Hlavní obsah

Olivy i ovčí sýr. Praha nově pustí na farmářské trhy i jídlo z ciziny

Foto: Profimedia.cz

Na farmářských trzích má být možné prodávat zahraniční potraviny za podmínky, že jejich podíl nepřesáhne 10 % počtu prodejních míst nebo desetinu prodávaného zboží v rámci farmářských trhů.

Reklama

Pražský magistrát zřejmě od začátku příštího roku zmírní nedávno přijaté pravidlo, podle kterého se na farmářských trzích v metropoli mohou prodávat jenom produkty od malých tuzemských producentů.

Článek

Nově by mohly až deset procent sortimentu tvořit i potraviny ze zahraničí. „Novela tržního řádu by umožnila, aby se na farmářských trzích mohly prodávat zahraniční výrobky, což bylo v posledních měsících velice diskutované téma. Nově by tak mohly tvořit deset procent sortimentu potravinové výrobky z jiných zemí. Tato změna by vyšla vstříc městským částem, jež se o úpravu zasazují, ale také lidem, kteří navštěvují trhy po celé Praze v obrovské míře,“ řekl radní pro oblast majetku Jan Chabr.

V praxi by tak mohlo být na farmářských možné prodávat potravinové zboží zahraničního původu za podmínky, že jeho podíl nepřesáhne 10 % počtu prodejních míst nebo desetinu prodávaného zboží v rámci farmářských trhů. Bude ponecháno na provozovateli, jakou variantu si zvolí.

Podívejte se, jak se má změnit holešovická tržnice.

„Praha 1 razí cestu, že by farmářské trhy neměly být omezené jen na výrobky českých producentů a českých farmářů, ale mohly by existovat i trhy smíšené, kde by se prodával jak sortiment český, tak sortiment dovezený od zahraničních farmářů, například ovčí sýr nebo olivy. Nechceme, aby obyvatelé Prahy přišli o příjemné víkendy, které mají někteří spojené s nákupem těchto pochutin. V případě smíšených trhů budou mít stále možnost koupit si květiny z Holandska, ovčí sýr ze Slovenska, olivy ze Španělska a podobně,“ dodal Karel Ulm, předseda Komise pro obchod a služby Prahy 1.

V Praze je farmářských tržišť řada, již přes deset let fungují trhy například na podskalské náplavce. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylově náměstí u I. P. Pavlova, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst. Nové trhy vznikly i na Malostranském náměstí.

Reklama

Doporučované