Hlavní obsah
Online

Nejvíce úmrtí od začátku epidemie v Česku: V neděli zemřelo 24 lidí s covidem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku v neděli zemřelo 24 lidí s prokázaným koronavirem, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Dnes zatím přibylo dalších deset případů na celkových 757 úmrtí.

- Pokud by 30 až 40 procent obyvatel země nerespektovalo současná opatření, vláda by za zhruba deset dnů musela přitvrdit, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

- V neděli přibylo v Česku 1841 případů nemoci covid-19, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Minulou neděli bylo nově nakažených o zhruba 500 méně. Za uplynulý týden zemřela více než stovka lidí nakažených koronavirem. V těžkém stavu bylo k sobotě podle webu ministerstva 274 z celkových zhruba 1200 hospitalizovaných.

- V Česku začal znovu platit nouzový stav. Dneškem počínaje budou na dva týdny platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby. Přehled jsme pro vás připravili zde.

- Europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil byl propuštěn z motolské nemocnice, kde skončil kvůli koronaviru na začátku října. Byl hospitalizován na jednotce inzenzivní péče a dostával kyslík.

  • Článek: Chytrou karanténu čekají změny. Její šéf prodělal covid

    „Udělali jsme tlustou čáru. Od října chystáme řadu změn, aby systém fungoval zrychleně,“ říká Petr Šnajdárek, který vede Centrální tým Chytré karantény. Patří k lidem, kteří koronavirem onemocněli na Ministerstvu zdravotnictví. Více v článku:

  • Lidem v Plzni chodí falešné SMS o rušení operací kvůli covidu

    Plzeňští policisté vyšetřují podvodné SMS zprávy oznamující zrušení termínu operace nebo vyšetření kvůli koronaviru. Na policii se kvůli nim obrátila Fakultní nemocnice Plzeň, informovala dnes Česká televize (ČT). Nemocnice vyzývá lidi, kterým podvodná SMS přišla, aby ji informovali a termín operace či vyšetření si ověřili na příslušném oddělení.

    Mluvčí nemocnice Gabriela Levorová televizi řekla, že zprávu minulý týden obdržela jedna z pacientek. „Tato SMS zpráva měla neobvyklý slovosled, špatnou gramatiku a byla odeslána z jiného telefonního čísla, než které používá náš informační objednávkový systém,“ popsala Levorová. Možnost hackerského útoku nemocnice vylučuje.

  • Nechci být jen ministrem covid-19, napsal Prymula lékařům

    „Nechci být pouze ministrem covid-19, ale celého zdravotnictví. Musíme poskytovat v maximální možné míře i standardní péči a nezanedbávat ostatní diagnózy,“ napsal v dopise adresovaném lékařům a členům České lékařské komory na stránkách Ministerstva zdravotnictví ministr Roman Prymula. Lékařům poděkoval za odvedenou práci a přislíbil pro zdravotníky na lůžkové péči odměnu k říjnové výplatě.

    Prymula také zdůraznil, že vývoj koronaviru nelze bagatelizovat: „Čeká nás možná ještě složitější období než na jaře. Bez vás ale tuto situaci nezvládneme a nezvládnu ji ani já, a proto vás žádám o vaši podporu,“ dodal.

  • V neděli zemřelo v Česku rekordních 24 lidí s covidem

    V Česku v neděli zemřelo 24 lidí s prokázaným koronavirem, nejvíc za jeden den od začátku epidemie. Dnes zatím přibylo dalších deset případů na celkových 757 úmrtí. Nemoc covid-19 dnes testy potvrdily zatím u 1250 lidí, což je o 143 více než v neděli do podvečera. Aktuálně nemocných je 37 763, z toho 1242 v nemocnicích. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Dosud nejvyšší nárůst počtu úmrtí lidí s covidem resort zaznamenal minulý týden ve čtvrtek, kdy zemřelo 22 infikovaných. O jeden případ méně bylo 2. října a 23. září.

  • Češi se zaplaceným zájezdem a testem mohou do Maďarska

    Od úterý budou moci Češi se zájezdy zakoupenými do dnešní půlnoci a negativním testem na koronavirus cestovat do Maďarska. Obnovena tak bude výjimka pro občany zemí Visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), jež platila už v září. V dnešní tiskové zprávě to po jednání ministrů zahraničí obou zemí uvedla česká diplomacie. Výjimka bude platit do konce října, poté ji Maďarsko vyhodnotí. Země jinak nechala hranice pro turisty uzavřené.

  • V souvislosti s Domovem Slunečnice v Ostravě je 124 nakažených

    V souvislosti s ohniskem covidu-19 v Domově Slunečnice Ostrava evidují hygienici 124 nakažených. Jde o klienty domova i zaměstnance. V současnosti jde o největší ohnisko nákazy v Moravskoslezském kraji. Kraj vytváří databázi lidí pro případnou personální výpomoc ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních. Po jednání krizového štábu kraje to dnes řekli hejtman Ivo Vondrák (ANO) a ředitelka krajské hygienické stanice (KHS) Pavla Svrčinová.

  • Havlíček: Záruky z programů COVID chceme prodloužit

    Záruky z programů COVID chce vláda prodloužit do příštího roku. Zatím jsou v platnosti do konce tohoto roku. Vliv bude mít rozhodnutí Evropské komise o trvání takzvaného dočasného rámce. Zatím uvažuje o jeho prodloužení do 30. června, Česká republika navrhovala termín do konce roku. Toto datum je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) stále „ve hře“. Podle ministryně financí Aleny Schillerová (za ANO) čeká novelizace program COVID III. Kromě provozních výdajů by ho mohli podnikatelé využít i na investice. Ministři to dnes řekli na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

  • Jazykové školy se státnicemi překvapilo nařízení o jejich zavření

    Zástupci jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky jsou nespokojeni s rozhodnutím hygieniků v hlavním městě a krajích, kde kvůli opatřením proti koronaviru ode dneška na dva týdny platí zákaz prezenční výuky v těchto školách. ČTK to dnes řekl ředitel Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy Aleš Novák. Školy, které organizují státnice z jazyků, jsou tak podle něj znevýhodněny proti soukromým jazykovým školám, které mohou učit dál bez omezení.

  • Petice proti opatřením

    Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler se ohradil proti slovům ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který zkritizoval otevřený dopis části lékařů. Ti vládu vyzvali k zastavení restriktivních opatření proti koronavirové epidemii. Ministr jejich přístup označil za nezodpovědný - dodal, že nerozumí epidemiologii a nechápou základní fakta. „Za poslední měsíc počet zemřelých denně 10krát vzrostl ze 2 na 20,“ reagoval. Podle Šmuclera, který je společně s dalšími signatářem dopisu, však za dopisem stojí širší okruh odborníků, jmenovat je ale nechce. Nemoc podle něj nezlehčují. „Rozhodně nejsme nějací blázni. V tuto chvíli to podepsalo už nějakých 40 tisíc lidí. Část z toho jsou lékaři a jsou tam i lidé z covidových center. Takže lidé, kteří o tom vědí nejvíc. Nechci je jmenovat, na podpisových listech je ale najdete,“ uvedl stomatolog.

  • Vysočina kvůli zavření středních škol veřejnou dopravu neomezila

    Kraj Vysočina kvůli uzavření středních škol neomezil regionální veřejnou dopravu. Spoje využívají i děti ze základních a mateřských škol nebo středoškoláci dojíždějící na praktickou výuku, sdělila dnes ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová. Uvedla, že pouze vlaky mohou mít kvůli nižší poptávce menší počet vagonů. Střední školy na Vysočině podle údajů kraje navštěvuje přes 21 000 žáků. Dva týdny se budou otevírat jen pro praktické vzdělávání.

  • V nemocnicích Zlínského kraje je 89 pacientů s covidem-19

    V nemocnicích Zlínského kraje přibylo pacientů s nákazou koronavirem. Je jich tam 89, z toho 18 na umělé plicní ventilaci, řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Ve čtvrtek bylo v krajských nemocnicích 75 pacientů s nemocí covid-19. Nejvíce nakažených je v Uherskohradišťské nemocnici, která byla původně pro nemocné s covidem vyčleněná. Leží v ní 65 lidí s covidem, z toho 12 je připojeno na umělou plicní ventilaci. Vzhledem k nárůstu počtu nakažených ale začaly od minulého týdne pacienty s koronavirem přijímat v kraji i jiné nemocnice.

  • Národní divadlo zrušilo opery a omezilo publikum

    Národní divadlo (ND) nebude hrát od 5. do 18. října 2020 žádné z naplánovaných operních představení. Divákům nabídlo výměnu vstupenek na čtyři orchestrální koncerty nebo na jakékoliv představení z repertoáru do konce divadelní sezony. Soubory Baletu a Činohry hrají dál. ND je však nuceno omezit maximální kapacitu diváků na 500 osob. Přerušena bude i činnost divadelních bufetů. Koncerty v provedení Orchestru Opery Národního divadla a Orchestru Státní opery se uskuteční ve Stavovském divadle, ve Státní opeře a v historické budově Národního divadla.

  • Od pátku přibylo ve středních Čechách 1966 nakažených

    Ve Středočeském kraji přibylo od pátku 1966 nemocných covidem-19. Nyní je v regionu 5588 nemocných, vyléčilo se 5310 lidí. Stoupl i počet zemřelých o osm na 34, uvedli dnes středočeští hygienici na svém webu. Od počátku pandemie se ve středních Čechách koronavirem nakazilo 10 898 lidí. Od dnešního dne jsou podle nařízení krajských hygieniků v kraji plošně uzavřené všechny střední, vyšší odborné a základní umělecké školy. Omezení potrvá do 18. října. Středočeští hygienici už dříve uzavřeli vysoké školy, studenti se učí dálkově.

  • Magistrát rozešle všem domácnostem v Praze letáky

    Pražský magistrát nechal natisknout 687 000 letáků s informacemi o epidemii covidu-19, které rozešle do všech pražských domácností. Po dnešním jednání rady hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Cena letáků byla podle něj 70 haléřů za jeden. Primátor dodal, že město plánuje i další informační kampaně, jež mají zajistit informovanost zejména starších lidí, kteří tolik nevyužívají internet. V letáku se lidé dozvědí například telefonní čísla a souhrn aktuálních nařízení Ministerstva vnitra. „Jedná se o to, abychom informace dostali i k té nejzranitelnější části populace, tedy k seniorům,“ řekl Hřib. Dodal, že marketingový odbor magistrátu plánuje také rádiové spoty, další tištěné materiály nebo outdoorovou kampaň.

  • Babiš: Nový kurzarbeit se nepovedl

    Návrh nových pravidel takzvaného kurzarbeitu se nepovedl, nikdo není spokojený. Na on-line sněmu Svazu průmyslu a dopravy to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V Poslanecké sněmovně proto očekává o kurzarbeitu dlouhou debatu. Dolní komora parlamentu se k úvodnímu kolu diskuze o novele o zaměstnanosti sejde na schůzi ve středu od 10:00.

  • Europoslance Pospíšila propustili z nemocnice

    Europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil byl propuštěn z motolské nemocnice, kde skončil kvůli koronaviru na začátku října. Byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče a dostával kyslík. „Obával jsem se nejhoršího,“ uvedl na sociálních sítích po propuštění.

  • Nové odběrové místo ve Vyškově

    Ve vyškovské nemocnici začalo dnes fungovat nové odběrové místo pro testování na nemoc covid-19. Odběrové místo lidé najdou v budově polikliniky Nemocnice Vyškov, funguje ve všední dny od 7:00 do 15:00 a je určeno pro dospělé i děti. Přijímáni jsou zatím ale jen ti, které na odběry poslali hygienici nebo praktičtí lékaři. Zájemci se ale musí předem registrovat v rezervačním systému na určitý den a čas, bez registrace jim odběr nebude proveden.

  • Vláda odmítla kompenzaci krajům

    Jednorázovou kompenzaci 500 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek daňových příjmů vláda odmítla. Navrhovaná suma měla krajům vynahradit peníze, o které přišly v důsledku výplaty takzvaného kompenzačního bonusu, tedy jednorázového příspěvku 500 korun za den pro živnostníky. Vláda příspěvek vyplácela z peněz, které vybrala na daních z příjmů zaměstnanců. To je ale sdílená daň, o kterou se stát dělí s kraji a obcemi, na které tak zbývá méně peněz.

Reklama

Hlavní zprávy