Hlavní obsah

Odveta za útok v Kábulu. Americký dron zabil „plánovače“ teroristů

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Američané hlásí, že „cíl“ byl zabit.

Reklama

aktualizováno •

Při útoku amerického bezpilotního letounu v Afghánistánu zahynuly dva „vysoce postavené“ cíle ISIS a další byl zraněn, uvedl v sobotu Pentagon. Šlo o odvetu za teroristický útok na kábulském letišti.

Článek

Spojené státy na východě Afghánistánu podnikly s pomocí dronu útok na údajného „plánovače“ organizace Islámský stát-Chorásán. Právě ta se před třemi dny přihlásila k útoku u kábulského letiště, při kterém zahynulo 13 příslušníků americké armády a nejméně 170 Afghánců.

Pentagon v sobotu upřesnil zprávy, které původně hovořily o smrti „vysoce postaveného cíle ISIS“. „S tím, jak přišly další informace, mohu potvrdit, že byly zabity dva vysoce postavené cíle ISIS a jeden byl zraněn. Civilní oběti jsou nulové,“ citovala CNN generálmajora Hanka Taylora, zástupce ředitele společného štábu pro regionální operace Pentagonu.

Mluvčí Pentagonu John Kirby doplnil, že všechny cíle byly zasaženy jediným úderem, a šlo o „plánovače a zprostředkovatele ISIS“.

Útok provedl bezpilotní letoun Reaper, který odstartoval z Blízkého východu. „Zasáhl radikála v autě, v němž seděl s dalším členem Islámského státu. Oba dva byli při úderu zabiti,“ prohlásil armádní mluvčí William Urban. „Nevíme o tom, že by si útok vyžádal nějaké civilní oběti,“ dodal.

Taylor pak bez dalšího upřesnění řekl, že armáda bude dál „provádět protiteroristické operace podle potřeby.“

+10

Vedení amerických sil na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) uvedlo, že dronový úder proti členovi IS USA podnikly v provincii Nangarhár. Washington se domnívá, že byl zapojen do plánování útoků proti USA v Kábulu.

Lidé v oblasti mluví o civilních obětech. Agentura Reuters citovala kmenového stařešinu Málika Adiba, podle kterého při náletu zahynuli tři lidé a čtyři utrpěli zranění. „Jsou mezi nimi ženy a děti,“ řekl a dodal, že Tálibán si ho přizval k vyšetřování incidentu.

Obyvatelé Džalálábádu, metropole provincie Nangarhár, uvedli, že slyšeli kolem půlnoci několik explozí. Zda výbuchy způsobil americký letecký útok, ale není jasné.

Vysoce postavený velitel Tálibánu řekl, že v souvislosti s atentátem na kábulském letišti bylo zadrženo několik členů Islámského státu. „Vyslýchá je naše rozvědka,“ dodal.

Vzdušný útok je podle AP naplněním slibu amerického prezidenta Joea Bidena národu, že pachatelé útoku na letiště se nebudou moci schovat. Zástupci Pentagonu v pátek novinářům potvrdili, že jsou připraveni na jakoukoli odvetnou akci, kterou prezident nařídí.

Agentura AP připomněla, že Spojené státy úder provedly necelých 48 hodin po sebevražedném atentátu v Kábulu. Americká vláda vydala v souvislosti se situací v Afghánistánu nové varování a vyzvala americké občany, aby se nezdržovali u bran kábulského letiště, protože hrozí další útoky. Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že nadále existují konkrétní, věrohodné hrozby proti letišti. „Jsme připraveni na další pokusy o útok,“ řekl Kirby.

Od poloviny srpna, kdy se moci v Afghánistánu ujalo hnutí Tálibán, se ze země snaží přes kábulské letiště dostat tisíce lidí. V uplynulých dvou týdnech bylo z Kábulu evakuováno více než 100 000 osob. Jsou mezi nimi převážně cizinci a jejich afghánští spolupracovníci. Spojené státy chtějí pokračovat v evakuacích do 31. srpna, ke kterému má skončit stahování amerických sil z Afghánistánu.

Reklama

Doporučované