Hlavní obsah
Online

Účinnost vakcíny AstraZeneky na mutaci z JAR odhadujeme na 10 %, řekl vědec

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Jihoafrická republika pozastavila očkování vakcínou od firmy AstraZeneca poté, co firma informovala, že sérum má omezenou účinnost na takzvanou jihoafrickou mutaci, která je v JAR dominantní. Jeden z vědců, kteří studii prováděli v pondělí ve vysílání rádia BBC řekl, že výsledkem studie byl odhad, že účinnost oxfordské vakcíny proti tzv. jihoafrické mutaci je 10%. Vzorek studie byl podle něj sice malý, ale i kdyby byl velký a ukázaly se lepší výsledky, bylo by nepravděpodobné, že by účinnost dosáhla byť alespoň 40 % nebo 50 %. Firma o víkendu uvedla, že špatné výsledky se týkají případů s mírným až středně těžkým průběhem a doufá, že pro těžké případy bude účinnost vysoká

- Spojené státy překročily hranici 27 milionů infikovaných od začátku pandemie. Na nákazu zemřelo přes 463 tisíc lidí. Země v počtu nakažených stále zůstává na prvním místě. Vědci z Washingtonské univerzity předpokládají, že počet úmrtí by mohl do začátku března překonat půl milionovou hranici.

- Podle výzkumu japonských médií si pouze 36 % Japonců přeje, aby se olympijské hry v Tokiu konaly letos v létě. Téměř třetina z nich si je přeje pouze v případě, že by proběhly bez diváků. Až 61 % účastníků výzkumu si naopak myslí, že by olympiáda měla být přesunuta nebo dokonce zrušena.

  • V USA se šíří britský kmen koronaviru

    Britská mutace koronaviru se podle nové studie, na kterou se odvolává web BBC, rapidně šíří ve Spojených státech amerických. Nakažlivější kmen u potvrzených případů v USA téměř zdvojnásobuje svoji prevalenci, tedy podíl počtu jedinců trpících danou nemocí k počtu všech jedinců ve sledované populaci, každých devět dní.

    Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) předpovídalo, že do března by ta britská mohla být převládající mutací.

  • Šéf WHO: Musíme být připraveni vakcíny upravovat, aby zůstaly účinné

    JAR v neděli oznámila, že pozastaví očkování vakcínou, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, a počká na doporučení vědců, jak postupovat. „Jsou to každopádně zneklidňující zprávy,“ komentoval problémy v JAR šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vývoj podle něj ukazuje, že vakcíny je třeba rychle vyrábět a dostat k lidem.

    „Víme, že viry mutují, a víme, že musíme být připraveni vakcíny upravovat, aby zůstaly účinné,“ řekl dále Tedros, který se sešel s experty WHO ze strategické skupiny SAGE, aby s nimi probral doporučení ohledně očkovací látky od firmy AstraZeneca. Šéf WHO rovněž vyzval státy, aby WHO hlásily každou nově objevenou mutaci viru.

  • Řecko a Izrael se dohodly, že usnadní cestování očkovaným

    Řecko a Izrael dnes podepsaly dohodu, jež má zmírnit řecká cestovní omezení vůči Izraelcům, kteří doloží potvrzení, že byli očkováni proti covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters. Atény doufají, že rozhodnutí pomůže oživit řecký cestovní ruch, který v důsledku pandemie utrpěl velkou ránu. Izrael je v očkování proti covidu-19 v přepočtu na obyvatele světovým lídrem.

    Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis prosazuje zavedení standardizovaných certifikátů o očkování proti covidu-19 jako možnou cestu, jak Řecko otevřít v létě zahraničním turistům. „Musíme turistům usnadnit cestu, jakmile doloží, že byli očkováni. Přesně takto chceme postupovat v případě Izraele,“ uvedl Mitsotakis na tiskové konferenci se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem.

  • Bosna schválila ruskou vakcínu Sputnik V, může začít očkovat

    Bosenská léková agentura schválila použití ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Očkování se v příštích dnech rozběhne v bosenské Republice srbské. Stejně jako další balkánské země zahajuje Bosna očkování s mnohatýdenním zpožděním za západními státy.

    Minulý týden do Bosny dorazily první dva tisíce dávek ruských vakcín, které si objednalo ministerstvo zdravotnictví Republiky srbské. Čekalo se již pouze na schválení centrálním regulátorem. Republika srbská je jednou ze dvou entit státu Bosna a Hercegovina, její vedení tradičně pěstuje úzké vztahy s Ruskem.

  • Po nákaze koronavirem zemřelo v Rusku 162 429 lidí, tvrdí Rosstat

    V Rusku v roce 2020 zemřelo přes 162 000 osob po nákaze koronavirem, vyplývá podle agentury Interfax z dat zveřejněných statistickým úřadem. Ruský operativní štáb přitom denně aktualizuje statistiky, podle nichž úřady evidují od začátku šíření koronaviru v zemi zatím 77 068 úmrtí. Smysl dvou různých statistik již dříve obhajovala vicepremiérka Taťjana Golikovová. Operativní štáb započítává pouze zemřelé, u nichž byl koronavirus dříve potvrzen testy, zatímco statistický úřad k nim přidává i osoby, u nichž covid-19 prokázala pitva.

  • Řecký premiér čelí kritice za oběd s početným doprovodem

    Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis čelí kritice opozice a části veřejnosti za oběd s početným doprovodem. Uvedly to světové agentury. V sobotu se Mitsotakis zúčastnil oběda na ostrově Ikaria, kde bylo dalších 30 až 50 hostů. Podle vládního mluvčího byla při obědě dodržena hygienická pravidla. Opozice míní, že se šéf vlády zachoval arogantně.

    Záběry z oběda zveřejnila na sociálních sítích sousedka místního poslance z vládní strany Nová demokracie, který oběd pořádal. Na internetu mělo video velký ohlas a některé lidi pobouřilo.

  • V Británii přibylo přes 14 000 nakažených, nejméně za dva měsíce

    Británie za posledních 24 hodin zaznamenala přes 14 000 nově nakažených koronavirem, což je nejnižší počet za poslední dva měsíce. Podle agentury Reuters je nejnovější bilance náznakem, že celoplošná uzávěra ostrovní země funguje.

    Za poslední den bylo v Británii, která má 67 milionů obyvatel, pozitivně testováno 14 104 lidí - nejméně od 8. prosince. V neděli hlásily úřady 15 845 případů. Zemřelých po nákaze koronavirem za uplynulých 24 hodin úřady registrovaly 333, nejméně od 27. prosince.

  • Podle papeže žáci čelí kvůli epidemii vzdělávací katastrofě

    Žáci a studenti čelí podle papeže Františka kvůli epidemii koronaviru vzdělávací katastrofě. Hlava katolické církve to prohlásila v rozsáhlém projevu k diplomatickému sboru. Papež také vyzval k rovnému přístupu k vakcíně proti covidu-19. Před negativními dopady uzavření škol kvůli pandemii varují také úřady OSN.

    „V jistém smyslu čelíme vzdělávací katastrofě, před kterou nemůže nikdo zůstat netečný,“ uvedl papež v projevu k velvyslancům. Podle něj pandemie ukázala význam mezilidských vztahů a vzdělávání. Zavedení distančního vyučování podle papeže odhalilo nerovnosti v přístupu k vzdělávání a technologiím. „Růst distančního vyučování prohloubil závislost dětí a dospívajících na internetu a obecně na způsobech virtuální komunikace,“ podotkl František.

  • Po boji s covidem-19 umřel v 67 letech texaský kongresman

    Ve věku 67 let v neděli zemřel člen americké Sněmovny reprezentantů ze státu Texas Ron Wright, který se v lednu nakazil koronavirem. Dnes o tom informovala některá americká média, načež zprávu potvrdila kongresmanova kancelář. Wright byl do Kongresu poprvé zvolen v roce 2018. Trpěl i zhoubným onemocněním.

    Texaský politik je podle agentury Reuters první obětí covidu-19 mezi úřadujícími federálními zákonodárci. Nákaza virem SARS-CoV-2 se v uplynulých měsících prokázala u mnoha kongresmanů a senátorů, na konci loňského roku pak komplikacím spojeným s covidem-19 podlehl Luke Letlow, který byl na podzim ve věku 41 let zvolen do sněmovny a který se měl jednoho z křesel státu Louisiana ujmout na začátku ledna.

  • Šéfka Europolu varuje před falešnými vakcínami

    Rozbíhajícího se očkování proti covidu-19 v zemích Evropské unie využívají podvodníci, kteří na internetu nabízejí falešné vakcíny. Lidé by se proto měli mít na pozoru a neuvěřit nikomu, kdo jim nabízí očkování ke koupi mimo systém organizovaný úřady. Prohlásila to šéfka Europolu Catherine De Bolleová, podle níž podvodů a dalších zločinů spojených s pandemií stále přibývá.

    „Krize vyvolala nejistotu, mnoho lidí má obavy. Zločinci na to reagují, dokážou identifikovat jejich strach a zneužít ho,“ řekla v neděli De Bolleová belgickému listu De Zondag.

  • Británie vyzvala k očkování nelegální migranty, vyhoštění nehrozí

    Britská vláda vyzvala lidi žijící v zemi bez patřičného povolení, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Slíbila, že jim v takovém případě nebude hrozit vyhoštění ze země, informovala vysílací společnost BBC. Podle vlády je důležité, aby přístup k vakcíně měli úplně všichni bez ohledu na migrační status.

    „Koronavirové vakcíny se nabídnou bezplatně všem, kteří žijí ve Spojeném království bez ohledu na jejich migrační status,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí britské vlády. „Ti s povoleným pobytem budou v nejbližší možné době kontaktováni a úzce spolupracujeme s partnery a nevládními organizacemi, abychom zkontaktovali i lidi bez povoleného pobytu, abychom jim zajistili přístup k vakcíně,“ dodal.

  • Německá ministryně školství přiblížila podrobnosti otevření škol

    Tomu, že se otevření obnovení prezenční výuky blíží, nasvědčuje pondělní tisková konference ministryně školství Anji Karliczekové. Ta sice zdůraznila, že nemůže předjímat výsledek jednání Merkelové se zemskými premiéry, kde se bude otevření škol projednávat, i tak je ale podle ní nutné být připraven. Na tiskové konferenci představila opatření, která mají minimalizovat riziko šíření infekce. Doporučení vznikla ve spolupráci s několika desítkami odborných sdružení a institucí.

    Základem konceptu je omezení kontaktů mezi třídami a ročníky. Pokud se infekční situace zhorší, podmínky kontaktů se ještě více zpřísní. Toho je možné dosáhnout rozdělením tříd na menší skupiny, nebo alespoň na poloviny, a rozložením vyučování na směny. Se zachováním prezenční výuky v menších skupinách se při těch nejdramatičtějších scénářích počítá pro žáky prvního stupně, starší děti by ale opět přešly na distanční vzdělávání.

  • Rakouské úřady znepokojuje situace v Tyrolsku

    Starosti rakouským úřadům dělá vývoj situace v Tyrolsku, kde se šíří takzvaná jihoafrická mutace koronaviru. Zatímco v jiných spolkových zemích se nákaza touto variantou prokázala jen ojediněle, v Tyrolsku se objevilo už téměř 300 případů.

    Uvažovalo se proto o izolaci celé spolkové země, nakonec vláda vyhlásila varování před cestami do ní. Vyzvala také, aby se všichni, kdo byli v Tyrolsku v posledních dvou týdnech, nechali otestovat.

  • Výskyt brazilské mutace hlásí Argentina

    Argentina dnes oznámila výskyt brazilské mutace covidu-19 v zemi.

    Čtyři případy nákazy brazilskou mutací si přivezli cestující právě z Brazílie, uvedl na Twitteru tamní ministr zdravotnictví Ginés Gonzáles García.

  • Velvyslanec ČR: Zachování otevřených hranic se SRN je v rukách ČR

    Zachování otevřených hranic s Německem je stále v rukách České republiky. ČTK to dnes řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. V posledních dnech se přitom v Německu stále hlasitěji ozývají zastánci názoru, že je nutné ostrahu hranic s Českem včetně cestovních omezení ještě více zpřísnit. V nedělníku Bild am Sonntag se pro takový postup vyslovil generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Blume.

    „Věřím, že míč je stále na české straně,“ řekl Kafka o riziku zpřísnění podmínek cest z Česka do Německa. Již nyní platí, že při cestě do Německa je nutné mít u sebe negativní koronavirový test a po příjezdu nastoupit do karantény, kterou je možné po pěti dnech ukončit dalším negativním testem. Karanténa se netýká pendlerů dojíždějících přes hranice za prací, v Sasku musí ale předkládat dva negativní testy týdně, v Bavorsku pak každých 48 hodin.

  • Laos obdržel 300 tisíc dávek od společnosti Sinopharm

    Laos obdržel 300 tisíc dávek vakcín proti nemoci covid-19 od čínského výrobce Sinopharm. Země jich už předtím od stejného dodavatele získala 2 000. Jako první se v zemi očkují zdravotníci.

  • V Dánsku se vrátili do tříd nejmladší školáci

    V Dánsku se dnes poprvé od Vánoc otevřely školy pro nejmladší děti. Do lavic se mohli vrátit žáci přípravných tříd a prvních až čtvrtých ročníků. Starší studenti jsou nadále odkázáni na distanční výuku. Do konce února také zůstávají v Dánsku v platnosti ostatní opatření přijatá s cílem zabránit šíření koronaviru. Informovala o tom agentura DPA.

    „Zatím nedokážeme říci, kdy je možné očekávat návrat starších žáků do tříd,“ prohlásila dnes ráno premiérka Mette Frederiksenová při návštěvě školy ve městě Lejre, asi 40 kilometrů západně od Kodaně.

  • Dvouměsíční čekání na otevření škol v Německu se chýlí ke konci

    Dvouměsíční čekání na opětovné otevření škol v Německu se chýlí ke konci, ale zatím není jisté, zda se tak stane již k 15. únoru. Mezi odborníky i politiky sílí názor, že je nutné obnovit prezenční vyučování co nejdříve, aby se zabránilo dalšímu narůstání škod v podobě nedostatečného vzdělávání dětí. Následky si podle expertů ponesou nejen děti, ale pocítí je i hospodářství.

    Uzávěra má již nyní dopady na žáky, kteří měli s učením problémy ještě před pandemií. Současná krize je navíc podhoubím pro růst nerovnosti, kterému se politici snažili v uplynulých desetiletích zabránit. Protože Německo svůj blahobyt staví na vzdělání, je nutné připravit se na bilionové škody. Propočet německého hospodářského výzkumného institutu Ifo ztrátu dosavadního uzavření škol v dlouhodobém horizontu odhaduje na 3,3 bilionu eur (85 bilionů korun).

    Otevření škol bude jedním z hlavních témat středečního jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí o tom, jak dále s karanténou postupovat.

  • Slovensko otevřelo část škol, v největších městech jsou zavřené

    Na Slovensku se dnes znovu otevřela část škol, ovšem v některých regionech země, včetně Bratislavy, vyučování dál pokračuje distanční formou. Samospráva zdrženlivý postoj k obnovení prezenční výuky zdůvodnila doporučením či nařízením hygieniků v souvislosti se špatnou epidemickou situací v souvislosti se šířením koronaviru. Města si již delší dobu stěžují na nedostatek informací a na to, že vláda a úřady přijímají opatření na poslední chvíli.

    Otevřít se dnes na Slovensku mohly mateřské školy, základní školy pro žáky prvního stupně a střední školy pro studenty posledních ročníků. Podle manuálu ministerstva školství test na koronavirus museli absolvovat učitelé i zaměstnanci škol, dále alespoň jeden z rodičů žáka mateřské školy či základní školy a také samotní studenti středních škol.

  • Účinnost vakcíny AstraZeneky proti mutaci z JAR odhadujeme na 10 %, řekl vědec

    Jihoafrická republika pozastavila očkování vakcínou od firmy AstraZeneca poté, co firma informovala, že sérum má omezenou účinnost na takzvanou jihoafrickou mutaci, která je v JAR dominantní. Jeden z vědců, kteří studii prováděli v pondělí ve vysílání rádia BBC, řekl, že výsledkem studie byl odhad, že účinnost oxfordské vakcíny proti tzv. jihoafrické mutaci je 10%. Vzorek studie byl podle něj sice malý, ale i kdyby byl velký a ukázaly se lepší výsledky, bylo by nepravděpodobné, že by účinnost dosáhla byť alespoň 40 % nebo 50 %. Firma o víkendu uvedla, že špatné výsledky se týkají případů s mírným až středně těžkým průběhem, a doufá, že pro těžké případy bude účinnost vysoká.

Reklama

Hlavní zprávy