Hlavní obsah
Online

Doposud nejvyšší denní nárůst. V Itálii za den zemřelo 475 lidí

Foto: Profimedia.cz

Celosvětově se koronavirem nakazilo přes 200 tisíc lidí, více než 80 tisíc se vyléčilo. Obětí je kolem 8 tisíc.

Reklama

Ve Francii poukazují na neúčinnost povinného nošení roušek či ochranných masek, které mimo jiné nařídila i česká vláda. Podle studie vědců amerického institutu NIAID může nový typ koronaviru přežívat na některých typech povrchů celé dny.

Článek

Nový typ koronaviru, který způsobil globální zdravotnickou krizi, může být v kapénkách vznášejících se ve vzduchu nebezpečný i několik hodin, na některých typech povrchů pak dokáže přežívat i celé dny. Naznačuje to studie vědců amerického institutu NIAID, který je součástí Národního ústavu zdraví (NIH) Spojených států.

„Masky jsou vzácná komodita a je skutečně nutné si je vyhradit pro situace, kdy je to užitečné,“ kritizoval na úterní tiskové konferenci hlavní představitel francouzského boje s koronavirem Jérôme Salomon. Zdůraznil přitom, že masky, které vidí v ulicích, jsou často opotřebované a špatně používané.

„Náš zdravotnický systém je už nanejvýš zatížený,“ uvedla von der Leyenová, podle níž jsou i proto nutná nově přijatá opatření, mezi něž patří také uzavření vnějších hranic Evropské unie na 30 dní. V úterý o tom rozhodli lídři EU. Ministři dopravy členských zemí EU dopoledne uspořádají videokonferenci. Světová zdravotnická organizace (WHO) chystá tiskovou konferenci, která se zaměří mimo jiné na situaci na Blízkém východě.

Poprvé se má sejít také poradní skupina Evropské komise, složená z epidemiologů a virologů z různých členských zemí EU. Jednotlivé státy během dne budou pokračovat ve zpřísňování svých opatření proti šíření viru, jenž způsobuje nemoc COVID-19, nebezpečnou hlavně pro seniory a chronicky nemocné.

Například v Belgii začne od středečního poledne platit celostátní karanténa. Vláda nařídí lidem být doma, výjimkou budou cesty do práce či na nákup. Dánsko od středy zakazuje shromáždění více než deseti lidí a zavřít budou muset všechny bary, restaurace nebo kavárny. V Srbsku začne platit zákaz nočního vycházení a osoby starší 65 let nebudou moci chodit ven vůbec.

Hranice kvůli koronaviru chystá po mnoha zemích světa uzavřít například Chile. Omezení pohybu obyvatel od středy platí už i v Jordánsku. Vycházet ven v noci se od středy nesmí v Tunisku.

Voliči ve Spojených státech v souvislosti s odklady stranických primárek spekulují, zda se listopadové prezidentské volby kvůli pandemii koronaviru vůbec uskuteční.

  • Nizozemský ministr zdravotnictví omdlel v parlamentu

    Nizozemský ministr zdravotnictví Bruno Bruins na chvíli omdlel, když za řečnickým pultem v parlamentu odpovídal na otázky poslanců, informovala agentura Reuters. Pomohli mu kolegové z vlády. Dal si doušek vody a pak odešel po svých a bez pomoci.

    „Omdlel jsem z únavy (…), už je mi lépe,“ napsal 56letý ministr na sociálních sítích s tím, že po zbytek dne bude doma odpočívat, aby se mohl ve čtvrtek znovu zapojit do boje s krizí kolem koronaviru.

    V Nizozemsku počet lidí nakažených koronavirem za dnešek stoupl o 346 na 2 051. Nákaze podle bilance tamních úřadů podlehlo 58 pacientů.

  • WHO se obává nedostatku informací o šíření koronaviru v Sýrii a Jemenu

    Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyjádřila obavy z nedostatku informací o případech nákazy koronavirem ve válkou zničené Sýrii a Jemenu.

    Vedoucí programu WHO pro nakládání s infekčními riziky Abdinasir Abubakar řekl CNN, že vzhledem k současné situaci v této oblasti lze očekávat „explozi případů“. WHO je podle Abubakara znepokojena, „protože země, kde se koronavirus nešíří, jsou země se slabým zdravotním stavem a slabým sledovacím systémem“.

  • Chile kvůli viru vyhlásilo stav katastrofy, Peru zákaz vycházení

    Chilský prezident Sebastián Piňera dnes v zemi kvůli šíření nového typu koronaviru vyhlásil stav katastrofy. Platit začne od čtvrtečního rána a potrvá 90 dní, informovala agentura Reuters. Nová opatření dnes vyhlásilo i sousední Peru, tamní vláda odsouhlasila noční zákaz vycházení.

    Speciální opatření chilské vládě umožní omezit pohyb lidí či lépe zajistit dodávky jídla a jiných základních potřeb. Na dodržování nařízení dohlédne v zemi armáda. Chile zároveň počítá s tím, že s postupem nákazy zavede další omezení.

  • Bosenský ministr chce silou omezit pohyb migrantů kvůli epidemii

    Bosenský ministr bezpečnosti Fahrudin Radončić ve středu večer vyzval policii, aby použila sílu k omezení pohybu migrantů, kteří ilegálně procházejí přes Bosnu na cestě do západoevropských zemí. Mělo by to podle něj přispět ke snížení rizika šíření koronavirové nákazy, napsala agentura AFP.

    V několika táborech spravovaných v Bosně Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) se v současné době nachází kolem 5 500 migrantů a uprchlíků. Kapacita těchto zařízení je ale už překročená a stovky, ba tisíce dalších běženců jsou v této zemi na pochodu a využívají k odpočinku opuštěné továrny a domy.

  • Centrum Bruselu zákaz vycházení vylidnil, parky byly plné

    Ve stejný den, kdy v Belgii začal platit zákaz vycházení kvůli koronaviru, přišlo do ulic Bruselu jaro. Zatímco ve vyprázdněném historickém centru belgické metropole zavládlo nezvyklé ticho, prosluněné ulice a parky v okolních čtvrtích byly plné lidí působících na první pohled bezstarostným dojmem. Obličej zakrytý rouškou či šátkem byl vidět jen výjimečně.

    Belgie se dnes připojila k řadě zemí včetně Francie či Česka, které v rámci prevence šíření nebezpečné koronavirové nemoci zakázaly vycházení vyjma nutných případů. Hlučné ulice spojující čtvrť evropských úředníků s centrem města, v nichž se obvykle proud aut nezastaví, byly poloprázdné, výrazně ubylo i chodců. Desítky tisíc zaměstnanců Evropské komise pracují z domova již od pondělka stejně jako lidé z dalších úřadů a firem.

  • Izrael zaznamenal 433 případů nákazy novým koronavirem

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Izraeli stoupl za 24 hodin o zhruba 40 procent na 433. Očekává se, že počet infikovaných bude dál strmě stoupat, jelikož země zavádí rozšířenější testování. Dnes Izrael uzavřel své hranice všem cizincům s výjimkou těch, kteří tam trvale žijí. Dosud koronavirem způsobené nemoci COVID-19 v Izraeli nikdo nepodlehl. Uzavřeny jsou ode dneška také území kontrolovaná palestinskou samosprávou.

    Dosud Izrael umožňoval cizincům vstup na své území, pokud byli schopni doložit, že mohou zůstat 14 dní v karanténě. Ode dneška to už neplatí. Ministr zdravotnictví Arje Deri kromě toho nechal také zavřít hraniční přechody do Egypta a Jordánska.

  • Pákistán má první dva mrtvé na koronavirus

    V Pákistánu zemřeli první dva lidé na nový typ koronaviru. Jeden se vrátil ze saúdskoarabské Mekky, druhý pobýval v Dubaji. Za čtyři dny se počet infikovaných v zemi zosminásobil. Podle ministerstva zdravotnictví je nyní v Pákistánu 241 nakažených, z toho až 180 v provincii Sindh, která má téměř 48 milionů obyvatel.

    Agentura AFP upozornila, že pákistánské zdravotnictví je ve špatném stavu a mnoho případů nákazy jsou muslimové, kteří se vracejí z poutních míst v Íránu.

  • Francie hlásí 51procentní nárůst obětí oproti úterku

    Francouzské zdravotnické úřady za dnešek hlásí dalších 89 obětí nového typu koronaviru, jejich počet tak stoupl na 264. To oproti úterku představuje 51procentní nárůst, informuje agentura Reuters. V celé zemi ve snaze zabránit šíření koronaviru platí druhý den karanténa, omezen je pohyb lidí.

    Celkový počet nakažených v zemi k dnešnímu dni činí 9 134, což je oproti úterku o 18 procent více, uvedl představitel ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Dodal, že 931 lidí je ve vážném stavu. Polovina pacientů na jednotkách intenzivní péče je mladší 60 let, mezi mrtvými je sedm procent lidí pod 65 let.

    „Každý z vás, kdo má roušky, které nepoužívá, ať je neváhá odevzdat nemocnicím, zdravotnickým střediskům nebo lékárnám,“ vyzval podle agentury DPA Salomon.

  • Kosovský ministr vnitra přišel o místo, neboť byl pro stav nouze

    Nový koronavirus má první oběť v Kosovu, nikoli však pokud jde o úmrtí mezi pacienty, nýbrž pokud jde o ztrátu funkce jednoho z členů vlády. O místo přišel ministr vnitra za to, že podpořil návrh prezidenta na vyhlášení stavu nouze, čemuž se protiví premiér.

    Prezident Hashim Thaçi k vyhlášení stavu nouze vyzval v úterý v parlamentu. Předseda vlády Albin Kurti ale prohlásil, že takovéto drastické opatření není nutné. Nicméně názor hlavy státu podpořil ministr vnitra Agim Veliu, za což upadl u premiéra v nelibost a byl odvolán. Tento krok může vést k vládní krizi, neboť s ním nesouhlasí silná koaliční strana.

    V Kosovu je aktuálně registrováno 19 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, který se koncem loňského roku začal šířit z čínského města Wu-chanu. Nemoci COVID-19 v zemi zatím žádný pacient nepodlehl.

  • Světe, vítej v Gaze, komentují světovou karanténu Gazané

    Obyvatelé palestinského Pásma Gazy sledují s ironií opatření, jimiž se postupně zavírají jednotlivé státy v naději, že se ochrání před koronavirem. Světe, vítej v Gaze, píší někteří Gazané na sociálních sítích. Nemožnost vycestovat a nutnost být zavřený na malém prostoru, to znají tito Palestinci víc než důvěrně. Ironií je, že právě tato odloučenost je zároveň zřejmě chrání před koronavirem - v Pásmu zatím nemají jediný případ. Napsala o tom agentura Reuters.

    Od roku 2007 je Pásmo Gazy pod izraelskou blokádou a Izrael rozhoduje o pohybu osob i zboží. V Gaze vyvolává povyk kolem koronaviru sarkastické politické komentáře i škodolibé poznámky.

    „Vadí vám ta vaše karanténa, zavřené přechody, letiště i obchodování? My v Gaze tak žijeme 14 let. Světe, vítej v naší realitě,“ napsal jeden uživatel sociálních sítí.

  • SAE zakázaly kvůli koronaviru vstup cizincům

    Spojené arabské emiráty, které jsou důležitým dopravním uzlem, dnes oznámily, že zakážou vstup cizincům a svým občanům nedovolí vycestovat do zahraničí. Občané, kteří se vrátí z ciziny, budou muset na dva týdny do karantény. Saúdská Arábie v rámci opatření proti koronaviru rozšířila zákaz chodit do zaměstnání i na soukromý sektor.

    V šestici členských států Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), kam obě země patří, je nyní přes 1100 lidí nakažených koronavirem. Kuvajt ohlásil 12 nových případů a ve všech šlo o lidi, kteří v minulých dnech byli v Británii. Většina případů ve státech GCC je vázána na kontakty v Íránu. V této zemi už je přes 1 300 mrtvých a více než 17 300 infikovaných.

    Nová cestovní opatření v SAE začnou platit ve čtvrtek a za nedodržení hrozí trestní stíhání. Saúdská Arábie už lety do ciziny stejně jako Kuvajt zakázala minulý týden.

  • Británie uzavře školy, v zemi je pŕes 100 obětí

    Počet obětí nemoci z koronaviru překonal v Británii hranici sta a potvrzených případů nákazy už je více než 2 600. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Premiér Boris Johnson oznámil, že se od příštího týdne zavřou až do odvolání všechny školy v zemi. Ohlásil také, že se v následujících dnech výrazně zvýší počet testovaných.

    Onemocnění COVID-19 podlehlo podle aktuálních údajů britského ministerstva zdravotnictví už 104 lidí. Za posledních 24 hodin tak přibylo 33 mrtvých. Kromě jediného všichni zemřeli v Anglii. Potvrzených případů nákazy Británie dnes hlásí 2 626. Od počátku epidemie v zemi zdravotníci otestovali již přes 56 000 lidí.

    Kvůli šíření koronaviru se dnes Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodly uzavřít školy. Premiér Johnson na večerní tiskové konferenci oznámil, že se školy zavřou v celé zemi, tedy i v Anglii. Výjimku budou mít jen děti „klíčových“ pracovníků, tedy především lékařů, zdravotních sester či policistů, které budou do škol dále moci chodit.

    Johnson rovněž zdůraznil, že v případě potřeby přijme další opatření proti šíření viru. Britská vláda čelí v posledních týdnech kritice z řad politiků, odborníků i obyvatel země kvůli postupu v boji s pandemií koronaviru. Na rozdíl od řady jiných evropských zemí nepřistoupila k drastickým opatřením, jako je například omezování pohybu.

  • Trump kvůli koronaviru aktivoval opatření z dob korejské války

    Americký prezident Donald Trump uvede v činnost zvláštní opatření, jež umožňuje úřadům nařídit soukromým společnostem výrobu produktů požadovaných vládou. Podle agentury AP to dnes oznámil na tiskové konferenci. Uvedl také, že do města New York a na západní pobřeží USA vyslal dvě nemocniční lodě, které mají pomoci při péči o pacienty nakažené novým typem koronaviru.

    Trump zatím neuvedl, jak by chtěl nové pravomoci využít. Řekl jen, že se na své právo dané zákonem přijatým v 50. letech 20. století v čase korejské války rozhodl odvolat „pro případ, že bude potřeba“. Zákon dává prezidentovi pravomoc „urychlit a rozšířit dodávky prostředků od amerického průmyslu na podporu vojenských, energetických, vesmírných a bezpečnostních programů“, uvádí na svých stránkách americký úřad pro krizové situace (FEMA).

    Prezident rovněž prohlásil, že americké ministerstvo bytové výstavby a rozvoje měst do konce dubna pozastaví vyhošťování nájemníků a lidí, kteří nejsou schopni splácet své hypotéky. Řada Američanů se totiž kvůli přijatým krizovým opatřením ocitla bez příjmů, poznamenává AP.

  • Erdogan doporučil Turkům, aby kvůli koronaviru nevycházeli ven

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doporučil Turkům, aby tři týdny nevycházeli z domu, pokud to nebude nutné, a aby minimalizovali své sociální kontakty až do doby, než pomine hrozba onemocnění novým koronavirem. Chodit do práce nicméně Turkům nezakázal, poznamenala agentura Reuters.

    „Žádný z našich občanů nesmí opustit svůj domov a stýkat se s ostatními, jestliže to nebude opravdu nutné. A to až do chvíle, než hrozba pomine,“ řekl Erdogan na speciální schůzce v Ankaře, která se uskutečnila kvůli šíření koronaviru. „Naši občané, kteří chodí do práce, by se měli vracet hned na konci pracovního dne přímo domů,“ dodal.

    Turecko v noci na dnešek oznámilo první úmrtí související s nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Země v úterý potvrdila 98 nakažených, ještě v pondělí jich bylo 47. Turecko v souvislosti se šířením nákazy uzavřelo kavárny, zakázalo hromadné modlitby a pozastavilo lety do asi 20 zemí.

  • FT: Agresivní testování pomohlo městu zastavit šíření nákazy

    Malé italské město Vò poblíž Benátek zavedlo již na začátku koronavirové pandemie zajímavý experiment, takzvané agresivní testování. Díky opakovanému a neustálému testování všech 3300 obyvatel obce bez ohledu na to, zda vykazovali příznaky nemoci, a rovněž díky přísnému dodržování karantény všech, kdo přišli s infikovanými do styku, se tamním úřadům podařilo zcela zastavit šíření koronaviru ve městě. Informoval o tom list Financial Times.

    Na projektu v italském městě se podílel i Andrea Crisanti, odborník na infekční choroby z Královské univerzity v Londýně (Imperial College London). Ten nyní vyzval země, které testují své občany jen v omezené míře, například jako Británie či USA, aby se z tohoto případu poučily a zvýšily počet testovaných osob.

    „V Británii existuje množství nákazy, která je zcela ignorována,“ řekl Crisanti listu Financial Times. „Nám se podařilo ohnisko potlačit, protože jsme identifikovali a odstranili i ty skryté infekce a izolovali jsme je. A v tom je ten rozdíl,“ dodal expert.

  • V Itálii za den kvůli koronaviru zemřelo 475 lidí

    Podle agentury Reuters zemřelo v Itálii kvůli koronaviru za posledních 24 hodin 475 lidí. To je největší počet zemřelých v jednom dni, který kdy která země doposud zaznamenala. Takový počet úmrtí nehlásila ani Čína, kde byl podle oficiálních dat Světové zdravotnické organizace (WHO) nejhorší 24. únor. Tehdy v Číně na nemoc COVID-19 zemřelo 150 lidí.

    V Lombardii na severu země je i nadále situace nejvážnější. Tamní nemocnice, které mají stovky pacientů na jednotkách intenzivní péče, navíc hlásí, že už nemají žádná další lůžka pro lidi, kteří potřebují podporu dýchacích přístrojů. Nemocné tak převážejí do sousedních regionů.

  • Čína má 13 nových případů koronaviru, Jižní Korea 93

    Pevninská Čína hlásí za úterý 13 nových potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru oproti 21 za předchozí den. Počet nakažených tak dosáhl 80 894, uvedl dnes čínský zdravotnický úřad. Obětí infekce přibylo 11 a do úterního večera jich tak v pevninské Číně bylo 3 237. Korea dnes oproti úterku hlásí 93 nových případů nákazy a dohromady už 8 413.

    Ze středočínské provincie Chu-pej, která je epicentrem epidemie v zemi, je hlášeno všech 11 nových obětí viru. Deset z nich je z provinční metropole Wu-chan.

    Počet importovaných případů infikování virem v pevninské Číně dosáhl v úterý 155, což je o 12 více než předchozí den, informovala agentura Reuters. Pouze jeden nový čínský případ nákazy tak lze přičíst místnímu přenosu.

  • USA: Kvůli koronaviru je třeba rychle propustit vězně z Tálibánu

    Spojené státy by si přály co nejrychlejší propouštění vězňů podle dohody, kterou uzavřely s afghánským Tálibánem. Řekl to dnes americký zmocněnec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad. Podle něj si to vyžaduje situace kolem šířícího se koronaviru. USA s Tálibánem v únoru podepsaly dohodu, která kromě jiného předpokládá výměnu 5000 vězněných členů tohoto hnutí za 1000 zajatých afghánských vojáků.

    Afghánská vláda nabídla, že bude vězně propouštět postupně, což Tálibán v březnu odmítl. Chce, aby byla celá dohodnutá skupina osvobozena najednou.

    „Navzdory závazkům obou stran nebyl propuštěn ani jeden vězeň. S šířením koronaviru tlačí čas a osvobození těch lidí je naléhavé,“ napsal Khalilzad na Twitteru. Vyzval také Kábul, aby s Tálibánem o vězních jednal, s tím, že sám bude rozhovorům přítomen.

  • Trump posílá do New Yorku armádní „nemocnici na lodi“, tvrdí guvernér

    Guvernér Andrew Cuomo na dnešní tiskové konferenci uvedl, že federální vláda vyšle loď USNS Comfort do New Yorku. Tam má pomoct s kapacitou zdravotní péče. Bude kotvit v newyorském přístavu. Podle Cuoma jde o „mimořádný krok“, protože USNS Comfort je „doslova plovoucí nemocnicí“. Informovala o tom CNN.

    Ve Spojených státech je podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přinejmenším 7 111 případů nákazy koronavirem. Ve státě New York jich je celkem 2 382.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy