Hlavní obsah
Online

Domy seniorů na severu Moravy zasáhla nákaza. Hrozí omezení péče v nemocnicích

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Nárůst nakažených koronavirem v Česku v pondělí opět zrychlil. Přibylo 3119 potvrzených případů nemoci covid-19, což je čtvrtý nejvyšší přírůstek od začátku epidemie v zemi.

- Rychle narůstá i počet zemřelých. V neděli zemřelo 24 lidí nakažených koronavirem, což byl největší počet úmrtí za jeden den od začátku epidemie. Za celý minulý týden tak stouplo množství zemřelých o 122. V pondělí přibylo dalších 11 úmrtí.

- Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka je potřeba připravit se na omezení plánované péče v nemocnicích. Koronavirus se v kraji dostal do několika domovů seniorů a stoupá počet hospitalizovaných i mrtvých.

  • Přes 1600 nakažených do osmnácti hodin

    Dnes zatím laboratoře odhalily dalších 1611 nakažených, což je více než v pondělí za stejnou dobu. Statistika zemřelých se od rána rozšířila o 31 obětí, osm z nich připadá na dnešek. Dosud v ČR zemřelo s koronavirem celkem 789 lidí.

  • Jak hodnotí volby a plánovaný rozpočet ministryně Schillerová? Sledujte živě

    S téměř 22 % a 178 mandáty je ANO jasným vítězem krajských voleb. Zvítězí také česká ekonomika s dosavadním plánem ministryně za ANO na 320miliardový schodek v příštím roce? Odpovídá Alena Schillerová.

  • Jak koronavirus zasáhl do krajských voleb

    Přestože byla volební účast v krajských volbách vyšší než před čtyřmi lety, při bližším pohledu se ukazuje, že skladba voličů se proměnila. Vliv mělo i to, jak moc je ve kterém místě rozšířená koronavirová nákaza.

    Více v následujícím článku

  • Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených

    Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na Twitteru to napsal vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla. O webovém formuláři, kde by lidé potřebné informace mohli vyplnit ještě před kontaktováním hygienou, mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) už 9. září. Jeho spuštění avizoval už v týdnu od 21. září bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

  • Praha rozdělí školám 360 000 respirátorů

    Pražský magistrát dostane od státního Ústředního krizového štábu 360 000 respirátorů, které rozdá pracovníkům ve školách. Množství odpovídá deseti kusům na jednoho pedagogického i nepedagogického zaměstnance. Pomůcky magistrát ve středu rozdělí mezi městské části, které je poté budou distribuovat do základních a středních škol.

  • Čeští popírači pandemie nevěří rouškám ani úmrtím

    Všechny kontinenty světa vyjma Antarktidy už více než půl roku bojují s neviditelným nepřítelem. V Česku vedle únavy z epidemie čím dál více rezonuje hluboká nespokojenost obyvatel. Ta se projevuje třeba i odporem k rouškám.

    Více v následujícím článku

  • Plaga: Zavření škol bez omezení jiného sdružování dětí nemá smysl

    Uzavírání škol jako opatření proti šíření koronaviru podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nedává smysl, pokud ho nebudou doprovázet i jiná omezení zabraňující sdružování dětí mimo školy. Všechny evropské státy se podle něj snaží nastavit především taková pravidla, aby bylo možné zachovat prezenční vzdělávání co nejdelší dobu. Plaga o tom tento týden bude jednat s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

  • Školy na Vysočině dostanou 140 800 respirátorů

    Dnes dorazilo na Vysočinu 140 800 respirátorů určených pro pracovníky škol. Ve středu je začnou hasiči rozvážet do 15 obcí s rozšířenou působností (ORP). ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová. Respirátory uvolnila vláda pro všechny mateřské, základní a střední školy včetně soukromých a církevních. Respirátory byly původně uloženy v policejním skladu v Opočínku na Pardubicku. „Podle seznamu krajského úřadu je zítra budeme distribuovat na 15 ORP a odtud se budou distribuovat dál na školská zařízení,“ řekla Musilová.

  • Nové odběrové místo na pražském Výstavišti

    Nové odběrové místo na covid-19 v areálu holešovického Výstaviště dnes otevřel pražský magistrát ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics. ČTK to řekl mluvčí GHC Genetics Michal Mikšík. Standardně bude odběrové místo v provozu každý všední den od 8:00 do 18:00.

  • Na honu může být více než 20 lidí

    Zákaz více než 20 lidí na vnějších hromadných akcích se nevztahuje na hony zvěře a výlovy rybníků. Nesmějí ale na ně navazovat společenská shromáždění. Dnes to ČTK sdělili zástupci ministerstva zemědělství, podle kterých to úřadu potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Na jaře byly společné hony zakázané.

  • Za vyšším podílem pozitivních testů je pokles trasování

    Za vyšším podílem pozitivních testů je pokles trasování kontaktů krajskými hygienickými stanicemi (KHS). Více lidí než hygienici posílají na test praktičtí lékaři, které nakažení vyhledají kvůli příznakům. Na Twitteru to napsal ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu ministerstva zdravotnictví. Podíl nových pozitivních testů začal v září růst, v neděli byl podle dat ministerstva zdravotnictví téměř 25 procent.

  • Královéhradecko: Nedaří se dohledat zdroje nákazy

    Hygienici v Královéhradeckém kraji za posledních 24 hodin potvrdili 113 případů nemoci covid-19, což je dosud druhý nejvyšší mezidenní nárůst. „Nárůst případů v Královéhradeckém kraji je plošný. Zdroj infekce se daří dohledat čím dál méně, což svědčí o zvýšeném riziku komunitního přenosu,“ uvedla mluvčí královéhradecké KHS Veronika Krejčí.

  • O Prymulových opatřeních bude znovu jednat vláda

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) bude jednat s jednotlivými ministry ohledně zavedení dalších opatření. Ve čtvrtek se kvůli nim pravděpodobně znovu sejde celá vláda. V pátek pak chce Prymula představit nová opatření a také dlouhodobý plán strategie zvládání epidemie. Na úterním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika Prymula konkrétní opatření nepředstavil, podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka pouze „řekl několik nosných témat, o kterých se má bavit s ministry“.

  • Lékaři z 1. linie píší veřejnosti

    „Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10 až 20 let kvalitního života,“ píší v otevřeném dopisu zdravotníci, kteří se starají o pacienty s koronavirem.

  • Nemocnice v Uherském Hradišti hledá anesteziology

    Uherskohradišťská nemocnice hledá na dočasnou výpomoc anesteziology, uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek. Kvůli koronavirové epidemii je anesteziologů více potřeba, především u lůžek na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde leží pacienti s vážným průběhem onemocnění covid-19. „Kdybychom měli více anesteziologů, mohli bychom kolegy, kteří by nám přišli na pomoc, využít k uspávání u operací a naši anesteziologové by se mohli soustředit na péči o pacienty s covidem-19 na lůžkách,“ uvedl Sládek. Momentálně je v nemocnici 62 pacientů s koronavirem, z toho 11 jich je na umělé plicní ventilaci.

  • Kvůli nouzovému stavu se ruší zkouška sirén

    Pravidelná zkouška sirén se tuto středu neuskuteční. Důvodem je nouzový stav, který v Česku znovu platí od pondělí kvůli epidemii koronaviru. Hasiči zkoušku ruší kvůli tomu, aby v takových situacích sirény nevyvolaly paniku. Sirény nezněly v poledne ani první dubnovou a květnovou středu, tedy v době, kdy v zemi také platil stav nouze a omezení kvůli šíření nemoci covid-19.

  • Vondrák: Covid-19 se dostal do domovů seniorů

    Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka je potřeba připravit se na omezení plánované péče v nemocnicích. Koronavirus se v kraji dostal do domovů seniorů a stoupá počet hospitalizovaných i zemřelých.

  • Kubek: Vláda chybovala, buďte zodpovědní

    Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval občany, aby byli opatrní, ohleduplní a dodržovali platná opatření proti šíření koronaviru, a pomohli tak lékařům a dalším zdravotníkům zvládnout epidemii nemoci covid-19. V dopise zveřejněném na stránkách komory napsal, že současná vážná situace je způsobena „naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků“, ale když budou lidé zodpovědní, dá se podle něj zvládnout.

  • 457 případů v Praze

    V Praze přibylo v pondělí 457 potvrzených případů onemocnění covid-19, je to nejméně za šest dní. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře 18 789 pozitivních testů v metropoli, přes 10 100 lidí se z nemoci už vyléčilo a 173 pacientů s onemocněním covid-19 zemřelo. S nemocí se tak nyní potýká 8 505 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy