Hlavní obsah

Dělníci protestují proti povinnému očkování, v Melbourne se střetli s policií

Bez komentáře: Odpůrci proti koronavirovým opatřením se bouří. V Melbourne zasahovala policie pepřovými spreji a gumovými projektily.Video: AP

 

Reklama

Policie zasáhla pepřovým sprejem a gumovými projektily proti tisícům demonstrantů, kteří v úterý v australském městě Melbourne znovu vyšli do ulic na protest proti koronavirovým opatřením.

Článek

Mezi protestujícími byly stovky stavebních dělníků, kteří vyjadřovali nesouhlas s povinným očkováním proti nemoci covid-19 pro zaměstnance ve stavebnictví, informovala agentura Reuters.

Dav stavebních dělníků, z nichž mnozí měli na sobě reflexní vesty, se nejprve shromáždil před sídlem odborů, které povinnou vakcinaci svých členů podpořily, poté se přesunul před regionální parlament a nakonec zablokoval dálnici.

Demonstranti, mezi nimiž byli i odpůrci dlouhé uzávěry města, podle agentur DPA a Reuters odpalovali světlice, házeli na policisty láhve a plechovky a napadali policejní auta. Policie uvedla, že tři její příslušníci utrpěli zranění a 40 demonstrantů bylo zadrženo.

Úřady podle DPA v pondělí oznámily, že celý stavební průmysl v Melbourne a dalších částech státu Viktorie bude na dva týdny uzavřen. Důvodem je údajně šíření nákazy mezi dělníky a „nepokoje“ v posledních dnech v Melbourne.

Při návratu do práce 5. října budou pracovníci muset doložit, že dostali alespoň jednu dávku proticovidové vakcíny.

Australské státy Viktoria a Nový Jižní Wales bojují proti šíření koronaviru tvrdými lockdowny, které u části obyvatel vyvolávají kritiku. Při víkendových demonstracích proti koronavirovým opatřením byly v Melbourne a v Sydney zatčeny stovky lidí.

Ve státě Viktoria přibylo za poslední den 603 nových nákaz, v Novém Jižním Walesu to bylo 1 022 nových infekcí. S výraznějším uvolňováním chtějí Sydney a Melbourne začít, až bude naočkováno 70 až 80 procent dospělé populace.

Reklama

Doporučované