Hlavní obsah

Ohrožené hospody a restaurace pomáhají hrdinům v první linii

Restaurace a hospody v ohrožení. Přesto pomáhají hrdinům v první linii.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

České pivovary startují iniciativu na podporu hospod a restaurací. Tržby jim kvůli pandemii skoro stojí a pracovní budoucnost čtvrt milionu lidí v gastronomii je nejistá. I tak nezištně vaří záchranářům, hasičům a policii.

Článek

České hospody a restaurace jsou v krizi. Dodavatel Storyous restauračních systémů odhaduje, že až polovina z nich po skončení výjimečného stavu bez pomoci státu znovu neotevře. Přitom do státní kasy loni odvedly jenom na DPH skoro 45 miliard z celkově utržených 150 miliard korun.

Česká gastronomie v krizi kvůli pandemii.

Roční tržby skoro poloviční, podniky už propouští

Tuzemská gastronomie zaměstnává okolo 250 tisíc lidí, uvádí Institut oceňování majetku Vysoké školy ekonomické (VŠE) v kombinaci s daty Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Mnohé podniky už kvůli současné situaci propouštění pracovníků ohlašují. Jejich celkové roční tržby podle aktuálních odhadů Asociace hotelů a restaurací klesnou o více než 40 procent, a to za předpokladu, že se k běžnému provozu vrátí v červnu.

Loňské tržby.

Záchranu hospod podporují velké značky

Pomoci jim zatím mohou alespoň sami zákazníci v iniciativě Zachraň hospodu!, kterou spustil Český svaz pivovarů a sladoven. Ke dnešku se k ní připojily pivovary Bernard, Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj, Primátor, Starobrno, Staropramen a Svijany. Dalšími potvrzenými partnery jsou Becherovka, Edenred, Kofola a Makro.

„Česká hospoda je součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Byla by velká škoda, pokud by hospody a restaurace musely definitivně končit. Věříme, že se do iniciativy zapojí další pivovary, výrobci nápojů i široká veřejnost,“ říká předseda svazu František Šámal.

Pomoc, šéfe. Iniciativy mezi restauracemi

Někteří ze zasažených hostinských a restauratérů k tomu ale sami napříč celým Českem pomáhají potřebným lidem v prvních liniích nákazy.

Iniciativu Vaříme nepostradatelným! spustil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve spolupráci s kolegy z oboru Janem Punčochářem a Janem Stejskalem. Místo toho, aby své podniky nechali stát, vaří a rozváží kolem 950 až 1 100 jídel denně. Ve spolupráci s desítkou vozů a šoféry z Auto Esa a jedním od Lexusu je doručují pražským záchranářům, hasičům a městské policii.

Restaurace pomáhají.

Neziskovka funguje od 23. března, kdy začátek ještě pokryly týdenní zásoby podniků. Teď se na suroviny, které na den stojí odhadem mezi 60 a 70 tisíci korunami, skládají obyčejní lidé prostřednictvím transparentního účtu.

Suroviny platí lidé, hospody vaří

Na stejném principu funguje také výzva Nekašleme na vás, kterou inicioval rovněž pražský šéfkuchař Zdeněk Střížek. Ke dnešku sdružuje okolo 40 podniků po celé republice, tedy například i na Ostravsku, Brněnsku, Budějovicku a v jiných regionech.

Více než desítka dalších se plánuje připojit, a internetová stránka se tak rozšíří třeba i o interaktivní mapu, pomocí které si budou členové složek integrovaného záchranného systému moci i sami vyhledávat dostupné služby ve svém okolí.

Restaurace pomáhají.

Podle informací, jež Střížek redakci Seznam Zpráv sdělil, se do iniciativy připojí mimo jiné i obchodní řetězec Globus, se kterým se sdružení tuzemských podniků dostane v součtu z 1 200 na zhruba 1 600 jídel za den.

Restaurace a hospody mezi sebou ve výzvách nicméně v žádném případě nesoutěží, jak jejich představitelé sami zdůrazňují. Vyjadřují solidaritu tam, kde to jde, a každý v rámci vlastních možností a kapacit. Stejně tak jako třeba i mnoho jiných tuzemských firem, ale i jednotlivců po celém Česku nezištně šijí roušky.

Reklama

Doporučované