

Šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase po jednání s premiérem řekla, že „si z nich vláda dělá srandičky“. Opozice vládu kritizuje, že nemá konkrétní plán, jak ze současné situace ven.

Reklama

Doporučované