Hlavní obsah
Online

Za středu už přibylo 2622 nakažených, dosud nejvíc za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Situaci kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl v úterý rekordních 4457. Předchozí rekord z pátku tak překonal o skoro 700 případů. Od březnového začátku epidemie již bylo v zemi potvrzeno přes 90 000 případů nákazy. Denní přírůstek k 18. hodině byl ve středu rovněž rekordní, přibylo 2622 nakažených.

- V úterý také přibylo dalších 13 úmrtí lidí nakažených koronavirem na celkových 794.

- V pátek budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) oznámena zásadnější opatření proti covidu-19. Půjde především o volnočasové aktivity.

- Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Vládní předlohu ale chtějí poslanci ve výborech upravovat. Už se k ní sešlo na dvě desítky pozměňovacích návrhů a čeká se jich ještě více. Opoziční TOP 09 neprosadila, aby změny provedl kabinet ANO a ČSSD.

- Pražští radní přišli s neotřelým nápadem, jak zaměstnat turistické průvodce, kteří nemají práci. Mohli by podle nich přímo na ulici vyučovat středoškolské studenty historii a jazyky.

- Rumunsko je ode dneška další zemí, kde pro lidi přijíždějící z Česka platí povinná karanténa. V úterý Bukurešť na seznam rizikových států připsala také Slovensko, Maďarsko, Francii nebo Itálii. V Rumunsku lidé z těchto zemí musejí do dvoutýdenní karantény. Pokud budou mít po osmém dni negativní test na koronavirus, budou moci desátý den izolaci předčasně opustit.

  • „Kapacity pro pacienty s covidem-19 zajistíme,“ řekl šéf Asociace hotelů a restaurací

    Část hospitalizovaných pacientů s covidem-19 by se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mohla z nemocnic přesunout do hotelů. Mělo by jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení. Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prymula to dnes řekl rádiu Impuls. Podle Ministerstva zdravotnictví je v Česku hospitalizováno 1387 nakažených koronavirem. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi, řekl ČTK její prezident Václav Stárek.

    Přesun do hotelů by se měl týkat dominantně takzvaných sociálních hospitalizací, uvedl ministr.

  • Hejtmani varují před výpadkem příjmů krajských nemocnic

    Asociace krajů varuje před tím, že krajské nemocnice přijdou o peníze z úhrad, protože kvůli nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru musí omezovat svou další činnost. Asociace to po dnešní videokonferenci hejtmanů, které se účastnil i šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD), uvedla v tiskové zprávě. Hejtmani chtějí problematiku řešit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

  • Antonín Panenka je kvůli covidu ve vážném stavu v nemocnici

    Antonín Panenka, jedna z největších legend českého fotbalu, leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Podle dostupných informací je ve vážném stavu, byl ihned napojen na přístroje. Testy v jeho organismu odhalily covid-19.

  • Nemocnice v Pardubickém kraji kvůli covidu-19 utlumí operace

    Nemocnice Pardubického kraje musí postupně utlumit plánované operace. Společnost, která má pět nemocnic, limitují hlavně lůžka intenzivní péče a nemocnost personálu. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. „Situace je v tuto chvíli složitá ve třech nemocnicích z pěti, oddělení ARO v Pardubicích se stará prakticky pouze o pacienty s covidem-19,“ uvedla Semrádová. Operativní zákroky bude nemocnice omezovat postupně podle potřeby využití lůžek a personálu. V současné době je v nemocnicích Pardubického kraje hospitalizována více než stovka pacientů s covidem-19. Z toho 21 vyžaduje intenzivní péči, 16 z nich jich je na ventilovaných lůžcích.

  • Itálie zařadila Česko mezi rizikové země

    Itálie zařadila Česko mezi rizikové země, pro vstup na její území tak bude nutné předložit negativní test na koronavirus starý maximálně 72 hodin. Na twitteru o tom dnes informovalo české ministerstvo zahraničí. Zároveň upozornilo na to, že ještě není jasné, odkdy začne Itálie předkládání testů vyžadovat. Podle ministerstva zahraničí je kromě absolvování testu v Česku možné podstoupit i rychlotest po příletu na některé z italských letišť. Doposud Itálie požadovala negativní testy na covid-19 jen pro přijíždějící z Chorvatska, Řecka, Malty, Španělska a některých francouzských regionů.

  • Proti plošnému zavření škol kvůli covidu je těsná většina Čechů

    Proti opětovnému plošnému zavření škol při zhoršení situace s koronavirem byla v polovině září těsná většina lidí v Česku, zhruba dvě pětiny měly opačný názor. Povinné by mělo být vzdělávání na dálku na základních a středních školách při jejich uzavření podle zhruba dvou třetin dotázaných. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V průzkumu v polovině září bylo proti opětovnému plošnému zavření škol 51 procent české veřejnosti, souhlas s uzavřením v případě zhoršení situace s nákazou vyjádřilo 42 procent lidí. Desetina se k věci neuměla vyjádřit.

  • Odložená Skupova Plzeň věří, že se za týden uskuteční

    Pořadatelé a divadelníci věří, že odložený 34. ročník přehlídky loutkového divadla Skupova Plzeň příští týden bude. Nabídne 40 představení a dalších akcí. Festival, který se tradičně koná v plzeňském Divadle ALFA, už musel být v červnu kvůli pandemii posunut na 14. do 18. října. Organizátoři upravili program, ale počet špičkových českých souborů se nezměnil. Výrazně méně bude ale hostů z ciziny, přijet by měli divadelníci ze Slovenska, Slovinska, Španělska. Hvězdou bude japonská loutkářka Miyako Kurotani. „Není dost dobře možné jeden ročník přeložit na další rok. Ale vzhledem k tomu, že festival je bienále a v roce, kdy se nekoná, jsou v Čechách další festivaly, tak bychom to museli odložit až na čtyři roky, a to už se nám zdá moc,“ vysvětlil ředitel festivalu Jakub Hora.

  • Distanční „výuka“ čeká i armádní zálohy

    Výuka na dálku čeká kvůli protiepidemickým opatřením nejen školáky, ale i armádní zálohy. Záložníky o tom informovala Armáda na svém twitteru.

  • První oběť přísnějších opatření. Signal festival nebude

    „Věřili jsme. Do poslední chvíle. Věřili jsme, že to zvládneme a letošní Signal Festival se uskuteční. Bohužel jsme se dostali do momentu, když už to dál nejde… Jednali jsme s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, který nám sdělil, že nebudeme schopni festival letos uskutečnit. Ne tak, jak ho znáte,“ oznámili pořadatelé festivalu audiovizuálního umění na Facebooku.

    Signal Festival měl podle původního plánu proběhnout od 15. do 18: října za zvýšených bezpečnostních opatření. Kvůli covidu se měnily instalace i jejich délka. Zhoršující se epidemická situace, která přinese od pondělí nová opatření ze strany ministerstva zdravotnictví, ovšem nedovolí festival uskutečnit vůbec.

    „Co teď, co dál? Pořád vidíme světlo na konci tunelu. Nevíme, jestli bude svítit ještě letos nebo až příští rok. Jedním jsme si ale jistí. I když nás teď pohltila tma, co nejdřív zase rozsvítíme,“ napsali pořadatelé.

  • Ministr Prymula požádal pořadatele akcí o jejich odložení

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na setkání se zástupci kultury požádal, aby kvůli stále vyšším počtům nakažených odložili své akce.

  • O volby z auta na Liberecku byl minimální zájem

    V Libereckém kraji dnes mezi lidmi, u nichž testy prokázaly nový koronavirus, nebo jsou v karanténě, zájem o druhé kolo voleb do Senátu nebyl. Na speciální stanoviště v České Lípě dorazilo za celý den pět voličů, v Liberci nepřijel nikdo. Voliči mohli rozhodnout o novém senátorovi v obvodu 36. Českolipsko. Před týdnem v Libereckém kraji hlasovalo u drive-in stanovišť 191 lidí, dalších 85 požádalo o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. I ve druhém kole mohou voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo neměli možnost přijet na speciální volební místo, ještě do čtvrtečních 20:00 požádat o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. „Ani o to ale zatím žádný zájem není,“ uvedla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová.

  • Česko se zapojilo do studie WHO na léčbu covid

    Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem Solidarity Trial má jasný cíl - zmapovat možnosti léčby pacientů s onemocněním covid-19 prostřednictvím vybrané medikace. Příprava klinické studie byla zahájena v březnu 2020 a její celková délka se bude odvíjet od celosvětového vývoje onemocnění. Realizací tuzemského výzkumu byla pověřena Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně za podpory Výzkumné infrastruktury CZECRIN. Studie Solidarity se účastní Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Thomayerova nemocnice v Praze. Výzkum byl zahájen v září 2020 a pro tuto chvíli je do něj plánováno zařadit celkem 20 pacientů. Podle dalšího vývoje onemocnění se bude případně zvažovat navýšení počtu pacientů pro zařazení do studie a prodloužení délky trvání studie.

  • Ve středních Čechách přibylo za 24 hodin 402 nakažených

    Hygienici ve Středočeském kraji evidují za posledních 24 hodin dalších 402 nově nakažených covidem-19. V celém kraji je aktuálně 5726 nemocných, od počátku pandemie se zde nakazilo 11 665 lidí, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice. Největší přírůstek za 24 hodin evidují hygienici na Praze-východ, a to 52. Následuje Benešovsko s 49 a Mělnicko s 39 novými případy. Aktuálně je nejvíce nakažených na Praze-východ, celkem 1035 lidí. Nejméně je jich na Rakovnicku, a to 146. V přepočtu na 100 000 obyvatel je situace nejhorší v okrese Praha-západ, kde na tento počet obyvatel připadá 684 nemocných. V okrese Praha-východ připadá na 100 000 obyvatel 570 nemocných.

  • Pražští radní: nezaměstnaní průvodci by mohli učit

    Turističtí průvodci v hlavním městě by mohli vyučovat studenty středních škol historii a jazyky. Výuka by se odehrávala v malých skupinkách v pražských ulicích. Na dnešním jednání magistrátního výboru to řekli radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) a předseda představenstva Prague City Tourism (PCT) František Cipro. Město chce tak pomoci průvodcům, kteří se potýkají s existenčními problémy způsobenými poklesem turismu kvůli nemoci covid-19. Město dalo na jaře do podpory turismu zhruba 120 milionů korun.

  • Lékařské fakulty chtějí registr mediků

    Asociace děkanů lékařských fakult jedná s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) o možnosti vytvoření centrálního dispečinku, který by měl propojovat požadavky zdravotnických zařízení kvůli epidemii koronaviru s nabídkou dobrovolníků z řad mediků. Jaký vliv na výuku by mělo případné zavedení pracovní povinnosti mediků, by podle nich záleželo na délce trvání a formě opatření.

    Podle Prymuly je v souvislosti s rostoucím počtem nakažených covidem-19 potřeba posílit kapacity zdravotnictví.

  • Největší střední škola v Česku je poloprázdná. Praxe si žáci užívají

    Většina středních škol učí od pondělí opět jen na dálku. Redakce Seznam zpráv vyrazila do té největší v republice. V brněnské Charbulově studuje 1800 žáků, přítomni jsou ale jen ti, kdo mají praktickou výuku.

  • Hygienické stanice obsadily 108 ze 134 nových služebních míst

    Krajské hygienické stanice (KHS) obsadily ke konci září 108 ze 134 nových služebních míst. Na dnešní odborné konferenci o poučeních z pandemie covidu-19, kterou pořádá 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, to řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. KHS hrají zásadní roli v boji s nákazou, oslovují nakažené, aby zjistily jejich rizikové kontakty. Některé během září informovaly, že trasování nestíhají a jejich kapacity posílil další personál nebo profesionální call centra. Na začátku října se na trasování podílelo 829 lidí, 679 z nich bylo hygieniků.

  • Vakcín proti chřipce je v Moravskoslezském kraji nedostatek

    Vakcín proti chřipce je v Moravskoslezském kraji nedostatek. Lékaři proto často postupují podle pořadníku, který si vytvořili podle toho, jak se zájemci hlásili. Přednost dávají lidem se závažnými nemocemi, jiní zase očkují přednostně klienty, kteří chodí na očkování pravidelně. Odborníci přitom veřejnost vyzývají, aby se nechala očkovat. Očkování proti chřipce v době epidemie covidu-19 doporučuje i Světová zdravotnická organizace.

  • FN Olomouc kvůli epidemii covidu-19 omezila plánované operace

    Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem omezila neakutní plánované operace. Opatření má zajistit dostatek zdravotnického personálu, který pečuje také o pacienty nakažené novým koronavirem. ČTK to dnes řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. „Od tohoto týdne jsme omezili plánovanou neakutní operativu s tím, že operační sály jedou zhruba na 50 procent své kapacity kvůli šetření personálu a uvolňování kapacit pro potřeby covid pacientů,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy