Hlavní obsah

Komunistu Ondráčka v Doněcku vítali na oslavách jako českou delegaci. Soukromá cesta, tvrdí

Poslanec Ondráček se zúčastnil Dne Doněcké lidové republiky.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanec KSČM se zúčastnil oslav Dne Doněcké lidové republiky, tu přitom Česká republika neuznává.

Článek

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček se o víkendu zúčastnil oslav Dne Doněcké lidové republiky, a přestože sám říká, že šlo o soukromou návštěvu, video doněcké televize ukazuje něco trochu jiného.

Rozhovor se Zdeňkem Ondráčkem o návštěvě východní UkrajinyVideo: Seznam Zprávy

„Přijíždí delegace z České republiky,“ říká hlasatel, když tu z černé limuzíny s českou vlaječkou vystoupí na červený koberec Zdeněk Ondráček. Vítá jej šéf doněckých separatistů Denis Pušilin, se kterým si krátce poté Ondráček i vestoje poslechne českou hymnu.

Ondráček Seznamu řekl, že byl na akci pozván, ale náklady si hradil sám. „Přece i vám musí být jasné, že to byla soukromá návštěva,“ odpověděl redakci s tím, že způsob uvítání je věc hostitele.

Česká republika přitom samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky neuznává.

Ministerstvo zahraničí navíc upozornilo, že ukrajinské předpisy zakazují vstup na území ovládaná separatisty bez speciálního povolení. „Cizí státní příslušníci a osoby bez státní příslušnosti, jež poruší pravidla pro vstup na dočasně okupované území Ukrajiny a jeho opuštění, ponesou odpovědnost, což znamená především pokutu a zákaz vstupu na území Ukrajiny. Porušovatelé pravidel se rovněž vystavují také riziku trestního stíhání,“ uvedl Černínský palác v prohlášení zaslaném ČTK.

„Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto ‚úspěchem’ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ve čtvrtek bude navíc o Ondráčkově cestě jednat zahraniční výbor Sněmovny, informoval Petříček. „Po dohodě s Lubomírem Zaorálkem bude zítra ‚cesta‘ poslance KSČM Ondráčka na dočasně okupované území Ukrajiny předmětem jednání zahraničního výboru Sněnmovny. Další možnosti diskutuji a představím,“ napsal Petříček rovněž na Twitter.

Ondráčkovu návštěvu kritizují i sněmovní opoziční strany. „Poklonkovat vojenské přehlídce Moskvě, tvrdit o Doněcku, že se tam lidé mají skvěle a chtějí k Rusku, to by panu Ondráčkovi šlo. A jistě si to tam užil. Ale my na období komunismu nezapomínáme! Dělá ostudu ČR,“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Tohle se blíží vlastizradě. Ústavní činitel, který přísahal na zákony ČR, jedná v přímém rozporu se zahraniční politikou státu a v zájmu cizí moci,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že událost ale nebude mít žádný dopad, protože se menšinová vláda ANO a ČSSD ve Sněmovně opírá o hlasy KSČM.

Ondráček není jediným komunistou, který jezdí do prokremelských oblastí. Europoslanec Jaromír Kohlíček se netají kontakty s ruskými organizacemi, které jsou prodlouženou rukou diplomacie Moskvy a jejichž činnost jde v řadě případů proti oficiální politice České republiky. V čestném prohlášení uvedl sedm cest, které si nechal zaplatit.

Reklama

Doporučované