Hlavní obsah

Odhalení „Zapomenutého obrazu 1866“ se zúčastnily desítky lidí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Vernisáže zrestaurovaného díla „Zapomenutý obraz 1866“ v Cerekvici nad Bystřicí se zúčastnily desítky lidí. Veřejnosti byl představen při vzpomínkové akci na válečný prusko-rakouský rok 1866 v centru obce.

Článek

Obraz, který namalovala matka padlého podporučíka Eugena Sauer-Csáky von Nordendorf, byl objeven v roce 2020. Dnes se vrátil na své původní místo, do hřbitovní kaple Svatého Štěpána.

„Pro mě je to dobový důkaz o velké bolesti matky, která ztratila svého syna, to je bolest největší a ona ji zaznamenala na olejomalbě. Obraz namalovala a umístila s rodinou do kaple do půl roku od úmrtí syna. Bylo mu dvaadvacet let a na místním hřbitově je pohřben,“ řekl jeden z nálezců obrazu a ředitel projektu Königgrätz 1866 Radek Balcárek. Podle něj jde o jeden z mnoha příběhů války 1866, potažmo bitvy u Hradce Králové, který znovu ožil díky náhodě a nadšení mnoha milovníků historie.

Podporučík Eugen Sauer-Csáky von Nordendorf byl v boji o les Svíb 3. července 1866 vážně zraněn, s průstřelem břicha převezen do lazaretu v Cerekvici nad Bystřicí, kde 5. července zemřel. Jeho matka Virginie namalovala na jeho památku obraz a nechala jej umístit do cerekvické hřbitovní kaple. Zpodobnila svého mrtvého syna a jeho druhy, kterým z nebes kyne Ježíš Kristus, Sv. Martin a Sv. Jiří. Malba později z kaple zmizela. Poničenou ji v roce 2020 objevili pod kupou harampádí v hospodářské budově cerekvického zámku díky upozornění Jiřího Synka z Komitétu pro udržování památek z války roku 1866, vzpomínce starosty obce Cerekvice Milana Tobolky a aktivitě Radka Balcárka. Olejomalba byla po nálezu zrestaurována, uvedli organizátoři akce.

Překvapením byl i nález vzkazu od autorky, matky padlého Eugena, na rubu malby: Von der Mutter des am 3ten July 1866 gefallenen Lieutnants Eugen Sauer-Csáky v. Nordendorf gemahlt u. gewidmet. Virginie. „Volný překlad je: Namalováno a věnováno matkou poručíka Eugena Sauer-Csáky von Nordendorf padlého 3. července 1866. Virginie,“ řekl Balcárek.

Boj o les Svíb byl zlomkem jedné bitvy, která vešla ve známost jako bitva u Hradce Králové nebo také bitva u Chlumu či Sadové. U Hradce Králové se neodehrála celá prusko-rakouská válka, ale pouze jedna z mnoha bitev. Konflikt zasáhl několik států Evropy. Boje mezi pruskými a sasko-rakouskými jednotkami na území dnešního Královéhradeckého kraje vyvrcholily 3. července 1866 právě bitvou u Hradce Králové. Rakouské jednotky začaly po ztracené bitvě ustupovat směrem na Vídeň a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Bitva u Hradce Králové 3. července 1866 je počtem nasazených vojáků největší bitvou svedenou na území dnešního Česka. V jediném dni se v bitvě u Hradce Králové střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji byly ztráty na obou stranách dohromady okolo 50.000 vojáků, tedy mrtvých, zraněných, pohřešovaných či zajatých.

Reklama

Související témata:

Doporučované