Hlavní obsah

Čau lidi? Babišův esemeskový řídící styl je pro pandemii přítěž

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Naslouchá Andrej Babiš hvězdám a kartářce spíš než odborníkům?

Reklama

Článek

Současná krize odhalila, že Andrej Babiš není oním geniálním lídrem, jenž všechno zvládne. Naopak - jeho těkavý a chaotický styl esemeskového řízení se spíše ukazuje jako přítěž pro zvládnutí pandemie.

Zdá se, že Babišův pád je neodvratný. Otázkou je jen to, jak bude rychlý. Panika v jeho týmu je dobře vidět na podobě pravidelného nedělního videa na Facebooku, ve kterém premiér občanům sděluje, co uplynulý týden dělal.

„Dosud tam vždycky seděl v tričku nebo mikině někde na zahradě, pozdravil Čau lidi, mluvil, jak mu ústa narostla a prostě ukazoval, že je jiný než tradiční politici. A najednou ho vidíme, jak státnicky sedí v premiérské pracovně, v saku a košili, za ním česká evropská vlajka. Působí to nevěrohodně,“ říká politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková.

A co víc, premiér Babiš začal lidem nadávat za to, že nedodržují pravidla. „Zlobí se a nadává jak přísná učitelka na zlobivé žáčky. Svaluje vinu na neukázněné občany, kteří chodí nakupovat na farmářské trhy, ale sám si své chyby pořádně nepřipustí,“ dodává Václav Dolejší. Padesáti miliony korun, které chce vláda věnovat na krizovou komunikaci, si ale podle něj ztracenou důvěru zpátky nekoupí.

Političtí reportéři v podcastu Vlevo dole debatují také o tom, jestli namísto na rady odborníků Andrej Babiš v krizi nespoléhá na výklad karet a astrologii. Ještě před svou politickou kariérou totiž využíval při byznysových rozhodnutích mimo jiné služeb kartářky Jany Mayerové.

Právě ona Babišovi před lety navrhovala, aby vstoupil do politiky, neboť je k tomu vhodná konstelace hvězd. Stejná žena dělala Agrofertu poradkyni pro evropské fondy v době, kdy získal spornou dotaci na Čapí hnízdo. Babiš si prý nechával ze zvědavosti hlavně sestavovat horoskopy, ale i vykládat karty.

A neopustilo ho to ani ve Strakově akademii: „Takže čau lidi, koukám do křištálové koule a vidím v ní samé dobré zprávy pro naši zemičku,“ říká premiér Babiš ve videu z letošního srpna, kdy ještě žádnou druhou vlnu pandemie nečekal.

Měsíc předtím zase vystupoval jako astrolog: „Prosím vás, včera večer byla strašně důležitá věc. Ve 23:43 byl slunovrat, zatmění slunce, měsíc v novu a matka země a otec slunce nám vzkázali, že máme spolupracovat, aspoň čtyři měsíce. Že se máme spojit a že nám tady do té naší zemičky nikdo nebude mluvit,“ řekl Babiš, když ještě myslel, že je „best in covid“.

Řídí se polohou hvězd i premiérův marketingový tým? A Jan Hamáček? A znají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková své ascendenty? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované