Hlavní obsah

Okamžik rozhodnutí: Komunisté se rozhodli hlasovat pro Babišovu vládu

Komunisté vysvětlují, proč se rozhodli podpořit novou vládu Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunisté dnes na jednání širšího vedení v Praze rozhodli, že 11. července při hlasování Sněmovny o důvěře podpoří čerstvě jmenovaný menšinový kabinet Andreje Babiše.

Článek

KSČM se před dvěma týdny usnesla, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. ANO také mělo zaručit, že příslušné návrhy projedná Sněmovna nejpozději půl roku před volbami.

Pro podporu vlády se vyslovilo podle vedení strany 54 členů ústředního výboru, proti bylo 23 z nich a jeden se zdržel. Poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl na Twitteru, že po čtyřech hodinách jednání byly jasné dvě třetiny členů ústředního výboru pro důvěru vládě.

Komunisté si pro toleranci kabinetu veřejně kladli především programové požadavky. Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství Česka mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou”.

Strana nebyla před sobotním rozhodováním jednotná, už od nízkého podzimního volebního výsledku se v ní diskutuje, zda podpora vlády s miliardářem Babišem nemůže preferencím před letošními komunálními volbami spíš uškodit. Předseda strany Vojtěch Filip vydal v úterý prohlášení, že kabinet a vztah KSČM k němu nebude až do dnešního rozhodnutí zhruba devadesátky členů ústředního výboru komentovat.

Reklama

Doporučované