Hlavní obsah

ODS potřebuje polít živou vodou. A může to udělat Vondra

Rozhovor ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Jindřich Šídlo zpovídá novináře Bohumila Pečinku, co zajímavého přinese sjezd ODS.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Jediným důležitým momentem sobotního kongresu ODS bude zvolení Alexandra Vondry místopředsedou strany, říká komentátor Reflexu v rozhovoru pro Šťastné pondělí.

Článek

Bývaly v české politice časy, kdy stranické sjezdy a kongresy byly vrcholem sezony: řešily se na nich skutečně podstatné věci, rozhodovalo se tom, jakým směrem se Česko v příštích letech vydá.

Jenže tyhle roky jsou pryč, a jak předpovídá respektovaný komentátor Bohumil Pečinka, který stranu sleduje už od jejího startu před téměř 30 lety, sobotní kongres ODS také nebude žádnou strhující podívanou, která by zásadně ovlivnila podobu české politiky.

„ODS v posledních pěti letech chytila regionální ráz,“ říká Pečinka. „A vzhledem k letošním krajským volbám se i na tomto kongresu budou řešit především regionální témata.“

Jisté je jedno: ani po šesti letech se nic nezmění na jménu předsedy. Stranu dál povede pětapadesátiletý Petr Fiala, muž, který ODS po několika týdnech členství převzal v lednu 2014 na kongresu v Olomouci v patrně nejkritičtějším okamžiku její historie.

ODS, tradičně jedna ze dvou největších českých stran, se v předčasných volbách v říjnu 2013 propadla pod osm procent. V roce 2017 už se vrátila na druhé místo s 11,3 procenta. A ani dnes průzkumy nenaznačují, že by ODS mohla příští rok na podzim ve sněmovních volbách vážně ohrozit suverénní hnutí ANO.

„Je to trochu situace jako z Karla Jaromíra Erbena. Petr Fiala polil ODS mrtvou vodou a rozpadlá strana srostla. Teď je třeba, aby ji někdo polil vodou živou,“ míní Pečinka. A tou postavou by se podle něj měl stát někdejší ministr zahraničí, obrany a vicepremiér Alexandr Vondra, který loni prožil velký politický comeback v eurovolbách.

Pokud osmapadesátiletý Vondra v sobotu uspěje, bude to pro něj znamenat návrat i ve stranické struktuře. Místopředsedou ODS se poprvé stal v roce 2010 na kongresu v hotelu Clarion v pražských Vysočanech (za předsedu si ODS tehdy zvolila Petra Nečase). V roce 2012 po sériích skandálů Nečasovy vlády z nejvyšší politiky ale sám odešel. Teď, s novou image a zjevnou energií a chutí, je zpět a v ODS může sehrát ještě jednou zásadní roli.

Podívejte se na rozhovor s Bohumilem Pečinkou ve videu nahoře v článku.

Reklama

Doporučované