Hlavní obsah

Okamurova strana vytáhla na kandidátku bývalého ředitele ČEZu

Foto: Seznam.cz

Jan Vacík byl šéfem energetického gigantu ČEZ v roce 1998.

Reklama

Kandidát hnutí SPD do pražského zastupitelstva řídil energetický gigant na konci 90. let minulého století.

Článek

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury má pro podzimní volby na čtrnáctém místě své kandidátce v Praze informaci, u níž musí volič zpozornět.

U jména Jan Vacík je v kolonce povolání uvedeno: bývalý generální ředitel ČEZ.

V polostátní společnosti, která je největším výrobcem elektřiny v České republice a dnes zaměstnává přes 25 tisíc lidí, pracoval od roku 1994. O čtyři roky později se stal, jak uvedl na kandidátku, generálním ředitelem a patřil tedy mezi nejvlivnější manažery v republice.

Jak se dostal na Okamurovu kandidátku, je prosté. Nyní sedmašedesátiletý Jan Vacík je totiž členem Okamurova hnutí už třetím rokem. Minimálně loni je uveden mezi jejími sponzory, když poskytl SPD dar ve výši 50 tisíc korun.

„Pan Vacík sympatizuje od začátku s naším programem. Mám ho jako člena celé ty tři roky,“ řekl Seznamu předseda pražské SPD Vítězslav Novák.

Co připravuje SPD Tomio Okamury pro komunální volby v Praze: 

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Jan Vacík řídil chod tuzemského energetického gigantu rok, poté byl odvolán. Jeho éra je krom jiného spjata s kauzou, která ve své době plnila česká média.

Šlo o smlouvu na odběr uhlí s Mosteckou uhelnou společností. Dobová média uváděla, že právě podpis dnešního Okamurova volebního kandidáta byl na jedné ze smluv, na jejímž základě musel pak ČEZ vyplatit Mostecké uhelné 457 milionů kvůli urovnání jednoho ze vzniklých obchodních sporů.

Poté, co Vacík ČEZ opustil, stal se manažerem společnosti Appian, které právě Mostecká uhelná – tehdejší vlastník dolů na severozápadě Čech – patřila.

Politici z hnutí Tomio Okamury Seznamu řekli, že o této události z kariéry svého kandidáta neví a ani v nich nebudí žádné pochybnosti.

„Co jsem koukal na zprávy, tak měl ty věci uzavřené. Má za sebou skvělou kariéru,“ řekl Seznamu předseda pražské SPD Vítězslav Novák.

Seznam chtěl od něj získat na Vacíka kontakt, Novák to ale odmítl. „S ohledem na GDPR vám bohužel tuto informaci poskytnout nemohu,“ uvedl.

Seznam se proto pokusil kontaktovat Jana Vacíka přímo v místě bydliště, ale nezastihl ho. Požádal příbuzné, aby tlumočili žádost o rozhovor. Kandidát však nereagoval.

Reklama

Doporučované