Hlavní obsah

Bylo by zničující, odmítá odškodnění za Dieselgate eurokomisařka Jourová

Jourová: Při jednáních s Volkswagenem jsme se zasekli na bonusech pro řidiče.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Eurokomisařka pro spravedlnost a spotřebitele míní, že by koncern VW měl dát Evropanům zvláštní bonusy: delší záruku či opravu zdarma.

Článek

I když se stovky českých majitelů škodovek a volkswagenů chystají připojit k žalobě žádající po koncernu Volkswagen odškodné za aféru s falšováním laboratorních emisních testů, eurokomisařka Věra Jourová není hromadnému odškodňování za aféru Dieselgate nakloněna.

Češka, která má v evropské vládě na starosti otázky spravedlnosti a spotřebitelů, v rozhovoru pro Seznam řekla, že nechce prosazovat, aby Volkswagen odškodňoval majitele podobně jako v Americe.

Koncern tam vyplatí řidičům až 10 tisíc dolarů a také problémová auta vykoupí. I s pokutami ho to bude stát přes 14 miliard dolarů.

Volkswagen podle Jourové tvrdí, že podobná kompenzace v Evropě by ho ekonomicky zničila. „Jsem si plně vědoma, že to je evropská firma, která zaměstnává 600 tisíc lidí, včetně Čechů,“ řekla.

Češi budou žalovat VW kvůli DieselgateVideo: Vojtěch Blažek

Podle eurokomisařky by se situace měla vyřešit tak, že majitelům aut z aféry Dieselgate by koncern VW měl poskytnout například delší záruku. Nebo zdarma opravit nějakou závadu na voze.

Zároveň však Jourová po jednání s generálním šéfem koncernu Müllerem přiznala, že Volkswagen zatím nic takového nechystá.

V Česku už automobilky z koncernu odstraňují zájemcům z vozů nelegální software, který celý skandál způsobil. Na celém světě je 11 milionů takto upravených automobilů. V Česku téměř 150 tisíc.

Video: Naděje Čechů na odškodnění není velká

Právníci hodnotí vyhlídky na odškodnění Čechů v Dieselgate.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované