Hlavní obsah

Izolace Kataru pokračuje, k bojkotu se přidala už pátá země

Jordánsko se přidalo k arabským zemím, které izolují Katar (video Ruptly).Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Jordánsko se zařadilo ke čtyřem arabským zemím, které s Katarem omezují diplomatické vztahy. I tentokrát je důvodem obava z terorismu. Omezení se má dotknout i katarské mediální skupiny Al-Džazíra.

Článek

Jordánsko a další arabské země chtějí Katar izolovat kvůli jeho podporování teroristických skupin. Ammán kroky činí v zájmu regionální stability, koordinace politik arabských států a „ukončení krize v oblasti". Podle agentury AP to oznámil mluvčí vlády v Ammánu s tím, že má být zavřena i kancelář katarské televize Al-Džazíry.

Nepřátelská a lživá kampaň

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty přerušily diplomatické styky i dopravní spoje s Katarem už v pondělí. Katar obvinění svých sousedů odmítá a označuje ho za nepřátelskou lživou kampaň. Malé blízkovýchodní země se zastal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten podle agentury AFP sankce proti Kataru kritizoval a řekl, že Ankara chce dvoustranné vztahy rozvíjet. O urovnání krize usiluje spolu s Tureckem také Kuvajt.

Video: Čtyři arabské státy přerušily styky s Katarem. Destabilizuje bezpečnost a podporuje teroristy.

Video: Oliver Sálus

Stejná podezření padla už v minulosti

BBC upozorňuje na to, že některé blízkovýchodní monarchie obviňují Katar z podpory terorismu, ale samy v minulosti čelily stejným podezřením. Vyplývá to i z jednoho z e-mailů bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, který v roce 2014 zveřejnil server WikiLeaks.

Saúdská Arábie v současnosti čelí v USA nejméně sedmi žalobám kvůli útokům z 11. září 2001. Pozůstalí po obětech tvrdí, že představitelé Rijádu věděli o převádění peněz ze saúdských charit do fondů globální teroristické sítě al-Káidy. Ta stojí i za sebevražednými atentáty z 11. září, které v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii provedlo 19 islamistů, z toho 15 původem ze Saúdské Arábie.

Video: Katařané panikaří kvůli diplomatické roztržce. Obávají se izolace země a skupují zásoby.

Video: Josef Mačí

Reklama

Související témata:

Doporučované