Hlavní obsah

Odpojení od plynu po konci Bohemia Energy hrozí stovkám firem

Foto: ČTK

Kvůli konci Bohemia Energy jsou některé firmy pod tlakem.

Reklama

Krach dodavatele energií Bohemia Energy může dopadnout na řadu firem. Těm nyní hrozí odpojení od plynu.

Článek

Odpojení od plynu po ukončení činnosti Bohemia Energy hrozí podle Agrární komory ČR stovkám firem, které mají velkou odběrovou kapacitu. ČTK to dnes sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Jde o společnosti, jejichž roční spotřeba přesahuje 630 megawatthodin, a nevztahuje se tím pádem na ně institut dodavatele poslední instance, tedy povinnost jiné firmy jim plyn dodat.

Mluvčí dodala, že jde například o chovatele prasat z Proagro Nymburk nebo o velkou společnost chovající vodní drůbež. Podle pražské energetické burzy mohou mít problémy i města a obce, které dosud nenakoupily dodávky energií na příští rok.

„Hledáme nového dodavatele, ale jsme pod velkým časovým tlakem a jsme tím nuceni přistoupit na méně výhodné podmínky. Při odpojení dodávek plynu hrozí úhyny selat na porodně a také velké problémy při odchovu nosných kuřic a také při výkrmu brojlerových kuřat,“ sdělili ČTK zástupci Proagro Nymburk.

Velká chovatelská společnost, která si nepřála být jmenována, začala odbírat plyn od firmy DPI. Smlouvu na příští rok uzavřela s novým dodavatelem. „Pokud bychom byli odpojeni od plynu v současné době, tak budeme mít veliký problém a pravděpodobně zavřeme středisko,“ uvedli její zástupci.

Agrárníci spolu s Hospodářskou komorou ČR začali ve čtvrtek mapovat mezi svými členy, kolika z nich odpojení od plynu hrozí. Vyzvali také ministerstvo průmyslu a obchodu k neodkladnému řešení situace. Podle nich může dojít k nevratným škodám ekonomiky.

„Urychlené zajištění alternativních zdrojů je zásadní především v živočišné výrobě, kde se bez nich neobejdou především menší kategorie zvířat. Ohrožené jsou hlavně výkrmy a odchovy drůbeže a prasat. Přerušení dodávek plynu může mít dopad také na množství podniků, které jsou na zemědělství napojené, jako jsou výrobci krmných směsí hnojiv nebo technologií,“ sdělil ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) dnes uvedla, že ukončení dodávek elektřiny a plynu společností Bohemia Energy neohrožuje stabilitu velkoobchodního trhu s energiemi v Česku. Problémy však podle ní mohou mít města a obce, které doposud nekoupily dodávky energií na příští rok.

„Řada klientů si doposud nezajistila dodávku energií na příští rok. Znamená to tedy, že pokud se ceny na velkoobchodním trhu do konce roku nesníží, budou muset realizovat fixaci na stávajících cenových hladinách, což pro tyto subjekty bude pochopitelně znamenat značné zvýšení nákladů na energie,“ uvedl generální sekretář burzy David Kučera.

Oznámení o ukončení činnosti se kromě samotné Bohemia Energy týká společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600.000 zákazníků, plyn téměř 300.000. Jako důvod ukončení činnosti Bohemia Energy uvedla extrémní růst cen energií na trzích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad uvedly, že doporučují společnostem ze skupiny Bohemia Energy nehradit už žádné další zálohové platby za elektřinu a od neděle 17. října ani žádné další zálohové platby za plyn. Zároveň skupinu vyzvaly, aby zajistila včasné mimořádné vyúčtování za dodávky elektřiny a plynu u všech svých zákazníků a předala detailní informace dodavatelům poslední instance o odběrných místech zákazníků. Bohemia Energy dnes uvedla, že svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům dostojí.

Reklama

Související témata:

Doporučované