Hlavní obsah
Online

Babiš o auditu: Brusel nám vykládá český zákon? Co ještě? Hrajeme tu hru o trůny

Sněmovna dnes probírá audit, který minulý týden dorazil do Česka.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem zprávy Bruselu o čerpání dotací koncernu Agrofert a střetu zájmů Andreje Babiše sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Poslanci debatují o návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle které má premiér Andrej Babiš (ANO) dál vliv na svou bývalou firmu Agrofert a současně jako předseda vlády na použití unijních peněz.

Česku hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy EK vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Premiér ale střet zájmů odmítá. Ministr Brabec tvrdí, že ve vztahu k jeho resortu obsahuje materiál nepravdivé informace.

Server Neovlivni.cz v úterý napsal, že Evropská komise navíc dokončuje další audit, který se zaměřil na čerpání zemědělských dotací Agrofertem. V tomto případě jde o částku kolem dvou miliard korun. Večer se také v Praze koná další demonstrace za nezávislou justici, kterou pořádá Milion chvilek, součástí požadavku demonstrantů je nově i demise Andreje Babiše.

Anketa

Jak by měl Andrej Babiš reagovat na audit z Bruselu?
Odejít z politiky a vrátit se k podnikání
63,4 %
Zůstat v politice a prokazatelně odejít z byznysu
3,4 %
Nic neměnit. Zůstat v politice a dál být v podezření ze střetu zájmů vazbami na Agrofert
33,2 %
Celkem hlasovalo 11770 čtenářů.
  • Komentář Václava Dolejšího

  • Audit je pravý, potvrdil Hamáček

    Vicepremiér Jan Hamáček potvrdil, že předběžný návrh auditu Evropské komise není falzifikát. Premiér Andrej Babiš přitom dokument označil za pochybný.

  • Babiš pouze hraje o čas, řekl Kalousek

    Češi za Babišovu hamižnost tvrdě zaplatí, řekl ve Sněmovně předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Premiér podle něj v souvislosti s auditem Evropské komise pouze hraje o čas a Českou republiku si bere jako rukojmí.

  • Dostálová: Auditoři kritizují bez návrhu řešení

    Ministryně Dostálová opět kritizuje, v jaké podobě audit dorazil do Česka. Následně dodává, že není výjimkou, že auditoři po opřipomínkování mohou změnit závěr auditu. „Musím konstatovat na základě informací z médií, které jsem si přečetla, že některá znění zprávy jsou nepřesná,“ říká ministryně. Následně poukazuje na to, že auditoři ve zprávě kritizují kontrolní systémy při rozdělování dotací, neuvádí už ale, jaké mají správně být. Na závěr zopakovala slova své vládní kolegyně Aleny Schillerové.

  • Interpretovat předběžný závěr auditu není podle Schillerové v zájmu ČR

    Ministryně financí Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně připomněla, že audit Evropské komise bude dokončen až po připomínkách českých úřadů. Interpretovat jeho předběžnou verzi podle Schillerové není v zájmu České republiky.

  • Brabec a Havlíček rozporují audit

    K auditu se dále vyjadřují ministři vlády Richard Brabec (životní prostředí) a Karel Havlíček (průmysl a obchod). Oba napadají tvrzení o dřívějších pochybeních jejich resortů i úředníků.

  • Babiš: Zpráva je nepravdivá, s pomocí faktů ji odmítneme

    „Není tu žádný důkaz toho, že bych ovlivňoval rozdělování evropských dotací,“ reaguje Babiš na podezření Transparency International. „Policie ani média na mě nemají nic… Je to skutečně nepravdivá a nepovedená zpráva, která má znaky útoku. My ji musíme na základě tvrdých faktů a dat odmítnout,“ dodává. Následně popisuje, co bude následovat. Vláda počká na český překlad (do 1 měsíce), následně budou jednotlivá ministerstva zprávu připomínkovat, finální auditní zpráva by měla být hotová do 3–4 měsíců.

  • Udělal jsem vše podle zákona „lex Babiš“

    Audit zpochybňuje práci auditorů. „Je zřejmé, že opisovali od Pirátů a Transparency International,“ řekl premiér. Dva auditoři byli podle premiéra Češi. „Divím se, že Brusel řeší, jestli jsem konal v souladu s českým zákonem. Já jsem vše udělal podle zákona „lex Babiš“ tak, jak byl schválen Poslaneckou sněmovnou,“ pokračuje. „Nejenže Brusel radí Česku, jak vykládat vlastní právo, ale dělá to špatně,“ dodává Babiš. Podle premiéra hrajeme v Evropě hru o trůny a přirovnává situaci k populárnímu seriálu.

  • Začala schůze Sněmovny

    Na úvod jednání se ujal slova Andrej Babiš. „Není pravda, že budeme vracet Evropské unii peníze,“ zopakoval premiér. To, že média zveřejnila znění auditu, mu nevadí. „Označuji audit za útok na zájmy České republiky, za snahu o destabilizaci České republiky,“ řekl Babiš.

  • Brabec i Dostálová se ke zprávě vyjádří

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová slíbila, že na dnešní schůzi vystoupí a shrne postup, jak se žádá a čerpají dotace. Současně se pozastavila nad způsobem, jakým zpráva do Česka přišla. „Je to naskenovaný papírový dokument, ve kterém není uvedený adresát ani její vypracovatel,“ řekla Dostálová. Ke zprávě z Bruselu se vyjádří i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Na atomy rozbiji tvrzení, která jsou ve zprávě uvedena,“ řekl Brabec . „To, že jsme jako ministerstvo z něčeho takového nařčeni, mě vytočilo,“ dodal.

    Brífink hnutí ANO před schůzí Sněmovny.Video: PSP

  • Babiš jednal se zástupci Rekonstrukce státu

    Platforma Rekonstrukce státu požaduje vzhledem ke zjištěním předběžné zprávy auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) okamžité přijetí základních pojistek pro nezávislé fungování justice. Dnes dopoledne o tom zástupci platformy jednali s Babišem a ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). „Zjištění auditu mohou přinést vyšetřování Agrofertu a jeho manažerů policií, státními zástupci. O kauzách budou pravděpodobně rozhodovat soudy. A to je důvod, proč je ubezpečení veřejnosti o nezávislosti justice v těchto dnech opravdu důležité,“ uvedl Pavel Franc, ředitel mezinárodního týmu právníků Frank Bold, který je iniciátorem vzniku protikorupční platformy Rekonstrukce státu. Sedm pojistek pro nezávislost justice zahrnuje například posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

  • ODS: Zveřejněte zprávu, zastavte dotace pro Agrofert a odstřihněte podezřelé ministry

    „Předseda vlády se ocitl v situaci, která nemá obdoby. Závěry auditu jsou pro premiéra zdrcující, proto požadujeme, aby byla auditní zpráva zveřejněna, zastaveny dotace pro Agrofert a odpověď pro komisi dělali členové vlády, kteří nejsou napojeni na Agrofert,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala před začátkem schůze.

    Brífink ODS ve Sněmovně.Video: PSP

  • SPD chce změnit znění mimořádného bodu

    SPD navrhuje pozměnit znění mimořádného bodu schůze na: „Projednání rizika možných finančních ztrát ČR v souvislosti s předběžnou zprávou EK o šetření střetu zájmů předsedy vlády ČR“. „V případě finanční škody České republice žádáme potrestání viníků,“ uvedl místopředseda strany Radim Fiala. SPD podle něj také navrhne mimořádný bod v reakci na dvě napadení člena Ladislava Jakla.

    Brífink SPD před jednáním Sněmovny.Video: PSP

  • MPO prověřuje kvůli auditu čtyři projekty Agrofertu

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) prověřuje kvůli auditní zprávě Evropské komise čtyři projekty holdingu Agrofert v hodnotě zhruba 250 milionů korun. Proplacená částka činí zhruba 100 milionů, řekl dnes ČTK ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). U jednoho z projektů podle Havlíčka ale unijní auditoři chybovali. Čtyři projekty spadají do let 2015 až 2017, kdy se ve střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo postupovat podle českého výkladu práva, dodal Havlíček. O jaké projekty jde, ministr neuvedl. Úřad má podle Havlíčka také potvrzení ministerstva spravedlnosti, že u všech projektů se postupovalo v souladu s právem. Výsledek současného prověřování na MPO bude podle Havlíčka znám do dvou měsíců.

  • Zprávu z Bruselu řešil dnes i Senát

  • Jak číst audit o Babišovi

    Čtyři dny se už česká média probírají výsledky, ke kterým po měsících prověřování dospěli auditoři Evropské komise. Zkoumali, zda je český premiér ve střetu zájmů, když zemědělsko-chemické impérium Agrofert bere stamiliony z evropských fondů. Jaká jsou s odstupem hlavní sdělení auditu? A jak to celé může dopadnout? To se dozvíte v článku Adama Junka.

  • KSČM: Odpověď na audit musí přijít od ministrů, jiný postup je proti ústavě

    Komunisté také podpoří změnu programu dnešní schůze. „Byli bychom ale rádi, kdyby před námi zůstala šance projednání zákonů zamítnutých nebo vrácených Senátem,“ řekl před schůzí předseda KSČM Vojtěch Filip. Nesouhlasí ale s nápadem opozice, aby ministři vlády nevypracovávali odpověď na audit Evropské komise. „Je to podle nás neústavní,“ dodal Filip. S návrhem, aby se auditem zabýval NKÚ, komunisté souhlasí.

    Brífink KSČM ve Sněmovně.Video: PSP

  • ČSSD chce, aby se auditem zabýval NKÚ

    I vládní ČSSD chce slyšet odpovědi Andreje Babiše ke kauze čerpání evropských dotací. „Podpoříme zařazení mimořádného bodu na dnešní schůzi. Jsme také toho názoru, že by se auditem měl zabývat Nejvyšší kontrolní úřad,“ uvedl poslanec ČSSD Ondřej Veselý. Z vlády sociální demokraté ale zatím odcházet nechtějí. „Je to problém hnutí ANO, nikoliv vlády,“ dodal Veselý.

    Brífink ČSSD ve Sněmovně.Video: PSP

  • KDU-ČSL: Střet zájmů je jasný, premiér si musí vybrat, jestli je politik, nebo byznysmen

    K aktuální kauze kolem zprávy z Bruselu se vyjádřila i KDU-ČSL. „Pan premiér si musí vybrat, nesmí stát na půl cesty mezi byznysem a politikou,“ uvedl předseda lidovců Marek Výborný před dnešní schůzí. V případě, že se potvrdí neoprávněné vyplacení dotací, má podle něj Agrofert vše do koruny zaplatit.

    Brífink KDU-ČSL před schůzí ve Sněmovně.Video: PSP

  • TOP 09: Babiš si nesmí brát Česko jako rukojmí

    Opoziční strany dnes zařadí na program schůze mimořádný bod, kterým vyzvou vládu a především pak Andreje Babiše, aby vysvětlil situaci kolem auditu z Bruselu, na základě kterého má Česká republika vracet 450 milionů korun za vyplacené dotace pro Agrofert. „My dnes chceme pana premiéra požádat, ať si nebere celou zemi jako rukojmí,“ řekl před jednáním Sněmovny místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila Babiš nebude schopen peníze na období do roku 2027 vyjednat. „Pokud Andrej Babiš situaci nevyhodnotí, budeme podporovat zařazení bodu, ve kterém by Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše,“ dodal Pospíšil.

    Brífink TOP 09 před jednáním Sněmovny.Video: PSP

Reklama

Hlavní zprávy