Hlavní obsah

ODS slíbila daňové prázdniny pro mladé. Někteří u toho trpěli

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Lídři ODS představují plán, jak zvítězit. Někteří u toho trpí.

Reklama

Vybavila se mi éra Petra Nečase, říká bývalý místopředseda strany a šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Článek

V polovině října ODS představila svůj nový program s názvem Země, která vítězí. Je plný lákadel na mladé voliče, které chce pravicová strana nově také oslovit, ale zároveň se uvnitř strany nesetkal s plným pochopením.

Z těch bodů programu, které mají zaujmout mladé, je asi nejvýraznější odpuštění daní pro lidi do 26 let. Nápad si ve vedení strany prosadila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Pro lehčí start do samostatného života zajistíme mladé generaci daňové prázdniny,“ zdůvodnila.

Její záměr teď ale odmítají ekonomičtí experti strany, nejhlasitěji pak šéf jihočeské ODS a exministr průmyslu Martin Kuba.

„Když jsme představovali nový program, v některých chvílích jsem trochu trpěl,“ říká. „Daňové prázdniny pro mladé považuji za špatný nápad. Má-li být ODS liberálně-konzervativní stranou s ekonomickou kompetencí, pak nic takového do programu nepatří.“

Proč s kritikou vyšel až teď?

Kuba říká, že své výhrady sdělil už na jednání programového ekonomického týmu. „Vybavila se mi éra Petra Nečase, kdy jsme dělali kroky, o nichž jsme nebyli přesvědčeni, že do programu ODS patří. Ale mlčeli jsme, aby se neoslaboval předseda a nenarušovala stranická jednota. Dnes už mlčet nechci,“ vysvětluje.

Alexandra Udženija se nápadem na daňové prázdniny inspirovala v sousedním Polsku, kde se tímto způsobem snaží zabránit odchodu mladých lidí ze země.

„Jestli s tím má někdo takové trápení, ať přijde s nějakým nápadem, jak ulehčit start mladým lidem. My už dnes vedeme debatu o konkrétních parametrech daňových prázdnin. Nikoliv o tom, zda ano, či ne,“ reaguje Udženija na kritiku.

Martin Kuba chce prosadit, aby mladí měli daňovou úlevu jen na tu část příjmů, které si třeba budou spořit jako základní kapitál na budoucí hypotéku. Nápad své kolegyně považuje za nespravedlivý hlavně vůči starší generaci a riskantní k budoucnosti, kdy do penze zamíří silné ročníky, na jejichž důchody bude vydělávat méně lidi v produktivním věku.

„Úplně nevím, jak jim vysvětlit, že mladý muž bude mít šest let daňové prázdniny a nemusí se starat o to, jak společnost kolem něj funguje, a přispívat na její chod,“ argumentuje Kuba.

Někdejší místopředseda strany se obává, že to povede jen k tomu, že lidé do 26 let budou vnímáni jako děti bez jakékoli odpovědnosti za život lidí kolem sebe. „Nevidím v tom nic konzervativního ani pravicového. My mladým vlastně vzkazujeme: vaše babička leží v nemocnici, potřebuje důchod a uhradit zdravotní péči. Vy se tím ale netrapte, užívejte si.“

Nápad Alexandry Udženiji se nelíbí ani hlavnímu garantovi ekonomického programu ODS a šéfovi poslanecké frakce Zbyňku Stanjurovi. „To je nápad, který vzešel z našeho programového týmu pro sociální a prorodinnou politiku. Já to ještě nepovažuji za definitivní, ještě o tom budeme diskutovat,“ říká.

Voliči z toho musejí být trochu zmateni: návrh na daňové prázdniny je už uveden ve vytištěné programové brožurce ODS s tím, že strana zavedení garantuje.

Reklama

Doporučované