Hlavní obsah

Okresní přebory a další amatérské fotbalové soutěže v Česku skončily

Foto: Profimedia.cz

Momentka z natáčení seriálu Okresní přebor, který zobrazoval dění v českých amatérských soutěžích. Ty pro tuto sezonu skončily.

Reklama

Českému amatérskému fotbalu skončila sezona, výkonný výbor FAČR ji kvůli opatřením, uplatňovaným v zemi v souvislosti s koronavirovou nákazou, předčasně ukončil. Otevřená zůstává otázky profesionální I. a II. ligy a Mol Cupu.

Článek

I Jirka Luňák, kapitán fiktivního filmového Slavoje Houslice, teď může pomyslně zastrčit kopačky do botníku. Ani okresní přebor, ani všechny další soutěže od takzvané ČFL a MSFL směrem dolů, už se dohrávat nebudou, včetně těch juniorských.

„Veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže se plošně na celém území ČR ukončují ke dni 8. dubna 2020. Konečné pořadí zůstává podle stavu ke dni 8. dubna 2020. Kluby nepostupují a nesestupují vyjma případů stanovených rozhodnutím,“ informovala Fotbalová asociace ČR po zasedání svého výkonného výboru.

Většina kolektivních sportů už se rozhodla sezony ukončit, v hokeji takříkajíc odpískali play-off svých soutěží hned v březnu, na začátku karantény. Dál hrát už nebudou ani basketbalisté, házenkáři či florbalisté.

Vedení Ligové fotbalové asociace, která je organizátorem I. a II. fotbalové ligy, ovšem věří, že profesionální fotbalové soutěže se v Česku ještě rozeběhnou. I proto, že jsou zápasy svázány s televizními právy a nedohrání sezony by přineslo významné škrty v příjmech od televizních společností a sponzorů. O dalším osudu profesionálních soutěží se bude bezpochyby debatovat i zítra, tedy 8. dubna, na zasedání Ligového výboru LFA.

Řídící orgán Fotbalové asociace ČR, která řídí reprezentaci a amatérské soutěže v zemi, ale zasedal už dnes. Vedle ukončení nižších soutěží také v návaznosti na profiligy ponechal ještě ve hře možné dohrání domácího poháru, tedy Mol Cupu. V něm zbývá sehrát semifinále (Sparta-Plzeň a Olomouc-Liberec) a následné finále. Všechny termíny byly odloženy na neurčito.

Stejně tak zůstala otevřena otázka prostupnosti, tedy případných postupů a sestupů na hranici, která dělí amatérský fotbal od profesionálního. Tedy mezi II. ligou a ČFL s MSFL.

Podle původního návrhu se mělo čekat, zda nižší soutěže v zemi nebude možné rozehrát o víkendu 18. a 19. dubna. To se ukázalo jako nereálné.

Vláda sice v pondělí uvolnila opatření spojená se sportovními aktivitami na venkovních sportovištích, ale pouze pro individuální disciplíny, kde je možné dodržovat dostatečné rozestupy osob. Tedy například pro tenis nebo golf. Nikoli pro kolektivní sporty, jako je fotbal.

„Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ říká Martin Malík, předseda FAČR.

„Co se týká dohrání pohárové sezony, v tuto chvíli bohužel nelze predikovat nic konkrétního, ale jsme připraveni na situaci a její vývoj reagovat, a program MOL Cupu tak dohrát. Samozřejmě záleží na případném restartu a termínové listině profesionálních soutěží, ale rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června,“ dodává Malík.

Reklama

Související témata:

Doporučované