Hlavní obsah

Ohrožujete svobodu! Syndikát novinářů ostře odsoudil útok politiků ANO na Seznam

Zvláštní vyšetřování je podle Finanční správy a ministra Pilného neobjektivní - zainteresovaní aktéři ale prostor pro vyjádření dostali.

 

Reklama

Označení Zvláštního vyšetřování za takzvanou hybridní hrozbu vycházející ze zločineckých organizací považuje Syndikát za narušení svobody slova a svobody získávat informace.

Článek

Ministr financí Ivan Pilný požádal Ministerstvo vnitra, aby prověřilo, zdali reportáže Zvláštního vyšetřování na téma zajišťovacích příkazů nejsou účelové. V reportážích se novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík zaměřili na případy likvidační praxe finančních úředníků.

Ivan Pilný poslal dopis vnitru, chce prošetřit práci novinářů.

Syndikát novinářů žádost Pilného ale označil za útok na novináře. Pilný v dopise nazývá reportáže „hybridní hrozbou” pro stát a uvádí, že by za prací Seznamu mohly stát zločinecké skupiny.

Podle předsedy Syndikátu novinářů Adama Černého Pilný tak narušuje svobodu slova, svobodu informace získávat a informace šířit. To ale ministr financí odmítá.

Finanční správa rozeslala vyjádření, že jde jen o další snahu o veřejnou diskreditaci jejích postupů v souvislosti s problematikou zajišťovacích příkazů. „Daná společnost zneužila dotaci na nákup plnicích linek a byla součástí řetězového podvodu na DPH, což byly jednoznačně prokazatelné důvody k použití zajišťovacích příkazů. To ostatně potvrdily i dva rozsudky krajského soudu, dle kterých jsou zjištění Finanční správy v této záležitosti naprosto opodstatněná.”

Že byla společnost součástí řetězového podvodu na DPH, ale žádný rozsudek nepotvrdil, jde o neprokázané tvrzení Finanční správy. Ani rozsudky, na které se její stanovisko odvolává, neřešily podstatu případu, ale zabývaly se čistě jen formálním postupem Finanční správy, tedy uplatněním zajišťovacích příkazů. Ty právě firmu KM Plus, o níž Zvláštní vyšetřování pojednávalo, okamžitě zlikvidovaly. Rozsudek, který by řekl, že firma spáchala podvod, dodnes nepadl, dokonce její majitel Michal Kovárník nebyl dosud z ničeho obviněn.

Finační správa dále uvádí, že autoři reportáže Sabina Slonková a Jiří Kubík postupovali naprosto účelově a jednostranně a nedali prostor na vyjádření protistraně. Prostor ve Zvláštním vyšetřování dostal jak bývalý ministr financí Andrej Babiš, tak Finanční správa. Na důkaz se můžete podívat v úvodním videu.

Šéfredaktor Seznam Zprávy Jakub Unger ČTK sdělil, že redakce za svými reportážemi plně stojí.

„Aktivita politiků ANO vykazuje všechny znaky pokusu o zastrašování nezávislých médií. Přesto chceme věřit, že útok na svobodu slova není představitelný pro žádnou politickou stranu, která chce působit v demokratické společnosti,” uvedl Unger. 

Točíte o likvidační praxi berňáku? Novináři ohrožují stát, píše ministr ANO a chce akci vnitra

Reklama

Doporučované