Hlavní obsah

Oholené hlavy, zavázané oči, svázané ruce. Video ukazuje, jak Čína posílá Ujgury na „převýchovu“

Foto: Twitter.com/kadirakyuz54

Policie vede stovky spoutaných mužů v rámci přesunu vězňů v Sin-ťiangu.

Reklama

Australský ministr zahraničí a členové komunity Ujgurů odsoudili „hluboce znepokojující“ a „děsivé“ video Ujgurů v čínském Sin-ťiangu, které se vynořilo online. Záběry údajně ukazují desítky ujgurských mužů s čerstvě oholenými hlavami, zavázanýma očima a rukama svázanýma za zády. Incident se podle ABC odehrál během hromadného převozu zajatců na vlakovém nádraží v severozápadní části Číny.

Článek

Satelitní analytik Nathan Ruser z Australského institutu pro strategickou politiku video anonymně zveřejněné minulý týden na YouTube kanálu War on Fear ověřil jako autentické. Ruser přiblížením detailů v aplikaci Google Earth zjistil, že záběry byly natočeny v dubnu nebo srpnu 2018 na vlakové stanici západně od města Korla. Zaměřil se například na stíny lamp nebo výsadbu keřů. Informoval o tom web ABC News.

„Prostřednictvím všech těchto metod jsem v podstatě dokázal ověřit, že toto video je legitimní,“ řekl ABC. „Berou novináře a diplomaty po regionu na předpřipravené a uhlazené zájezdy do konkrétních táborů, aby zdůraznili, že se zaobírají lidskými právy. Toto video však jasně ukazuje nelidské zacházení, které se zadržovaným jednotlivcům dostává.“

Čína nadále tvrdí, že koncentrace Ujgurů (turkické muslimské menšiny) ve „střediscích odborného vzdělávání“, je nezbytná.

Vláda existenci koncentračních táborů popírá

Čínská vláda opakovaně popírá, že zařízení jsou „koncentrační tábory“, a uvádí, že se spíše rovnají internátním školám a střediskům odborného vzdělávání. Existenci táborů Peking zpočátku popíral. Tím chtěl čelit globálním protestům proti převýchovným táborům. Tábory Čína brání jako nezbytný nástroj v boji s náboženským extremismem.

Podle Organizace spojených národů (OSN) existují důvěryhodné zprávy, že v „reedukačních“ táborech v Sin-ťiangu Čína drží nejméně jeden milion Ujgurů.

Ruser také uvedl, že zadržení byli zřejmě převáženi z vězeňského střediska v Kašgaru do nového zařízení. „Všechny důkazy poukazují na to, že se jedná o standardní praxi. A to je velmi šokující připomínka,“ řekl.

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová označila video za „hluboce znepokojující“.

„Již dříve jsem vyjádřila obavy Austrálie ohledně zpráv o hromadném zadržování Ujgurů a dalších muslimských národů v Sin-ťiangu,“ uvedla. „Dlouhodobě požadujeme, aby Čína zastavila svévolné zadržování Ujgurů a dalších muslimských skupin. Vyjádřili jsme tyto obavy – a budeme i nadále – jak bilaterálně, tak na příslušných mezinárodních setkáních.“

Foto: Twitter.com/UyghurBulletin

Policie odvádí zadržené Ujgury.

Prezident Ujgurské asociace australského spolkového státu Victoria Alim Osman prohlásil, že pro Austrálii jsou taková videa smutná a srdcervoucí. „Je to chladné a je to pro nás velmi děsivé. Cítíme se, jako bychom v této bitvě proti čínskému komunistickému režimu byli sami,“ řekl pro ABC. Dále přirovnal čínské zacházení s muslimy k chování nacistického Německa. „My v Austrálii se cítíme provinile, protože s tím nemůžeme nic dělat.“

Osman ABC řekl, že čínské zacházení s Ujgury bylo zahaleno tajemstvím a osud zadržených nebyl znám – ačkoli se obával, že se mohou stát oběťmi nucené práce. Podle Osmana kolují znepokojivé zprávy o tom, že jsou ujgurské děti separovány od svých rodin a ujgurské ženy sterilizovány. Čína má Ujgurům také odebírat vzorky krve a DNA, pravděpodobně kvůli tomu, aby jejich orgány sloužily rozvíjejícímu se obchodu s transplantacemi.

Obvinění z nuceného odběru orgánů v Číně poprvé vyšla najevo v roce 2001. Tehdy byl v zemi zaznamenán boom transplantací, přičemž se čekací doby neobvykle zkrátily. Čínské weby inzerovaly srdce, plíce a ledviny k prodeji a k dispozici v předstihu. To může naznačovat, že oběti mohly být zabíjeny na požádání.

Osman připomínky ministryně Payneové uvítal. „Je čas, aby mezinárodní společenství, zejména naše vláda, promluvilo proti tomu, co se děje v Sin-ťiangu,“ řekl.

Nátlak na menšiny v Číně je dlouhodobý

Podle The New York Times Čína ke sledování etnických menšin žijících na čínském území používá vysoce vyspělé monitorovací technologie. Peking jakékoliv porušování lidských práv v Sin-ťiangu odmítá a ke kritice se staví jako k zasahování do vnitřních záležitostí suverénní země.

Muslimští Ujgurové si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Regionem čas od času zmítají nepokoje, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán. Za poslední roky si násilí vyžádalo stovky obětí.

Foto: Twitter.com/CFR_org

Mapa, která ukazuje pravděpodobné lokace „koncentračních“ táborů v Číně.

Organizace pro lidská práva obviňují čínské úřady, že v Sin-ťiangu zřídily ve jménu boje proti islamismu množství internačních táborů,. Muslimové jsou podle ochránců lidských práv do těchto táborů posíláni za takové prohřešky, jako je užívání menšinového jazyka, pravidelné modlitby, sledování zahraničních internetových stránek nebo telefonování s příbuznými v zahraničí.

Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujgurové podstupují politickou převýchovu. V táborech se podle úřadů vyučuje mandarínská čínština, čínské dějiny a zákony. Lidé, kteří těmito tábory prošli, tvrdí, že v nich byli rovněž nuceni odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně.

Reklama

Související témata:

Doporučované