Hlavní obsah

Odvolání Comeyho z čela FBI Trumpovi doporučil ministr Sessions, vliv Ruska odmítá

Jeff Sessions doporučil Donaldu Trumpovi odvolat šéfa FBI.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions se nikdy nesetkal s ruskými představiteli v souvislosti s loňskou volební kampaní v USA a ani nemá povědomí, že by se takového jednání dopustili členové volební kampaně nynějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Americký ministr spravedlnosti dnes promluvil v senátním výboru pro dohled nad tajnými službami, který prošetřuje možné zásahy Ruska do loňských amerických voleb. Ministr před senátory obhajoval odvolání někdejšího ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, jehož úřad ruskou kauzu objasňuje.

„Nikdy jsem se nesetkal s žádným ruským nebo dalším cizím představitelem v souvislosti s prezidentskou kampaní v USA či jinde," prohlásil Sessions během své úvodní řeči před členy výboru.

Rovněž odmítl spekulace, že se loni na recepci v hotelu Mayflower, která navazovala na Trumpův první zásadní zahraničněpolitický projev, setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Senátorům řekl, že se sice loni s Kisljakem sešel dvakrát, ale odmítl, že by o těchto schůzkách lhal při svém lednovém nominačním vystoupení v Senátu, které předcházelo jeho schválení do funkce ministra.

Odvolání Comeyho jsem doporučil

V další části dnešního pohovoru se senátory ministr obhajoval odvolání Comeyho. Potvrdil, že Trumpovi doporučil, aby nyní již bývalého ředitele FBI zbavil funkce. Jako důvody uvedl pokles výkonnosti chodu FBI a nutnost změnit vedení této agentury.

Senátorům pak Sessions naznačil, že Comey porušil pravidla ministerstva spravedlnosti, pod které FBI formálně spadá, když Trumpa opakovaně informoval o tom, že není v ruské kauze vyšetřován. Samotné schůzky Comeyho s Trumpem nepovažuje za nic špatného, problém pak vidí jen v tom, že s prezidentem Comey hovořil o záležitostech vyšetřování.

Video: Oficiálně Clintonová, neoficiálně Rusko. Proč skončil James Comey v čele FBI?

Vyšetřování ruské role nedávno převzal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. V něj má Sessions důvěru a nijak do jeho práce zasahovat nehodlá, neboť se kvůli možnému střetu zájmů vzdal jakékoli účasti na vyšetřování ruské kauzy. Jeden z vysoce postavených prezidentových přátel, šéf mediální firmy Newsmax Chris Ruddy dnes přitom prohlásil, že Trump zvažuje Muellerovo odvolání. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan či Sessionsův náměstek Rod Rosenstein shodně prohlásili, že pro odvolání Muellera není žádný důvod.

Video: Spolupracoval Trumpův tým s Ruskem? Vyšetřování převezme bývalý ředitel FBI.

Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované