Hlavní obsah

Anketa v ODS: Opravdu věříte, že lidé s vámi ušetří na dani?

Máme vám znovu uvěřit? V anketě odpovídá Fiala, Udženija, Stanjura, Skopeček a Černochová.

 

Reklama

Občanští demokraté řeší, jak přesvědčit lidi, že sliby, které už jednou nesplnili, tentokrát myslí vážně.

Článek

Náhled do volebního programu ODS, s nímž jde do říjnových voleb, je takovým déjà vu. Mnoho věcí už strana slibovala před volbami v roce 2006.

Na jednu stranu je samozřejmě pozitivní, že občanští demokraté jsou konzistentní a předvídatelní. Problém je, že tytéž věci už slibovali, ale ani během sedmi let ve vládě je stejně nesplnili.

Typickou ukázkou je ústřední slib 15procentní daně pro zaměstnance. To by v případě dnešního hrubého platu 25 tisíc korun znamenalo o 1275 korun čistého navíc.

Video: Šéf ODS nemá moc testosteronu, říká Ivan Langer

Rozhovor s Ivanem Langerem o budoucnosti ODS

Minule sice ODS slib zavedla, ale z takzvané superhrubé mzdy, jejíž součástí jsou i zaměstnavatelem placené odvody na sociální pojištění. Z hrubé mzdy, kterou každý vidí na své pásce, tak ve skutečnosti zůstala sazba 22 procent.

Jak nyní mají voliči ODS záruku, že to udělá? Přední tváře opoziční strany odpovídají, že se poučily z minulosti.

„Záruku naši voliči mají v osobnostech, které ten program garantují. Já jsem třeba šel do politiky, protože jsem byl nespokojený, jak vypadá pravicová politika. Záruku mají i v tom, že jsme se poučili ze své minulosti," říká lídr ODS Petr Fiala, bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity.

Program obsahuje 190 konkrétních kroků a ODS je zveřejnila na své sobotní ideové konferenci v Národním domě na Vinohradech. Zaujal mezi nimi jeden rozpor, který se týká kritizovaných opatření na lepší výběr daní zavedených Andrejem Babišem.

V případě kontrolního hlášení o DPH občanští demokraté slibují, že ho zruší. Ovšem u elektronické evidence tržeb mají v programu napsanou mírnější formulaci - že prosadí její zastavení.

Jaký je v tom rozdíl? Lídři nechtěli odpovídat s tím, že jde o slovíčkaření. Ovšem nabízí se jiné vysvětlení: Pokud by ODS po volbách vstoupila do vlády s Babišovým hnutím ANO, musela by přistoupit ohledně EET na nějaký kompromis. To může být například zastavení dalších fází e-tržeb pro řemeslníky.

Reklama

Doporučované