Hlavní obsah

Šéf lékařské komory: Ignorujte rádoby experty, o covidu-19 nic nevědí

Foto: Profimedia.cz

Šéf lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval občany, aby byli opatrní, ohleduplní a dodržovali platná opatření proti šíření koronaviru, a pomohli tak lékařům a dalším zdravotníkům zvládnout epidemii nemoci covid-19.

Článek

V dopise zveřejněném na stránkách komory napsal, že současná vážná situace je způsobena „naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků“, ale když budou lidé zodpovědní, dá se podle něj zvládnout.

Kubek zdůraznil, že covid-19 je závažnější než sezonní chřipka a je nebezpečné ji podceňovat či bagatelizovat. „Covid-19 je závažnější než sezonní chřipka a ukazuje se, že také častěji zanechává trvalé poškození zdraví, a to i u lidí mladých a jinak zdravých,“ napsal Kubek.

Na druhou stranu podle něj není třeba podléhat panice. Pokud jsou lidé nemocní, nemají se bát zajít k lékaři do ordinace či nemocnice.

Kubek také apeloval na spoluobčany, aby ignorovali rady různých „odborníků“, kteří podle něj zlehčují nebezpečí nemoci, o níž často sami nic nevědí. „Těmto lidem, kteří nenesou žádnou zodpovědnost, většinou nejde o nic jiného než o mediální pozornost. Chtějí být prostě zajímaví za každou cenu. Radím vám, ignorujte je,“ napsal Kubek.

Cílem nynějších opatření, která měla být podle něj schválena už dříve, není likvidace ekonomiky ani omezování osobních svobod. Má zajistit zpomalení šíření infekce tak, aby české zdravotnictví dokázalo nápor nemocných zvládnout, dodal. Omezení sice mají negativní vliv na hospodářství, jiná možnost ale podle něj není. Při nezvládnutí epidemie by ekonomika zkolabovala samospádem, soudí.

Reklama

Doporučované