Hlavní obsah

Odvrácená stránka skvělé houbařské sezony. Auta zablokovala lesy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Příjezdové cesty do lesů zablokované auty jsou odvrácenou stránkou letošní mimořádně vydařené houbařské sezony. „Nárůst přestupků je letos dvousetprocentní,“ řekl Jiří Lehký z CHKO Beskydy.

Článek

„Čekali jsme, že na podzim s houbařskou sezonou bude v lesích hodně lidí, ale letos je to skutečně extrémní,“ dodal pro Seznam Zprávy Lehký.

Problémem jsou auta houbařů, jejichž řidiči ignorují zákazy a hromadně blokují veškeré přístupové cesty do lesů. A to nejenom starousedlíkům nebo veřejné dopravě, ale také nákladním vozům lesníků, které svážejí vytěžené dřevo. Mezi štrúdly v zákazu parkujících houbařských aut nemají šanci projet. „Někdy čekají i pět hodin, přičemž hodinové náklady takového auta činí dva a půl tisíce korun,“ upozornil Lehký.

Dodal, že raději ani nepřemýšlí nad situací, kdy by do hor musela sanitka nebo hasiči.

Správci Beskyd tak už byli letos nucení rozdat mnohem víc pokut. „Nárůst je až o dvě stě procent,“ vypočítal pracovník CHKO Beskydy. Od jara jde o bezmála 600 přestupků s pokutami v celkové výši několika stovek tisíc korun.

Naděje na zlepšení si přitom Lehký nedává. „Viděli jsme to už při první vlně koronaviru, kdy lidé v mnohem větším počtu, než je běžné, začali navštěvovat hory. Totéž lze čekat i nyní, kdy se kvůli covidu-19 opět zpřísňují opatření a lidem nezbývá mnoho jiných možností k trávení volného času než jít do lesa. Nyní sice asi čtrnáct dnů nepršelo, takže se houbařská sezona trochu utlumila, ale jakmile zaprší, houbařů znovu výrazně přibude,“ předpokládá Lehký.

Samotný pobyt lidí v lese na čerstvém vzduchu podle něj nepředstavuje žádný problém, je naopak zdraví prospěšný. Katastrofální je ale situace s parkováním. V některých místech řeší situaci zamčené závory, které auta houbařů zastaví. Není ale možné je použít všude. „Beskydy jsou v tomto speciální. Prakticky každá cesta, která odbočuje do lesa, vede k chatě nebo lidskému obydlí. Závory tam nepřicházejí v úvahu. Velmi bych proto apeloval na houbaře, aby do Beskyd jezdili autobusem,“ podotkl.

Konec houbařské laviny, které nyní Beskydy čelí, podle něj přinesou až první mrazy.

Problémy se špatně parkujícími houbaři zažívají také na Šumavě. „Ve chvíli, kdy začnou růst hřiby, je Šumava skutečně v obležení. Což ale mimochodem platí i pro sezonu borůvek,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Podobně jako v Beskydech i na Šumavě parkují houbaři u výjezdů z lesů, kde blokují lesnickou techniku. Šumava je ovšem národním parkem, což znamená, že zaparkovat se tady nesmí nikde mimo označená parkoviště. Na což je navázaná i výše sankcí – na místě může řidič dostat až desetitisícovou pokutu. „Samozřejmě ale vždy postupujeme individuálně. Jinou pokutu dostane řidič, který odstaví auto u krajnice a jinou ten, který například vjede hluboko do porostu,“ upřesnil Dvořák.

Reklama

Doporučované