Hlavní obsah

Odpojit od přístrojů, rozhodli věřitelé o slavné firmě, která stavěla tunel Blanka

Věřitelé poslali ČKD Praha DIZ do konkurzu. Jaké to bude mít následky?Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Nový majitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf doufal v reorganizaci. Věřitelé si ale odhlasovali konkurz.

Článek

Strojírenská firma ČKD Praha DIZ jde do konkurzu, rozhodla o tom dnešní schůze věřitelů. Schválily ho zhruba tři čtvrtiny věřitelů, pro konkurz byli především větší věřitelé. Hlasovat směli pouze ti s uznanými pohledávkami, nejvíce jich měla Komerční banka. ČKD Praha DIZ rozhodnutím o konkurzu směřuje nejspíš k zániku a k vypořádání závazků do té míry, do jaké toho bude schopna.

Úpadek firmy, která se podílela na mnohamiliardové výstavbě tunelu Blanka, loni v září prohlásil pražský městský soud. V sídle společnosti loni v květnu zasahovala Daňová Kobra. Kvůli podezření z daňových podvodů byly následně firmě obstaveny bankovní účty. A vystaven dodatečný daňový účet na 791 milionů korun.

V polovině června se po kontroverzním miliardáři Petru Speychalovi stal majitelem firmy generální ředitel společnosti Robert Wolf. Minulý týden uvedl, že firma je stabilizovaná, platí mzdy, odvody a veškeré náklady. U insolvenčního správce má na kontě téměř 100 milionů korun.

Boj zcela nevzdává. „Je to čerstvé. Věřitelé rozhodli, jak rozhodli. Ale i konkurzní řízení má různé možnosti, jako je třeba odprodej podniku. V této chvíli je však předčasné cokoliv plánovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy po rozhodnutí věřitelů Wolf.

Své plány podrobně vysvětloval ve studiu Seznam Zpráv. Podívejte se:

Pošramocené vztahy s Prahou kvůli tunelu Blanka se nám daří napravovat, můžeme být v hlavním městě u velkých staveb dál, doufal nový majitel ČKD Praha DIZ.Video: Adam Junek

Reklama

Doporučované