Hlavní obsah

Okamura chtěl do Afghánistánu. Nikam se ale nepojede

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Tomio Okamura.

Reklama

Plánovaná cesta poslance Tomia Okamury (SPD) do Afghánistánu se podle informací Seznam Zpráv zatím neuskuteční.

Článek

„Cesta se ruší z důvodu zhoršení bezpečnostní situace v zemi,“ potvrdil informaci Seznam Zprávám předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Nový termín se podle něj zatím nehledá.

Okamura spolu s poslancem ANO Stanislavem Berkovcem a Pirátem Tomášem Vymazalem měli do země jet už za pár dní, v půlce února.

Cesty se měl podle původních informací zúčastnit i zástupce či zástupkyně českého ministerstva zahraničí.

„Za ministerstvo zahraničních věcí jsme cestu z bezpečnostních i epidemických důvodů v tuto chvíli nedoporučili. Situace v Afghánistánu není příznivá, vládní složky jsou častým cílem útoku extremistů. Finální rozhodnutí je však na poslanecké delegaci,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Okamura podle svých slov o cestě jednal v pondělí s afgánským velvyslancem v Česku i českým velvyslanectvím v Afghánistánu. „Dohodli jsme se, že bezpečnostní situace cestu nedovoluje. Proto jsem předsedovi Vondráčkovi oznámil, že cestu ruším, řekl později Seznam Zprávám Okamura. Plánů se ale nevzdává, rád by do země odjel v dubnu nebo v květnu.

Mimořádná cesta

Cestu původně schválil organizační výbor Poslanecké sněmovny, ve kterém jsou zastoupeny všechny politické strany. Šlo o mimořádnou událost – v časech pandemie poslanci v podstatě nevyjíždějí ven.

Návštěva měla mít podle Okamury obchodní charakter, kritizovala ji ale například poslankyně ODS Jana Černochová, expertka strany na bezpečnostní záležitosti.

„Bizarní! Ač se všechny poslanecké cesty ruší kvůli koronaviru, místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura plánuje navštívit Afghánistán. Cestu schválil organizační výbor. A doprovodí ho pánové Berkovec z ANO a Vymazal z Pirátské strany,“ netajila se Černochová pohoršením. „Smím se, pánové, zeptat, co tam budete dělat?“ tázala se.

Reklama

Doporučované