Hlavní obsah

Hrozí nejbohatší zemi světa hlad? Krizí přichází Katar o zásoby potravin

Írán posílá do Kataru už šesté letadlo s jídlemVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Krize na Arabském poloostrově trápí Katar. Nejbohatší země světa je závislá na dovozu potravin ze sousedních zemí. Ty s ní ale přerušily styky, a tak Kataru musí pomoci Írán.

Článek

Celkem šest letadel plných jídla naplánoval poslat Írán směrem do Kataru. Pět už jich odletělo, to šesté poletí v neděli. K tomu se z íránského přístavu Bandar Dajr chystají odplout tři lodě s 350 tunami potravin. Proč to všechno? S Katarem přerušily začátkem týdne diplomatické i obchodní spojení čtyři arabské státy. K Egyptu, Bahrajnu, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům se ve středu přidala i pátá země, Jordánsko.

Sousední státy tím reagovaly na dlouhodobou zahraniční politiku Kataru, který podle nich podporuje teroristické organizace sužující Arabský poloostrov. Poslední kapkou bylo údajné vyjádření vládnoucího emíra šajcha Tamíma. V médiích se objevila zpráva, že má pochopení pro radikální hnutí Hamás a Hizballáh.

Podle Spojených států, které do katarského Dauhá vyslaly tým vyšetřovatelů FBI, mohou za únik falešné zprávy do médií ruští hackeři. Šajch Tamím al Sání se ve čtvrtek vyjádřil, že terorismus v žádném případě nepodporuje a že je pro mír. Svou zahraniční politiku ale na nátlak znepřátelených zemí měnit nehodlá.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání v neděli uvedl, že Hamás je „legitimní hnutí odporu" a ne „teroristická organizace, jak ji vidí USA". Nicméně řekl, že jeho vláda „nepodporuje Hamás, ale palestinský lid".

Diplomatická roztržka se však záhy začala odrážet na zásobách potravin. Katar je z 80 % závislý na importu potravin od svých sousedů v Perském zálivu, a tak nyní ropným magnátům potraviny chybí.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty zároveň přerušily všechny svoje dopravní spoje s Katarem a rovněž uzavřely letiště, přístavy a pozemní cesty pro katarské linky.

Kataru koncem týdne poskytl pomoc Írán. „Zatím jsme poslali do Kataru pět nákladních letadel s potravinami, které podléhají rychlé zkáze, jako je ovoce a zelenina. V každém z nich bylo asi 90 tun nákladu. Další letoun bude vyslán v neděli," uvedl mluvčí íránských aerolinek Iran Air. Dodal, že v dodávkách se bude pokračovat, dokud bude poptávka. Neupřesnil však, zda šlo o humanitární pomoc, nebo o obchod.

Celý spor zpovzdálí pozorují Spojené státy, které se obávají, že Rusko chce za pomoci hackerů narušovat vztahy mezi USA a jejich obchodními partnery a že celou krizi pomohlo vygradovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované