Hlavní obsah

Oficiálně nemají ani jeden případ covidu. Kvůli pandemii ale padají hlavy

Foto: Profimedia.cz

Vůdce KLDR Kim Čong-un odvolal část stranických špiček.

Reklama

Podle jihokorejských analytiků rozhodnutí Kim Čong-una ukazuje, že se v KLDR stalo v souvislosti s epidemií koronaviru něco vážného

Článek

Vůdce KLDR Kim Čong-un odvolal část stranických špiček kvůli pochybení při epidemii covidu-19. To mělo způsobilo závažný incident, který ohrozil bezpečnost země, uvedl podle tamních médií Kim ve vystoupení před stranickým vedením. Severní Korea oficiálně nezaznamenala žádný případ koronaviru na svém území, země ale zavedla přísná pandemická opatření, informovala dnes agentura Reuters.

Z funkce bylo odvoláno několik členů politbyra vládnoucí Korejské strany práce a další straničtí představitelé. Podle vůdce KLDR funkcionáři zanedbávali své povinnosti, a to také v oblasti zavádění pandemických opatření. To pak mělo vést k zmíněnému „závažnému incidentu“. Bližší informace o události ale severokorejská státní média nezveřejnila.

Podle jihokorejských analytiků Kimovo rozhodnutí ukazuje, že se v KLDR stalo v souvislosti s epidemií koronaviru něco vážného, uvedla agentura AP. „Mohlo by se jednat o nakažení velkého počtu lidí nebo o situaci, kdy bylo mnoho lidí vystaveno přímému nebezpečí nákazy,“ uvedl analytik Hong Min. Podle něj je ale vyloučené, že by KLDR přiznala přítomnost koronaviru na svém území.

Severní Korea zatím nepotvrdila žádný případ koronaviru. Skutečná epidemiologická situace v zemi je tak předmětem dohadů. Země ale zavedla striktní opatření, takřka kompletně zavřela své hranice se sousedními zeměmi a omezila vnitrostátní cestování. To mělo negativní dopad na severokorejskou ekonomiku. Pro zemi, která čelí problémům v zásobování jídlem a léky, může covid-19 představovat velké zdravotnické nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Doporučované