Hlavní obsah

ANO v čele, růst ODS i nejistota pro TOP 09. Dva lednové průzkumy

ODS.

Reklama

aktualizováno •

Podle lednového průzkumu agentury Median by těsně pod pětiprocentní hranicí skončila TOP 09. Výsledky agentury STEM pak obdobně vyznívají i pro STAN.

Článek

Dvě agentury v úterý zveřejnily volební modely pro lednové volby do Poslanecké sněmovny. Obě shodně během průzkumu dospěly k závěru, že nejvíce voličů má nadále hnutí ANO. U dalších stran se už ale výsledky lehce rozcházejí.

ODS by podle volebního modelu agentury Median v lednových volbách do Sněmovny skončila druhá a předstihla by Piráty, kteří mírně ztratili. Pod pětiprocentní hranicí pro vstup do dolní komory by z hlavních sněmovních uskupení zůstala TOP 09.

ANO by podobně jako podle předchozího listopadového šetření Medianu volilo 30 procent lidí. ODS si polepšila na 14 procent, což je nárůst o 1,5 procentního bodu. Piráti naopak spadli na 11,5 procenta, což je pokles o jeden procentní bod.

Čtvrtí by podle volebního modelu skončili komunisté s osmi procenty před SPD se 7,5 procenta a ČSSD se sedmi procenty hlasů. Starostové by měli šest procent, KDU-ČSL pět procent a TOP 09 by dostala 4,5 procenta hlasů. Tato tři uskupení mají podle Medianu s ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku podobnou šanci na vstup do Sněmovny. Zelení i Trikolóra měli shodně podporu dvou procent voličů.

Předpokládané zisky stran jsou zaokrouhleny na půl procenta. Statistická odchylka činí kolem půl procentního bodu u malých stran a až 3,5 procenta u největších stran, uvedla agentura Median.

Podle modelu agentury STEM by sněmovní volby v lednu vyhrálo ANO s náskokem před druhými Piráty a třetí ODS. Zastoupení v dolní komoře by mělo sedm stran namísto nynějších devíti, hnutí TOP 09 a STAN by do ní na rozdíl od prosincového průzkumu nepronikla. Posílila Trikolóra, poslance by ale navzdory tomu neměla.

Podpora ANO premiéra Andreje Babiše klesla meziměsíčně o necelý procentní bod na 32,7 procenta. Zatímco v prosinci by opoziční Piráti a ODS zaznamenali stejný volební výsledek 12,3 procenta, v lednu by si Pirátská strana polepšila na 13,6 procenta, občanští demokraté by naopak klesli na 9,8 procenta.

Mírný propad podpory přisoudil průzkum KSČM a ČSSD. Komunisté, kteří tolerují vládu ANO a sociálních demokratů, by si v lednu pohoršili o půl procentního bodu na 7,7 procenta a ČSSD o 0,9 procentního bodu na 5,5 procenta. Stejně jako socialisté by dopadla opoziční KDU-ČSL. Obě levicové strany a lidovce by v lednu předstihlo hnutí SPD se ziskem 8,1 procenta, o 2,5 procentního bodu vyšším než v prosinci.

Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího by v lednu dostalo 4,8 procenta hlasů, v prosinci to bylo půl procenta. Hnutí tak na začátku roku předstihlo TOP 09 i STAN. Starostové si pohoršili o jeden procentní bod na 4,5 procenta, TOP 09 z 5,8 procenta na 4,1 procenta.

Reklama

Doporučované