Hlavní obsah

Odeberme Zemanovi pravomoce, zní z budoucí koalice. Jurečka chce konzílium

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zástupci vznikající vládní koalice.

Reklama

Poslanci budoucí vládní koalice se shodují, že Vratislav Mynář je nežádoucí osoba v státní správě. V hlasování o článku 66 jsou opatrnější.

Článek

Senát v úterý oznámil, že bude hlasovat o přesunutí pravomocí prezidenta Miloše Zemana, který podle odborného stanoviska Ústřední vojenské nemocnice nemůže vykonávat svou práci, na ostatní ústavní činitele.

Seznam Zprávy se proto zeptaly představitelů a představitelek budoucí vládní koalice, zda jsou ve shodě se Senátem. Tedy, zda souhlasí s aktivací článku 66 ústavy, čímž by si po souhlasu obou komor Parlamentu rozdělili část pravomocí hlavy státu předsedové vlády a Sněmovny.

Pravděpodobná budoucí vláda z většiny sdílí názor senátorů. Z řady vystupuje jenom lídr lidovců Marian Jurečka, který dosavadní informace nepovažuje za dostatečné. Chtěl by navrhnout svolání odborného lékařského konzilia, které by prošetřilo zdravotní stav prezidenta.

„Nemůžeme se v tomto opírat jen o jednu informaci, kterou včera poskytla ÚVN Senátu. Musíme postupovat objektivně a obezřetně. Nepotřebujeme znát kompletní diagnózu zdravotního stavu prezidenta, ale rád bych, aby širší kolektiv renomovaných lékařů posoudil schopnost pana Miloše Zemana vykonávat úřad prezidenta,“ řekl Jurečka pro Seznam Zprávy.

Rozhodne se až 8. listopadu

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob je také opatrný, protože si prý uvědomuje, jakou sílu má zmíněný článek Ústavy. „Bylo by to poprvé v historii české republiky, kdy by se o tomhle článku hlasovalo, proto musíme počkat na informace, které Senát poskytne našim předsedům stran a pak to velmi precizně zpracovat, aby to bylo ústavně v pořádku a nenapadnutelné,“ říká Seznam Zprávám.

Pokud ale podle něj budou informace natolik vážné, jak se o nich aktuálně diskutuje, nebude mít jako předseda klubu na výběr nic jiného, než využít tohoto článku.

Nepotřebujeme znát kompletní diagnózu zdravotního stavu prezidenta, ale rád bych, aby širší kolektiv renomovaných lékařů posoudil schopnost pana Miloše Zemana vykonávat úřad prezidenta.
Marian Jurečka

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů, pro Seznam Zprávy řekl, že se tomu věnovali a shodli se na tom, že nezbývá nic jiného, než pro článek 66 hlasovat.

„My přejeme prezidentovi republiky, aby se jeho stav zlepšil, ale pokud se tak nestane a nové složení Poslanecké sněmovny obdrží informace ze Senátu, které povedou k řešení problému, budeme podle nich konat, uvedl Michálek.

Poslanec Martin Kupka za ODS míní, že důvody pro odebrání pravomocí prezidenta republiky a přesunutí na ostatní ústavní činitelé jsou. „Koneckonců, konstatovali to lékaři Ústřední vojenské nemocnice. Hodnotit to bude Sněmovna až 8. listopadu, kdy se v novém složení sejde a až v tom období bude posouzení (zdravotního stavu prezidenta) na místě. Jinde o tom nemůžeme jednat,“ řekl redakci Seznam Zpráv.

Lucie Potůčková, poslankyně za Starosty a nezávislé, je plně přesvědčená, že důvody pro odebrání pravomocí prezidentovi jsou naplněny.

„Je tam zoufale nemocný muž Miloš Zeman, který už nemůže vykonávat svou funkci, za mně souhlasím s aktivací článku 66. Jinak jsem vděčná za pana předsedu Senátu Miloše Vystrčila, který se zachoval úplně korektně, zažádal si o informaci, co mohl zveřejnil a je to teď i na nás, abychom se zachovali stejně korektně,“ uvedla v reakci Potůčková.

Mynář ven

Všichni oslovení poslanci a poslankyně se shodli na budoucím působení kancléře Vratislava Mynáře. Nejčastější názor - už dávno tam nemá co dělat. „Pan vedoucí kanceláře prezidenta republiky Mynář reálně může být odvolán premiérem až po aktivaci článku 66. Ostatně, že se jedná o značně problematickou osobnost, je evidentní již několik let a na této pozici nemá co dělat už dávno,“ míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Už měl odstoupit dávno, nesplnil zákonné podmínky pro výkon té pozice, takže už dávno v ní neměl co dělat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob s tím, že správné podle něho by v aktuální situaci bylo, kdyby Vratislav Mynář odstoupil aktuálně sám.

Reklama

Doporučované