Hlavní obsah

Odpadkové války ve Lvově: skládky jsou přeplněné, politici se hádají

Ukrajinský Lvov trápí odpadky.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Do úklidu tisíce tun odpadků, které po měsíce sužují ulice ukrajinského města Lvov, se pustila skupina dobrovolníků. Skládky jsou přeplněné.

Článek

Předměstí západoukrajinského města Lvov trápí už několik měsíců tuny odpadků. Zatímco centrum se místní radnici podařilo vyčistit, na okraji města jsou vidět odpadky na dětských hřištích nebo autobusových zastávkách.

Situaci se rozhodla změnit skupina dobrovolníků, která chtěla město vyčistit. Mnoho lidí se k ní ale nepřidalo.

„Jako člověk, který miluje toto město, vidím, že problém existuje a musí se vyřešit. Nemůžu postavit továrnu, nemůžu postavit třídící linku. Jediné, co můžu udělat, je zkusit pomoci,“ říká jeden z dobrovolníků.

I přes jejich snahu pokračuje „odpadková válka", jak nazývají obyvatelé Lvova spor mezi místními a vládními politiky.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj tvrdí, že situace je chybou Kyjeva, který podle něj odmítl podpořit plán na přesun odpadků z přeplněných skládek v okolí města. Sadovyj se domnívá, že kyjevským špičkám jde o to, aby zdiskreditovaly jeho stranu Samopomich.

Prezident Porošenko starostova slova odmítá a za viníka situace označuje naopak právě lvovského starostu. Městu ale s řešením problému přislíbil pomoc. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman v pondělí řekl, že vláda je připravena zvážit uvolnění až 45 milionů korun na výstavbu nové skládky.

Reklama

Související témata:

Doporučované