Hlavní obsah

„Odzbrojí“ Biden USA? Prezident představil první opatření

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden a ministr spravedlnosti Merrick Garland představili soubor opatření zaměřených na potírání násilí páchaného střelnými zbraněmi. Podle Bílého domu jde o první krok k zastavení případů hromadné střelby.

Článek

Nová opatření obsahují plány, na jejichž základě by ministerstvo spravedlnosti mělo zakročit proti zbraním, které se dají sestavit doma z dílů. Zároveň by stabilizační nástavce, které v praxi mění pistole na pušky, měly nově podléhat registraci podle zákona o střelných zbraních.

Biden uvedl, že požádá Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF), aby každoročně vypracoval zprávu o obchodování se zbraněmi v USA. Zároveň chce šéf Bílého domu jednotlivým státům usnadnit zavedení zákonů, které umožní označovat rizikové držitele zbraní.

V projevu v Růžové zahradě Bílého domu prezident násilí spojené se střelnými zbraněmi označil za veřejnou zdravotní krizi. Mezi diváky byli pozůstalí obětí střelby. Prezident poukázal na další hromadnou střelbu, která se tento týden odehrála v Jižní Karolíně. „Toto je epidemie, proboha, a musí se zastavit,“ řekl.

Demokrat Biden o větší kontrolu střelných zbraní usiluje dlouhodobě. Po nedávných hromadných střelbách v Coloradu a Georgii čelí zvýšenému tlaku, aby prosadil tvrdší kontroly. Nové kroky ke kontrole střelných zbraní Biden oznámil po boku viceprezidentky Kamaly Harrisové a ministra spravedlnosti Garlanda. „Zažili jsme více tragédií, než dokážeme snést,“ řekla Harrisová. „Lidé chtějí činy… Zbývá tedy jen vůle a odvaha jednat,“ dodala.

Nově oznámené kroky podle Reuters nenaplňují veškeré Bidenovy předvolební sliby a nejsou legislativní. Bílý dům uvedl, že prezident bude nadále usilovat o to, aby tvrdší opatření schválil Kongres.

Spojené státy v uplynulých dekádách zažily mnoho případů hromadné střelby ve školách a na veřejných místech. Americká společnost je však v otázce kontroly zbraní rozdělená. Právo držet zbraň zaručuje druhý dodatek americké ústavy. Biden v projevu zdůraznil, že jím oznámená opatření do tohoto dodatku „nezasahují“.

Reklama

Související témata:

Doporučované