Hlavní obsah

Odmítněme projevy nenávisti, vyzvala Zuzana Čaputová

Foto: Facebook Zuzany Čaputové

Zuzana Čaputová v Památníku romského holokaustu v Banské Bystrici.

Reklama

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vyzvala veřejné autority, aby rázně odmítly projevy nenávisti vůči jakékoli skupině, ať už z důvodu rasy, etnicity, náboženství nebo sexuální orientace.

Článek

Prohlásila to při příležitosti dnešního Památného dne romského holokaustu, kdy lidé v Evropě vzpomínají na půl milionu Romů zavražděných během druhé světové války.

„Soudržnou a tolerantní společnost vybudujeme, jen pokud dobře porozumíme tomu, jak jednoduché a nesmírně nebezpečné je kvůli odlišnosti zbavit menšinu jejího lidského rozměru a zneužít předsudky k ospravedlnění verbálního a fyzického násilí či v nejextrémnějším podobě i genocidy,“ uvedla Čaputová ve zveřejněném projevu.

Na svém twitterovém účtu zároveň napsala, že je nutné se zaměřit na nerovnosti, s nimiž se romská komunita stále potýká.

Kvůli pandemii covidu-19 se vzpomínkové akce z míst, která byla svědkem systematického vyvražďování Židů, Romů, Poláků či sovětských zajatců, přesunuly letos na internet.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen ve svém poselství řekl, že „se musíme postarat o to, aby opovrhování určitými lidmi, hledání obětních beránků, nenávist a násilí nebyly využity jako politické nástroje“.

Podle předsedy Ústřední rady německých Sintů a Romů Romaniho Roseho se v mnoha evropských zemích etabloval rasistický nacionalismus a protiromské, antisemitské tendence mají stále násilnější formu.

Na noc z dneška na pondělí připadá 76. výročí události, kdy nacisté zlikvidovali takzvaný cikánský rodinný tábor ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi-Březince na jihu současného polského území. V plynových komorách tehdy zavraždili 4200 Romů a Sintů.

V Česku se dnes pietní akt konal v Letech na Písecku v místě někdejšího koncentračního tábora. Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holokaustu během něho vyzval politiky, aby stejně jako antisemitismus odsuzovali projevy anticikanismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované