Hlavní obsah

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers pomáhají dětem ulice

Foto: Jan Malíř

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers

Reklama

Pandemie zasáhla i „děti ulice“ v Projektu Šance. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se jim rozhodli pomoci speciálním koncertem ve Smetanově síni Obecního domu.

Článek

Koncert se uskuteční 2. září od 19:00 a zazní na něm jeden z nejlepších programů těchto ctěných pánů: Rapsodie v modrém pokoji.

Projekt Šance, kterému je koncert věnován, se „dětem ulice“ snaží pomáhat už 26 let. Pandemie vyvolala nejistotu a některé firmy s navázaným dlouhodobým partnerstvím v lepším případě musely podporu snížit, v horším případě partnerství ukončily úplně s tím, že není jisté, zda někdy bude obnoveno.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se na své fanoušky těší 2. září ve Smetanově síni Obecního domu, kde se uskuteční benefiční koncert: Rapsodie v modrém pokoji. Tentokrát půjde především o to, aby Projekt Šance mohl pomáhat i v dalších letech. K dispozici jsou vstupenky od 750 Kč, ale posadit se lze i do exkluzivní první řady, kde místo stojí 7 500 Kč, a můžete tak s Ondřejem Havelkou doslova stepovat. Vstupenky s unikátní 20% slevou, která je určená jen čtenářům Seznam Zpráv, jsou k dostání zde. Sleva bude uplatněna po zadání hesla: projektsance.

Foto: archiv Projektu šance

Vystoupení Ondřeje Havelky a Melody Makers vás nadchne

Projekt Šance založil v roce 1995 László Sümegh, výtvarník a terapeut. V rámci tohoto projektu otevřel pro klienty street centrum, kde funguje program První pomoc v nouzi, a zprovoznil Dům Šance, kde běží program nazvaný Pracovní terapeutická dílna, díky kterému se už mnoho mladých lidí dostalo z ulice do běžného života.

Projekt Šance nepomáhá obvyklým způsobem. Sám zakladatel k tomu říká: „Není umění dát někomu v nouzi najíst, ale naučit ho na jídlo si vydělat. Nepatříme mezi organizace, které ve své, ač chvályhodné snaze podporují zaběhlý systém jednorázové pomoci, čímž utvrzují svoje klienty v tom, že roli ‚potřebných‘ mají možnost přijmout navždy a mohou společnost žádat o pomoc až do konce svého života. Naopak. Snažíme se klientům pomoci, aby se postavili na vlastní nohy a nežili na účet daňových plátců.

Foto: archiv Projektu šance

Ondřej Havelka a László Sümegh

A jak taková pomoc konkrétně vypadá? Těm, kdo mají zájem změnit svůj život, nejprve v Domě Šance nabídnou jednoduchou pracovní terapii, při níž je učí sociálním a pracovním návykům. Později takto připraveni pokračují brigádou především tam, kde klienty Projektu Šance znají, například v hotelech Hilton, s nimiž dlouhodobě spolupracují. Klienti se snaží natrvalo změnit svůj život – bydlí, pracují, platí daně a zakládají rodiny. Pomoc, které se jim dostává, je dobrou vůlí dárců i dobrovolníků a týmu Projektu Šance. „Nikomu naši pomoc nenutíme. Jedna věc je, že někdo chce pomoc, a druhá věc je, zda je na pomoc připraven. V některých případech to znamená mnoho malých krůčků a také mnoho let, aby ta spolupráce skončila pro klienta úspěchem. Ne vždy se to ale podaří,“ dodává na vysvětlenou László Sümegh.

Dlouhodobou záštitu nad činností spolku drží Marta Kubišová, Saskia Burešová, Petr Janda nebo pomocný biskup pražský Václav Malý.

A zde je ukázka toho, na co se můžete těšit už 2. září ve Smetanově síni Obecního domu.

Ondřej Havelka a jeho Melody MakersVideo: archiv Melody Makers

Další informace najdete na www.ProjektSance.cz nebo je možné do spolku napsat na info@sance.info. Činnost spolku můžete finančně podpořit na číslo účtu: 51-1603950237/0100, s variabilním symbolem 2021.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované