Hlavní obsah

Odvržený Katar získal další pomocnou ruku, potraviny mu nabídlo Maroko

Kataru poslalo potraviny také Maroko.Video: Reuters, AP

 

Reklama

Krize na Arabském poloostrově, která nejvíce zasáhla obyvatele Kataru, se dočkala reakce další země z regionu. Po Íránu a Turecku se s pomocí přihlásili Maročané.

Článek

Celkem pět států přerušilo diplomatické a obchodní styky s Katarem. To vše kvůli zahraniční politice, která podle Saúdské Arábie, Egyptu, Jordánska, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů podporuje terorismus.

Současná krize se nejvíce odrazila na zásobách potravin. Předtím Katar dovážel 80 procent potravin ze sousedních zemí, přičemž v současnosti uzavřená pozemní hranice se Saúdskou Arábií byla pro dovoz potravin naprosto zásadní. Katar se tak minulý týden ocitl v izolaci. Lidé v obavách z nedostatku potravin vykoupili obchody.

Írán poslal do Kataru koncem minulého týdne celkem šest letadel a tři lodě plné čerstvého ovoce a zeleniny. S dodávkou mléčných výrobků se připojilo i Turecko. Prezident Recep Tayyip Erdogan označil krizi za „rozsudek smrti”, který státy z Arabského poloostrova vynesly nad nejbohatší zemí světa. Turecko také přislíbilo v Kataru posílit svou vojenskou posádku. Ta tam působí od dohody z roku 2014.

V úterý se k Íránu a Turecku přidalo také Maroko. „Toto rozhodnutí bylo učiněno v souladu s islámskou naukou o solidaritě a vzájemné pomoci mezi muslimy, a to zejména během postního měsíce ramadánu," uvedlo v pondělním prohlášení marocké ministerstvo zahraničí.

Ještě v neděli Maroko uvedlo, že ve sporu chce zůstat neutrální a nabídlo, že zprostředkuje jednání mezi znesvářenými stranami.

Katarský ministr financí v pondělí oznámil, že Katar, který je v přepočtu na jednoho obyvatele nejbohatší zemí světa, má dostatek prostředků k překonání krize.

Reklama

Doporučované