Hlavní obsah

Odstoupil jeden z favoritů na prezidenta Slovenska Mistrík. Chce podpořit šance Čaputové

Robert Mistrík stáhl kandidaturu na slovenského prezidenta. Chce tím podpořit Čaputovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z favoritů nadcházejících přímých prezidentských voleb na Slovensku, vědec Robert Mistrík, se vzdal kandidatury. Zároveň podpořil jinou kandidátku Zuzanu Čaputovou, jejíž popularita podle posledních průzkumů veřejného mínění roste.

Článek

Mistrík i Čaputová se již dříve vymezili vůči nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která před volbou hlavy státu podporuje Maroše Šefčoviče. Místopředseda Evropské komise Šefčovič je podle dosavadních sondáží nejpopulárnějším ze všech uchazečů.

„Jednoznačně vyjadřuji podporu Zuzaně Čaputové. Podle průzkumů, které budou zveřejněny v nejbližších dnech, nastal čas udělat tento důležitý krok,“ oznámil dnes Mistrík po boku Čaputové na tiskové konferenci, na které ohlásil odstoupení z voleb. Dodal, že dosud nezveřejněné výsledky sondáží potvrdily náskok Čaputové.

Podle většiny dřívějších průzkumů skončil Mistrík v žebříčku popularity kandidátů na druhém místě před třetí Čaputovou, která ale Mistríkův náskok postupně ztenčovala. Za Mistríkem stála nejsilnější opoziční strana Svoboda a Solidarita.

První kolo voleb hlavy státu na Slovensku se uskuteční 16. března. O dva týdny později je naplánováno rozhodující druhé kolo voleb, do kterého by se po odstoupení Mistríka mohli dostat Šefčovič a Čaputová.

Slovensko od vzniku státu v roce 1993 nemělo v čele státu ženu. V roce 2009 v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb neuspěla socioložka a pozdější premiérka Iveta Radičová proti úřadující hlavě státu Ivanu Gašparovičovi, který obhájil mandát na další pětileté období. Gašparoviče tehdy podporoval i Směr-SD.

Mistrík není prvním z původně 15 kandidátů na funkci hlavy státu, který odstoupil z voleb. Minulý týden tak učinil šéf neparlamentní Strany maďarské komunity József Menyhárt, který měl ale jen nízkou podporu voličů. Menyhárt současně podpořil v prezidentské kandidatuře Mistríka. Současný prezident Andrej Kiska se o znovuzvolení neuchází.

Reklama

Související témata:

Doporučované